ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Εθνικό για την πρόταση στο Σύνταγμα του 60

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο Εθνικό, ο Πρόεδρος προέβη σε ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την απάντηση/πρόταση που υπέβαλε στον Τ/κ ηγέτη. 

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ανέλυσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τους λόγους και το περιεχόμενο της πρότασης που περιληπτικά περιέγραψε στις 25 Αυγούστου, ως απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Τατάρ περί ελληνοκυπριακού κράτους και παραγνώρισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως αυτά προκύπτουν από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση την απάντηση/πρόταση του Προέδρου προς τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως η πρόταση συνδέεται απόλυτα με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη προς αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ θέλησε να διαπιστώσει αν η πρόταση του Προέδρου για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60' αποτελεί πρόταση και "πήραμε θετική απάντηση". Πρόσθεσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θέσει ενώπιον κινδύνου την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστώντας την συνυπεύθυνη του αδιέξοδου και δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες να εκθρέψει την συμφωνημένη βάση λύσης. 

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: 1) Η ε/κ πλευρά να επιμένει σε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα 2) Καταθέσαμε πρόταση για το πως μπορεί να υλοποιηθεί η τοποθέτηση Γκουτερες για να μετατραπεί ο παράγοντας του φυσικού αερίου σε καταλύτη δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η δήλωση του Προέδρου για επαναφορά του Συντάγματος του 60’ ήταν μια προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να αναδείξει τις παράλογες τοποθετήσεις του Τατάρ. Τόνισε ότι από τη στιγμή που «δεν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα, δεν θα δώσουμε ούτε εμείς συνέχεια» και συνέστησε όπως αποφεύγονται δηλώσεις που απομακρύνουν την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα. Δήλωσε τέλος ότι «ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι από τη σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται ο ύποπτα υπονομευτικός ρόλος της Βρετανίας. Τόνισε ότι ο οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν μέσα από τις προτάσεις τους μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Κάλεσε όπως υπάρξει «συνολικός επαναπροσδιορισμός της τακτικής μας, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα που διαθέτουμε».  (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Οι αναφορές του Προέδρου για επαναφορά στο Σύνταγμα του 60’ δεν έπρεπε να γίνουν, έχουν φέρει μια αναστάτωση, έγιναν χωρίς διαβούλευση, έχουν πολλές ελλείψεις και έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και συζητήσεις που δεν έπρεπε να γίνονται, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πολίτες είναι συγχυσμένοι, απογοητευμένοι και νιώθουν ότι συνολικά έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, δήλωσε εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο Μαρίνος Κλεάνθους. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ, είναι στρατηγική και τολμηρές κινήσεις που επιτέλους θα οδηγήσουν στην λύση του κυπριακού προβλήματος, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το ΕΛΑΜ δεν προβλέπει την όποια εξέλιξη στο Κυπριακό καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του Χρίστος Χρίστου προσθέτοντας ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε γραπτώς εισηγήσεις για μέτρα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση