ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι νοσηλευτές ζητούν στήριξη

Ο αποδεκατισμός των νοσοκομείων σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη κατάσταση, αποτελούν μέγιστες προκλήσεις

Ακόμα ένα κτύπημα δέχθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς ένα από τα δεκατέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη αφορά σε παιδίατρο που εργάζεται σε αυτό. Πέραν τούτου, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου τέθηκε σε καραντίνα το ορθοπεδικό τμήμα, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαρτίου. Στα δύο αυτά περιστατικά προστίθεται και η περίπτωση ενός 78χρονου στην Λάρνακα, ο οποίος, χωρίς να το γνωρίζει, έφερε την νόσο COVID-19, αλλά τριγυρνούσε σε καφενεία κατά παράβαση των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας. Κι ενώ τα δημόσια νοσηλευτήριά μας «νοσούν», οι επαγγελματίες υγείας εκπέμπουν ήδη SOS και ζητούν στήριξη για να αντέξουν στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν άλλα δεκατέσσερα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 146. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερα άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, οκτώ άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ένα άτομο από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, και ένα άτομο του οποίου το ιστορικό διερευνάται. Σύμφωνα με τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκκη, τα 76 από τα 146 περιστατικά προέρχονται από επαφές. «Θέλω να σημειώσω ότι αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό έχουν αποθεραπευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ξανά ότι οι οδηγίες παραμένουν σαφείς: οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι τους, ώστε να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αντιδράσει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά τόνισε παράλληλα ότι η κατάσταση στην Κύπρο, μέχρι στιγμής, είναι διαχειρίσιμη.

Εξάλλου, συνολικά 15 ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Σύμφωνα με τη Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 15 ασθενείς, δύο εκ των οποίων στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με την γενική κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται σταθερή.

Γολγοθάς για τους νοσηλευτές

Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να κουβαλήσουν το μεγαλύτερο φορτίο σε αυτή την υγειονομική κρίση. Ωστόσο, το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου πλέον εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι νοσηλευτές τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό, είτε νοσούν, είτε καταβάλλονται από την κούραση. Πλέον, όπως ανέφερε στην «Κ», η νοσηλεύτρια Μαρία Τριανταφύλλου, μόνο 30 νοσηλευτές έχουν απομείνει να εργάζονται στο νοσοκομείο της Πάφου. Από την μια η πρωτόγνωρη αυτή νόσος και από την άλλη η καραντίνα, έχουν εξαντλήσει ψυχολογικά και σωματικά πολλούς από τους νοσηλευτές.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Μαρία Τριανταφύλλου είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της Ομάδας Εθελοντικής Ψυχολογικής Στήριξης όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πάφου και των οικογενειών τους. Η κ. Τριανταφύλλου, η οποία επίσης βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, περιμένοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης στην οποία υπεβλήθη, δεν παύει να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους συναδέλφους της οι οποίοι περνούν δύσκολες μέρες. Όπως είπε στην «Κ», οι νοσηλευτές έχουν αρχίσει να κουράζονται από τις συνεχόμενες βάρδιες, ενώ τα προβλήματα στον χώρο εργασίας τους έχουν αντίκτυπο και στην οικογένειά τους. Αρκετοί εξ αυτών, πλέον, της ζητούν το τηλέφωνο των ειδικών οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και απευθύνονται σε αυτούς.

Στον αγώνα και οι ιδιώτες

Με σκοπό την αύξηση των εξετάσεων για τον κορωνοϊό, ένδεκα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια έχουν τεθεί στην διάθεση του κοινού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατόπιν διαβούλευσης με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, έχει καταρτιστεί προκαταρκτικός κατάλογος εργαστηρίων, τα οποία μπορούν να διενεργούν τη διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), που αποτελεί τη μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης του COVID-19.

Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια που εντάσσονται στον κατάλογο είναι:
1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)
2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS
3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη
4. Mendel Center for Biomedical Sciences
5. MyGene Molecular Diagnostics
6. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)
7. KP Lambrou Labs Ltd
8. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)
9. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics
10. NIPD Genetics (από Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020)
11. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center (από Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020).

Βλέπουν χλωροκίνη

Το ενδεχόμενο της χρήσης της χλωροκίνης ως φαρμάκου κατά της νόσου COVID-19 εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, έχουν δεσμευθεί από την κυπριακή βιομηχανία φαρμάκων «Remedica Ltd» ικανοποιητικές ποσότητες του φαρμάκου Χλωροκίνης (Chloroquine), για κάλυψη των ενδεχομένων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών του πληθυσμού, τόσο για τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όσο και για ενδεχόμενη χρήση του για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Μέρος της ποσότητας του φαρμάκου αυτού, ήδη παραδόθηκε στις Αποθήκες Φαρμάκων της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, ως δωρεά της εταιρείας «Remedica Ltd». Μάλιστα, την Παρασκευή αναμένεται ότι θα είναι στην διάθεση του Κωνσταντίνου Ιωάννου το πρωτόκολλο για τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την αντιμετώπιση της υπό αναφοράς πανδημίας. Ακολούθως, το πρωτόκολλο θα εξεταστεί από την Επιτροπή Φαρμάκων, ως το αρμόδιο σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων, καθώς και τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα.

Αυστηρότερες οι ποινές

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την επιβολή εξωδίκου ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα που εκδίδονται στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ με άλλο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να εκδικάζεται μια υπόθεση με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις €3.000. Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, είπε ότι οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται αμέσως. Παρά το ότι τα δικαστήρια εκδικάζουν πλέον τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των υποθέσεων, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων, μπορούν να καταχωρούνται και να εκδικάζονται, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση