Kathimerini.gr
Η πανδημία της COVID-19 είναι πιθανό να διευρύνει το χάσμα σε ό,τι αφορά τον πλούτο στην Ευρώπη, εκτός αν οι αρμόδιοι φορείς βοηθήσουν να μπει τέλος στην υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, στηρίξουν τις οικονομίες μέχρι να περάσει η πανδημία και επενδύσουν στο να κάνουν τις οικονομίες πιο «πράσινες», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Δευτέρα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Τζορτζίεβα χαιρέτισε την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διοχετεύσουν πάνω από 3 τρισ. ευρώ για τη φορολογική στήριξη εταιρειών και νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων διατήρησης εργασίας που βοήθησαν περισσότερους από 54 εκατομμύρια εργαζόμενους.
«Αλλά ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι… άνισος, εξαιτίας των διαφορών σε ό,τι αφορά τα σημεία εκκίνησης, τη δομή της κάθε οικονομίας και τη δυνατότητα ανταπόκρισης, κάτι που προκαλεί ανισότητες τόσο εντός της κάθε χώρας όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες», ανέφερε.
Σύμφωνα με την ίδια, στις χώρες της Ε.Ε. που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, υπήρξε ύφεση μεγαλύτερη του 9% συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (6,4%).
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του 2022, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα είναι 3,8% χαμηλότερο σε σχέση με τις προ – κρίσεως εκτιμήσεις, ενώ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ε.Ε. θα είναι μειωμένο κατά 1,3%.