ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε συνεδρία του Ανωτάτου οι καταγγελίες Κληρίδη

Μελετούν τρόπους αντίδρασης μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Απάντηση στους ισχυρισμούς του δικηγόρου και αδερφού του γενικού εισαγγελέα Νίκου Κληρίδη φαίνεται να ετοιμάζει το ανώτατο δικαστήριο καθώς τα μέλη του δικαστικού σώματος συνεδριάζουν το πρωί της Δευτέρας, λίγα εικοσιτετράωρα δηλαδή μετά την επιστολή του κ. Κληρίδη για τα περί ενδεχόμενης διαπλοκής στη δικαιοσύνη και ευνοιοκρατίας στο δικαστικό σώμα.

Το χρονικό

«Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα. Τα δικαστήριά μας ελέγχονται από το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου & Χρυσαφίνης. Δεν υπάρχει δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που να μην έχει παιδί στο δικηγορικό γραφείο που προωθεί τα συμφέροντα των τραπεζών» έλεγε σε ανάρτησή του στο facebook τον περασμένο Δεκέμβριο ο Νίκος Κληρίδης ανοίγοντας εν πολλοίς τον ασκό του Αιόλου, με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να του ζητά γραπτώς εξηγήσεις.

Σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή αναφέρεται σε έξι μέλη του Ανωτάτου, τους Σ. Ναθαναήλ, Λ. Παρπαρίνο, Α. Κραμβή (τέως μέλος), Μ. Χριστοδούλου, Κ. Παμπαλλή, Α. Λιάτσο και Τ. Οικονόμου καθώς και στον πρόεδρο Μ. Νικολάτο κατά του οποίου υπάρχουν ισχυρισμοί ότι αποζημιώθηκαν για αξιόγραφα τόσο η αδελφή όσο και η θυγατέρα του.

Σιγή ιχθύος

Πάντως, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω επιστολής, δεν έγινε οποιαδήποτε τοποθέτηση, με τον Πόλυ Πολυβίου να δηλώνει στο alphanewslive πως δεν θέλει να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί του παρόντος. «Ουδέν σχόλιο» ήταν και η απάντηση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Κυβέρνηση: Να απασχολήσουν τον ίδιο τον νομικό κόσμο

Από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είχε αναφέρει αρχικά πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, το βράδυ της Κυριακής, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης της κυβέρνησης επί του ζητήματος. Όπως είπε έχουμε να κάνουμε με ισχυρισμούς και καταγγελίες που πάνω απ’ όλα πρέπει να απασχολήσουν τον ίδιο το νομικό κόσμο, τα θεσμικά όργανά του και τη Νομική Υπηρεσία.

«Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο. Η δικαιοσύνη, ωστόσο, είναι ανεξάρτητη εξουσία και αναμένουμε ότι τα συντεταγμένα όργανά της θα επιληφθούν του όλου θέματος» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
Καταλήγοντας, είπε πως «εξυπακούεται ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί υπεράνω τέτοιων αντιδικιών, χωρίς να αφήνεται χώρος για τέτοιες σκιές. Δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων, είτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρέπει να ασχοληθούν στη συνέχεια με το όλο ζήτημα».

Ενδιαφέρον προκαλεί πως και ο ΔΗΣΥ επέλεξε να μην τοποθετηθεί καθόλου επί του όλου ζητήματος.

ΑΚΕΛ: Απαντήσεις από Κυβέρνηση και θεσμούς

Απαντήσεις από την κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς ζήτησε επιτακτικά το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή Άριστου Δαμιανού, σημειώνοντας πως οι καταγγελίες Κληρίδη θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξέφρασε μάλιστα απορία για το που βρίσκεται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετά και τις σοβαρότατες καταγγελίες που παρουσίασε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης. «Εκτός» πρόσθεσε «και αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι καθάρισε με μια φευγάτη δήλωση περί ανησυχίας του κυβερνητικού εκπροσώπου».

«Ο κ. Νίκος Κληρίδης σε μακροσκελή επιστολή του δίνει εξηγήσεις για τον ισχυρισμό που διατύπωσε δημόσια ότι ‘Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα’, παραθέτοντας σωρεία δεδομένων και ισχυρισμών για ενδεχόμενη διαπλοκή μελών της δικαστικής εξουσίας με συγκεκριμένο μεγάλο δικηγορικό γραφείο, η οποία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Κληρίδης ισχυρίζεται ότι ‘μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος […] όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν από τα Δικαστήρια’ προωθήθηκαν μέσω συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου ‘με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/ή εργασιακές σχέσεις’ αναφέρει ο κ. Δαμιανού.

Όπως είπε, οι ευθείες αναφορές θέτουν κατά τρόπο άμεσο υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Σε μια εποχή που εξουσίες και θεσμοί αντιμετωπίζουν την απαξίωση της κοινωνίας και των πολιτών, η συμπερίληψη της Δικαστικής εξουσίας πλήττει καίρια το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, πόσο μάλλον που οι αναφορές του κ. Νίκου Κληρίδη απολήγουν στο συμπέρασμα ότι η ισχυριζόμενη διασύνδεση δικαστικής εξουσίας με δικηγορικό γραφείο, που εκπροσωπεί νομικά στα δικαστήρια της Κύπρου την Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως επηρέασε την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα τραπεζικά σκάνδαλα» σημείωσε ο κ. Δαμιανού.

«Αποτελεί» όπως είπε «αδήριτη ανάγκη όπως οι εμπλεκόμενοι θεσμοί δώσουν απαντήσεις άμεσα. Άμεσα πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, οι πολίτες, παρακολουθούν εμβρόντητοι τα όσα δημόσια πλέον καταγράφονται, την ώρα που οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών σκανδάλων παραμένουν ατιμώρητοι».
Ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θα επανέλθει σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, αναμένοντας παράλληλα απαντήσεις από τους θεσμούς και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

ΔΗΚΟ: Ασυμβίβαστο παντού

Από πλευράς του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Μυλωνάς κάνοντας λόγο για ηθικό ξεπεσμό. Όπως είπε «ασυμβίβαστο ,σύγκρουση συμφερόντων ηθική διαπλοκή. Τα όσα ισχυρίζεται ο Νίκος Κληρίδης ίσως δεν τεκμηριώνονται ως στοιχεία παρανομίας ή παρατυπίας .Τεκμηριώνουν όμως τον ηθικό ξεπεσμό . Μιας κοινωνίας που λιθοβολεί τους απέναντι ,ποτέ τους ‘δικούς’ της. Εκπαιδευτήκαμε στην ‘αμάθεια’. Στο πολιτειακό ,κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο του ‘κυβερνούν 500 οικογένειες και οι υπόλοιποι σιωπούν ,για να περάσουν καλά ή αντιδρούν μόνο αν δεν έχουν κόστος . Ασυμβίβαστο παντού και για όλους Στη Βουλή, το Υπουργικό ,τους Ημικρατικούς.»

Μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση διαμοιράζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη. «Οι κυβερνώντες έχουν το κύριο μερτικό ευθύνης και ας μη «κολοκυνθίζουν» τα πράγματα με τις γενικές και αόριστες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ευελπιστώντας ότι στην πορεία κάτι θα βρεθεί για να επισκιάσει το όλο θέμα».

«Ο κ. Κληρίδης μάς είπε ότι ‘η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και να φαίνεται ότι απονέμεται». Άλλοι μάς είπαν ότι «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα, δεν αποτελεί δικαιοσύνη’. Στον μικρό μας τόπο δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ‘ρηχές συνειδήσεις’ υπάρχουν παντού και σε όλους τους τομείς δράσης. Τα ζητήματα διαπλοκής τα οποία δεν συμπίπτουν πάντοτε με τα θέματα διαφθοράς, είναι μέρος της ζωής μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλληλεγγύης εγείροντας το ερώτημα για το ποιος ελέγχει και πώς «κτίζονται οι υποθέσεις» που πηγαίνουν στα δικαστήρια. «Μια κοινωνία» καταλήγει «αρχίζει να καταρρέει όταν η κλίμακα των αξιών της είναι ανύπαρκτη. Έτσι φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να είναι έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα και την πατρίδα τους στο «πιάτο» γιατί προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων».

«Χρήζουν διερεύνησης οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας - αλλά και άλλων νομικών - οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, η εμπιστοσύνη της οποίας ενδέχεται να κλονιστεί αν υπάρξει απραξία και δεν δοθούν απαντήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων.
Όπως αναφέρεται «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αναφορές του κ. Κληρίδη. Η απονομή δικαιοσύνης είναι δικαίωμα των πολιτών και υπεράνω των όποιων αντιδικιών. Έχοντας υπόψη κι άλλες κατά καιρούς καταγγελίες, άποψη μας είναι ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης ξεφεύγουν της σύγκρουσης μεταξύ δικηγορικών γραφείων ή όπως λένε πολλοί της περίπτωσης να συγκρούονται δυο νομικά τζάκια ή κατεστημένα».

«Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και οι ισχυρισμοί καταδεικνύουν ότι ενδεχόμενα να αδικήθηκαν πολίτες και να ευνοήθηκαν συγγενείς και φίλοι εις βάρος άλλων. Δεν έχουμε ακούσει ακόμα σοβαρό αντίλογο και διάψευση. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της διερεύνησης που θα καλύπτει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα για να συνεχίζουν οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Κυπριακό Σύστημα, ένας από τους λίγους θεσμούς που πάρα τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες του δεν έχει ακόμα εξευτελιστεί πλήρως στα μάτια της κοινωνίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση