Οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για την προσαρμογή των σκευασμάτων τους για την αντιμετώπιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάτι τέτοιο είναι τελικά αναγκαίο.
Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα αποδειχθούν άχρηστα αλλά λένε πως είναι κρίσιμης σημασίας να φανεί πόσο γρήγορα μπορούν οι εταιρείες να παράξουν μια προσαρμοσμένη δόση και να να αποδείξουν ότι λειτουργεί – γιατί ό,τι και να γίνει με την «Όμικρον», η πιο πρόσφατη αυτή μετάλλαξη δεν θα είναι και η τελευταία.
Η Όμικρον «έχει σημάνει συναγερμό. Ακόμη και αν αποδειχθεί άκυρος αυτός ο συναγερμός, θα ήταν πολύ καλό να ξέρουμε αν μπορούμε όντως να το καταφέρουμε αυτό – να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο και να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει ο ανοσολόγος Ε. Τζον Γουέρι από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της Όμικρον. Τα πρώτα στοιχεία αυτή την εβδομάδα ήταν ποικίλα: Προκαταρκτικές εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ίσως να μην προλαμβάνουν τη μόλυνση από την Όμικρον αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία κατά της σοβαρής νόσησης. Μάλιστα, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ανοσίας αρκετά ώστε να κάνουν και τα δύο.
Μια σκληρή απόφαση
Πιο ξεκάθαρες απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ όπως και άλλων χωρών, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ο ΠΟΥ έχει προβεί στη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας για να δώσει συμβουλές σχετικά με το αν χρειάζεται προσαρμογή των σκευασμάτων εξαιτίας της Όμικρον ή οποιασδήποτε άλλης μετάλλαξης.
Οι αρχές, ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποια περίπτωση θα οδηγούμασταν σε μια τέτοια απόφαση: Αν η ανοσία από τα εμβόλια κατά της βαριάς νόσησης μειωνόταν ή αν η νέα μετάλλαξη απλώς μεταδίδεται ταχύτερα;
«Δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο», είχε αναφέρει ο CEO της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, λίγο πριν την ανακάλυψη της Όμικρον.
Μια εταιρεία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για την πώληση μιας νέας φόρμουλας «αλλά τι θα γίνει εάν μια άλλη εταιρεία κάνει μια διαφορετική πρόταση για κάποια άλλη μετάλλαξη; Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη στρατηγική».
Είναι μια σκληρή απόφαση – και ο ιός κινείται ταχύτερα από την επιστήμη. Αυτό το φθινόπωρο, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα εμβόλια αναρωτιόνταν γιατί οι ενισχυτικές δόσεις δεν προσαρμόστηκαν ώστε να στοχοποιούν την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, όμως λίγο αργότερα ο πλανήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με την Όμικρον, η οποία δεν σχετίζεται καν με τη Δέλτα.
Ο «γρίφος» των συνδυαστικών δόσεων
Εάν τα εμβόλια χρειαστεί όντως να προσαρμοστούν, υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα: Θα πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή αναμνηστική δόση για την Όμικρον ή μια συνδυαστική δόση;
Τα εμβόλια κατά της γρίπης προστατεύουν ενάντια σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού με μία δόση. Εάν χρειαστεί προσαρμογή των εμβολίων για την Όμικρον, οι αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα φτιάξουν μια ξεχωριστή ενισχυτική δόση για την Όμικρον ή αν θα την «ενσωματώσουν» στο αρχικό εμβόλιο ή εάν θα ακολουθήσουν το μοντέλο του εμβολίου της γρίπης και θα δοκιμάσουν κάποιον άλλο συνδυασμό.
Υπάρχουν στοιχεία ότι ένας συνδυασμός θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός. Σε μια μικρή μελέτη της Moderna, μια συνδυαστική αναμνηστική δόση που περιέχει το αρχικό εμβόλιο και μια έξτρα δόση ειδικά για τη μετάλλαξη Βήτα προκάλεσε μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων από μια σκέτη δόση του εμβολίου της Moderna ή μια σκέτη δόση ειδικά κατά της Βήτα.
Επιπλέον, οι ειδικοί εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη των εμβολίων νέας γενιάς που στοχοποιούν μέρη του ιού που είναι λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθούν.
Η Όμικρον είναι «άλλο ένα σημαντικό κάλεσμα αφύπνισης», δήλωσε ο Γουέρι – όχι μόνο για παγκόσμιο εμβολιασμό αλλά και για την ανάπτυξη πιο ευέλικτων επιλογών.
Πηγή: Associated Press