ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κίνδυνοι του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ευρωζώνη

Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του τρέχοντος λοκντάουν στην οικονομία

Kathimerini.gr

Του Holger Schmieding*

Yπάρχει ένα σύνθημα στον τοίχο το οποίο λέει ότι ακριβώς ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έπληξε δραστικά την Ευρώπη, μεγάλο τμήμα της μπορεί να οδεύει σε τρίτο κύμα κρουσμάτων. Ο μερικός εγκλεισμός, που εφαρμόστηκε περισσότερο ή λιγότερο από τον Νοέμβριο, αρκούσε για να ανακόψει το δεύτερο κύμα του ιού, αλλά δεν απέτρεψε την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων. Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική μετάλλαξη αντιστοιχούσε στο 22% των νέων λοιμώξεων στη Γερμανία και στο 36% στη Γαλλία.

Πολλές χώρες αναφέρουν τώρα αυξανόμενο φορτίο μετά τη φθίνουσα πορεία στις 18 Φεβρουαρίου. Ενδεχομένως, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας να επεκταθούν σε πολλά κράτη και μάλλον να ενισχυθούν σε ορισμένα άλλα. Πόσο άσχημα θα έπληττε η εξέλιξη αυτή την οικονομία της Ευρωζώνης;

Κατά κανόνα, οι τρέχουσες περιοριστικές ρυθμίσεις διατηρούν πιθανώς την οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδα περίπου 6% κάτω από τα κανονικά. Μια παράταση κατά ένα μήνα μετά τα μέσα Μαρτίου, η οποία μέχρι στιγμής είναι η βασική μας υπόθεση για την έναρξη κάποιας αξιοσημείωτης χαλάρωσης, θα περιόριζε τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 3,6% αντί της πρόβλεψης για 4,1% το 2021. Παράλληλα, θα αύξανε κατά ανάλογο μέγεθος την ανάπτυξη του 2022. Τώρα, το εάν η οικονομική ανάκαμψη πράγματι καθυστερήσει σημαντικά, παραμένει μία ανοιχτή ερώτηση.

Ως οικονομολόγοι, δεν μπορούμε πραγματικά να αξιολογήσουμε ή ακόμη και να προβλέψουμε την υγειονομική κατάσταση. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις. Εκτιμούμε πως οι οικονομίες φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα στην αντιμετώπιση των περιορισμών. Ακόμη και στον τομέα των υπηρεσιών που πλήττεται σοβαρά, η ζημία από την καραντίνα και τον εγκλεισμό είναι πολύ μικρότερη από ό,τι κατά το πρώτο κύμα την περασμένη άνοιξη.

Παρά την πτώση στις 44,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ πάνω από τα κατώτατα επίπεδα των 11,7 μονάδων του Απριλίου 2020. Ο τομέας εξακολουθεί να δείχνει πως είναι λιγότερο άσχημα από ό, τι περιμέναμε στην αρχή του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο. Με την έλευση της άνοιξης και την άνοδο της θερμοκρασίας, θα επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση των μεταλλάξεων. Εφόσον αυτή η θετική εποχική επιρροή ξεκινήσει όντως τον Μάρτιο και κυρίως τον Απρίλιο, οι περιορισμοί ενδέχεται επομένως να πρέπει να επεκταθούν μόνο μετριοπαθώς. Εάν ναι, μπορούμε να διατηρήσουμε τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας. Μετά την προβλεπόμενη πτώση 2,0% σε τριμηνιαία βάση στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο φέτος, προσβλέπουμε σε μία ανάκαμψη 3,1% το δεύτερο τρίμηνο.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση