Της Μαρίνας Οικονομίδου
Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Βουλής, καθώς την ίδια στιγμή που ο κάθε πολιτικός αρχηγός προσπαθεί να λύσει τα εσωκομματικά που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η προεδρία της Βουλής, προκαλεί νέα δεδομένα. Η ψηφοφορία προετοιμάζει τις νέες συνεργασίες, τα νέα δεδομένα και το ποιος θα είναι τελικά ο ρυθμιστής. Την πλάστιγγα θα γύρει η στάση που θα τηρήσουν τόσο το ΕΛΑΜ όσο και η ΕΔΕΚ.
Περί διάσωσης
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται πως υποσχέθηκε προεκλογικά την προεδρία της Βουλής στον Μαρίνο Σιζόπουλο και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέδειξε από νωρίς πως ενδιαφέρεται. Δεν περιορίζεται μόνο στο ότι η Προεδρία της Βουλής ήταν κάτι που πάντα διεκδικούσε η ΕΔΕΚ, αλλά αυτή τη φορά, ένα ενδεχόμενο ανάληψης της Προεδρίας της Βουλής τον διασώζει από τις εσωκομματικές τριβές.
Φάνηκε άλλωστε πως υπάρχει τάση αμφισβήτησής του, όχι μόνο από την ομάδα του Δημήτρη Παπαδάκη, αλλά και από το γεγονός οτι δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του βουλευτή Λευκωσίας Κωστή Ευσταθίου πως το μεγάλο πρόβλημα της ΕΔΕΚ προήλθε από την επαρχία Λεμεσού όπου βασικά ήταν υποψήφιος ήταν ο κ. Σιζόπουλος. Αν καταφέρει λοιπόν να εκλεγεί διασώζεται πολιτικά και διατηρείται η ΕΔΕΚ στο παιχνίδι, έστω κι αν έχασε την τέταρτη θέση. Ο ίδιος έτεινε ευσχήμως χείρα συνεργασίας με την ΔΗΠΑ, καθώς ήταν η μόνη πολιτική δύναμη την οποία συνεχάρη για το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ωστόσο δεν αποκλείεται να συμπλεύσει στη συνέχεια και να στηρίξει πιθανή υποψηφιότητα του Μάριου Καρογιάν.
Ο Πρόεδρος θέλει Καρογιάν…
Την υποψηφιότητα Καρογιάν προκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πιέζει το κυβερνών κόμμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρείται πως έτσι θα διεμβολίσει τη συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο μέχρι το 23. Αν εξαιρεθεί το τεταμένο κλίμα εντός της ΔΗΠΑ, μετά και τον αποκλεισμό Βότση, το ενδεχόμενο Προεδρίας από τον Καρογιάν θα ενισχύσει σημαντικά το νεοσυσταθέν κόμμα στον κομματικό χάρτη. Για την εκλογή του, χρειάζεται τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, το οποίο δεν φαίνεται να βλέπει αρνητικά μία τέτοια υποψηφιότητα.
Προβληματισμένη η Πινδάρου
Η Πινδάρου από την άλλη, θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2016 και οδήγησαν στο να στηρίξει τον Δημήτρη Συλλούρη. Ήδη στο κόμμα υπάρχει η τάση στήριξης του Μάριου Καρογιάν, μία τάση που προωθείται κυρίως από την κυβέρνηση, η τάση εξ ημισίας προεδρίας με το ΑΚΕΛ αλλά και η τάση που θέλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διεκδικεί την Προεδρία της Βουλής έστω κι αν τελικώς χάσει, καθώς έτσι θα διασωθεί η αξιοπρέπεια του κόμματος. Κάτι τέτοιο όμως κρατά τον ΔΗΣΥ μακριά από ενδεχόμενες συνεργασίες και συμφωνίες για το μέλλον. Έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από το κόμμα, να μιλήσει με τα υπόλοιπα κόμματα για το τι θα πράξουν.
Αμήχανο το ΑΚΕΛ και ο Νικόλας σκέφτεται
Το ΑΚΕΛ πάντως έχει ως τελευταίο πράγμα στο μυαλό του αυτή τη στιγμή το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής. Ήδη βρίσκονται σε μία διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων τους και προετοιμασίας του εκλογικού συνεδρίου. Ο Άντρος Κυπριανού δεν φαίνεται διατεθειμένος να διεκδικήσει την προεδρία, αν και θα ήταν ένας καλός τρόπος διάσωσης της κατάστασης εσωκομματικά. Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να στηρίξει τον εκλεκτό του ΔΗΚΟ, σε μία προσπάθεια περαιτέρω συνεργασίας. Ανοικτό βεβαίως είναι τι θα κάνει το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει τη θέση του ρυθμιστή στον Μάριο Καρογιάν και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του νοουμένου ότι θα κερδίσει μία πλειοψηφία. Δεν αποκλείεται και το Κίνημα των Οικολόγων να συναινέσει στη δεύτερη ψηφοφορία σε μία τέτοια υποψηφιότητα. Η «Κ» είχε αναφέρει πως στο ΔΗΚΟ δεν έβλεπαν αρνητικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αν υπήρχε συναίνεση, ωστόσο θεωρείται προτιμότερο το κόμμα να πάει με τον Πρόεδρο του.