Kathimerini.com.cy
αθώς η άνοιξη μπαίνει κάθε χρόνο επίσημα την 21η Μαρτίου πάνω-κάτω, το νησί μας όμως, έχει ήδη ντυθεί με τα έντονα χρώματα της εποχής. Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι λίγο περίεργες, οι εξορμήσεις στην πανέμορφη εξοχή της Κύπρου γίνονται επιτακτική ανάγκη για αποδράσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Με τη χαλάρωση των μέτρων μπορούμε ξανά να βγούμε στη φύση, να περπατήσουμε στα πιο όμορφα σημεία του νησιού, αφού είναι ένας ωραίος τρόπος για να αλλάξουμε παραστάσεις και να γυμναστούμε. Όπως και να το δούμε, είναι αλλιώς να περιτριγυριζόμαστε από πράσινο και εκεί που περπατάμε να αισθανόμαστε πως είμαστε κάπου αλλού, μακριά από τους ήχους της πόλης και τη φασαρία.
Το Wiz επιλέγει και σας προτείνει 5 γνωστές και άγνωστες περιπατητικές διαδρομές αλλά και 4 όμορφες ποδηλατικές, που ίσως ξέρετε και έχετε επισκεφτεί ή που ακόμα δεν καταφέρατε, για να προγραμματίσετε την επόμενή σας βόλτα στη φύση.
Για πεζοπορία
Αρχάγγελος - Μύλος της Ροδούς (Επαρχία Λευκωσίας)
Ξεκινώντας από τη γέφυρα στον νερόμυλο, περπατάς προς την εκκλησία Παναγία Ποδίθου ή και αντίστροφα, έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις σε ένα παραμυθένιο τοπίο, πλάι στον ποταμό, γεμάτο δέντρα.
Φράγμα Ξυλιάτου (Επαρχία Λευκωσίας)
Αφού αφήσεις στο αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης, μπαίνεις σε ένα κυκλικό μονοπάτι που κάνει τον γύρο του φράγματος, έχοντας σχεδόν πάντα θέα την πανέμορφη λίμνη και τη φύση που το περιτριγυρίζει.
Δόξα Σοι Ο Θεός / Τεισιά της Μαδαρής, (Επαρχία Λεμεσού-Λευκωσίας)
Τα περιβόητα πλέον μονοπάτια στα όρια Λευκωσίας-Λεμεσού σού παρέχουν φανταστική πανοραμική θέα των βουνών και των γύρω χωριών αναλόγως πόσο ψηλά θέλεις να φτάσεις, ξεκινώντας από τον χώρο στάθμευσης και το παρατηρητήριο.
Μονοπάτι Άρτεμις (Επαρχία Λεμεσού)
Το μονοπάτι είναι κυκλικό και μπορείτε να απολαύσετε το δάσος της Μαύρης Πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα Μαύρης Πεύκης ηλικίας 500 περίπου χρόνων, με ενδεικτική πινακίδα με πληροφορίες. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1,850 μ. και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου.
Μονοπάτι Αφροδίτη (Επαρχία Αμμοχώστου)
Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης των επισκεπτών, είναι κυκλικό, βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και ακολουθεί μια κατηφορική κλίση μέχρι να φτάσει στην παραλία. Σ΄ αυτό το σημείο συνδέεται με το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές - Άγιοι Ανάργυροι και πριν φτάσει σε μια φυσική γέφυρα που ονομάζεται «Καμάρα του Κόρακα» παίρνει μια ανηφορική πορεία προς το Κέντρο Επισκεπτών. Αυτό το μέρος της διαδρομής είναι κοινό με το μονοπάτι Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι. Το πρώτο μέρος της διαδρομής περνά από τα ερείπια του αρχαίου ναού που είναι αφιερωμένος στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, Αφροδίτη.
Για ποδηλασία
Γραμμικό Πάρκο του Πεδιαίου
Ο υπέροχος πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος δημιουργήθηκε το 2002, θεωρείται ο μεγαλύτερος στο νησί, έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά κύριο λόγο στους δήμους Λακατάμιας και Στροβόλου. Στον Πεδιαίο μπορείς να ζήσεις και να αισθανθείς τη μυρωδιά και τους ήχους της κάθε εποχής ενώ το τοπίο αλλάζει συνεχώς σε κάθε του σημείο. Μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδρομή από το πάρκο και να καταλήξεις μέχρι την περίφημη λίμνη Μαγκλή.
Κλήρου - Φικάρδου - Καλό Χωριό
Με διαδρομή μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων που αρχίζει από το κέντρο του χωριού Κλήρου και συνεχίζει στα χωριά Φικάρδου και Καλό Χωριό Ορεινής. Μια όμορφη διαδρομή με μεγάλη ανηφόρα στη μέση. Εδώ μπορείτε να δείτε την καμάρα της Κλήρου, το γραφικό χωριό Φικάρδου αλλά και ομορφιές της φύσης.
Μαρίνα Λεμεσού- Ποταμός Γερμασόγειας- Αμαθούντα
Ίσως η μεγαλύτερη ποδηλατική διαδρομή με ασφαλτοστρωμένο ποδηλατόδρομο καθ’ όλο το μήκος. Η διαδρομή ξεκινάει από το παλιό λιμάνι Λεμεσού, νυν Μαρίνα Λεμεσού και κατευθυνόμενη ανατολικά, διαμέσου του παραλιακού μετώπου Δήμου Λεμεσού και Ποταμού Γερμασόγειας και Αμαθούντας, καταλήγει στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας Λεμεσού, σε μια διαδρομή εύκολη, 11 χιλιομέτρων.
Φοινικούδες-Αλυκή-Χαλά Σουλτάν Τεκέ
Παρκάρουμε στον χώρο στάθμευσης στη Μαρίνα Λάρνακας και ξεκινάμε από την αρχή της Λεωφόρου Αθηνών, διασχίζουμε με τα ποδήλατά μας τη Λεωφόρο Αθηνών, τον δρόμο με τις Φοινικούδες, θαυμάζουμε την παραλία και τη ζωντάνια της θάλασσας. Συνεχίζουμε προς την οδό Πιαλέ Πασά, έναν υπέροχο δρόμο δίπλα από τη θάλασσα, βγαίνουμε από το κάστρο και απέναντί μας έχουμε το τέμενος Μπουγιούκ. Ο πλακόστρωτος δρόμος μονής κατεύθυνσης, με πλατύ πεζοδρόμιο, ό,τι πρέπει για ασφαλισμένη ποδηλασία, αλλά το ωραίο του κομμάτι είναι δυο σκαλιά κάτω από το πεζοδρόμιο. Η περιοχή πεζοπορίας της παραλίας, όπως ονομάστηκε, στην ουσία ακόμα ένας πεζόδρομος, μήκους 2 χιλιομέτρων, συνέχεια δίπλα από τη θάλασσα. Ο δρόμος μάς πάει δεξιά και τον ακολουθούμε μέχρι να φτάσουμε στα φώτα τροχαίας. Στον κυκλικό κόμβο ακολουθούμε τη δεύτερη έξοδο και είμαστε σε ένα σημείο όπου ο δρόμος είναι ελαφρά υπερυψωμένος, περνά στην ουσία μέσα από την αλυκή και στα δεξιά μας το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ. Απολαμβάνουμε και προχωρούμε μέχρι τον επόμενο κυκλοφοριακό κόμβο, τον μικρό. Πάλι δεύτερη έξοδος, στα δεξιά μας ένα δασάκι με πεύκα, στα αριστερά, καταπράσινα χωράφια, ωραία. Μια ποδηλατική διαδρομή εύκολη με πολλή ομορφιά και ιστορία.
Πηγή: Must