Kathimerini.com.cy
Σε δύο κατευθύνσεις στρέφονται τα αιτήματα της Λευκωσίας προς την Ε.Ε, με στόχο τον πειθαναγκασμό της Άγκυρας να ανακαλέσει το «πιλοτικό άνοιγμα» τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ενόψει της αυριανής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και μιας πρώτης συζήτησης γύρω από το «έγγραφο επιλογών» (option paper/list), ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Γιοσέπ Μπορέλ (την δεύτερη για το ίδιο ζήτημα). Στην επιστολή του, ο ΥΠΕΞ θέτει αφενός ζήτημα φρεναρίσματος της «θετικής ατζέντας» της Τουρκίας, περιλαμβανομένων και των συζητήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Και αφετέρου, εγείρει το ενδεχόμενο ενός νέου πλαισίου νομικών μέτρων εις βάρος της Άγκυρας, νοουμένου ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ε.Ε για ανάκληση των εξαγγελιών της για το Βαρώσι. Κάτι που έχουν ζητήσει με ομόφωνη δήλωση τα 27 κράτη-μέλη, από τον περασμένο Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξετάσουν μέτρα…
Οι επισημάνσεις Χριστοδουλίδη στην επιστολή προς Μπορέλ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της απόφασης της Ε.Ε να ετοιμάσει «έγγραφο επιλογών» (option list/paper), για το οποίο έχει γίνει ήδη προεργασία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν. Κύκλοι ωστόσο που πρόσκεινται στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε επιθυμούν όπως το έγγραφο αυτό παραπεμφθεί προς λήψη αποφάσεων τον Δεκέμβριο, θεωρώντας ότι «δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο» και ότι στη συγγραφή του θα πρέπει να εμπλακεί και ο ΟΗΕ. Με προφανή στόχο το ζήτημα της περίκλειστης Αμμοχώστου να ενσωματωθεί στο Κυπριακό και να διασυνδεθεί με τη λύση, κάτι που εξυπηρετεί αποκλειστικά την Τουρκία και κάποια κράτη-μέλη που θέλουν να ανατρέψουν κάθε ενδεχόμενο επιβολής μέτρων. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι συγκεκριμένος ευρωπαίος επίσημος διεμήνυε ότι σε τελική ανάλυση το Βαρώσι πρέπει να τύχει χειρισμού στο πλαίσιο μιας γενικής προσέγγισης για λύση του Κυπριακού προβλήματος, θέση που συμπίπτει απολύτως με την «τουρκική θεώρηση».
Αυτό που θεωρείται πάντως δεδομένο είναι ότι το «έγγραφο επιλογών», ολοκληρωμένο ή μη, θα παρουσιαστεί προφορικά από τον Γιοσέπ Μπορέλ και θα συζητηθεί, στο πλαίσιο μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων, αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.