Kathimerini.gr
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά να παραχωρούν οι χώρες «διαβατήρια ανοσίας» σε εκείνους που έχουν αναρρώσει από την COVID-19, αλλά εξετάζει τις προοπτικές χρήσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού (“e-vaccination certificates”), σύμφωνα με ιατρικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις δυνατότητες [αξιοποίησης] της τεχνολογίας στη μάχη κατά της COVID-19 και μια από αυτές έχει να κάνει με το πώς θα συνεργαστούμε με τα κράτη – μέλη του ΠΟΥ προς ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη.
Ταχεία διαδικασία για τα εμβόλια στην Ευρώπη
Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στο Άμστερνταμ, είναι επιφορτισμένος να εγκρίνει και να ελέγχει τα φάρμακα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία, την ονομαζόμενη «διαρκή εξέταση», προκειμένου να αναλύει τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται.
Τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech, Moderna και Oxford – AstraZeneca έχουν υποβληθεί και τα τρία εδώ και εβδομάδες σε αυτήν την διαδικασία.
Η ταχεία αυτή διαδικασία εφαρμόζεται για να αξιολογηθούν προϊόντα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όλα τα δεδομένα που είναι σχετικά με ένα εμβόλιο πρέπει να συλλέγονται και να υποβάλλονται στην αρχή ενός αιτήματος έγκρισης.
Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις
Η EMA αναμένεται να αποφανθεί στις 29 Δεκεμβρίου «το αργότερο» για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech και ως τις 12 Ιανουαρίου γι’ αυτό της αμερικανικής Moderna.
Το πράσινο φως για την κυκλοφορία στην αγορά δίδεται στην συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.