ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κάδρο των εξελίξεων Καρογιάν-Βότσης

Αρχίζει η διαβούλευση για την προεδρία της Βουλής με την ΔΗΠΑ να αποκτά ιδιαίτερο ρόλο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τη νέα βουλή να έχει ήδη συσταθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα να μελετάται σε κατοπινό στάδιο από τα συλλογικά όργανα των κομμάτων, προτεραιότητα έχει η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής το κουστούμι του οποίου έχει ήδη αρχίσει να ράβεται. Οι συμμαχίες διαμορφώνονται βάσει και των αποτελεσμάτων και δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις και ανατροπές, όπως άλλωστε έγινε και στις δύο διαδικασίες ανάδειξης Προέδρου Βουλής. Ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ΔΗΠΑ αυτή τη φορά με τα επικρατέστερα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτό του Μάριου Καρογιάν ή του Άγγελου Βότση, δεδομένου ότι ο πρώτος φέρεται να έχει υποσχεθεί να παραδώσει την έδρα του. Η μέρα των αποφάσεων είναι η 10η Ιουνίου και μέχρι τότε αναμένονται εξελίξεις και έντονο παρασκήνιο.

Η περίπτωση Άντρου, η στάση Μυλωνά και ο Θεοπέμπτου

Για την προεδρία της βουλής υπάρχουν τρεις ψηφοφορίες όπου στην Τρίτη θα εκλεγεί το πρόσωπο που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους. Αν λάβουμε υπόψη πως ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για αλλαγή, δεν αποκλείεται να συνεργαστούν την επόμενη μέρα στην βουλή έχοντας αντιπολιτευτικό ρόλο. Δεν αποκλείεται μετά την κρυάδα που πήραν από το αποτέλεσμα να μην βλέπουν με την ίδια θέρμη ένα ενδεχόμενο συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία τους δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία αλλά 27 ψήφους από τις 56. Στις όποιες αποφάσεις ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει η ΕΔΕΚ.

  1. Η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού: Ο γ.γ του ΑΚΕΛ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επαναδιεκδικήσει στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος, όμως τέτοιες πιθανότητες ενισχύονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του για την προεδρία της βουλής θα αποτελέσει και το καλύτερο κλείσιμο του πολιτικού του κύκλου και να παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους. Ανοικτό ωστόσο είναι το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από άλλους σχηματισμούς, όπως είναι το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι. Στο ΔΗΚΟ ήδη έχει εκφραστεί η άποψη πως δεν πρέπει να τίθεται ζήτημα συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Το έθεσε και ευσχήμως ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Λεμεσό και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς την νύχτα των εκλογών και το τελευταίο που θα ήθελε ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ένα déjà vu Καρογιάν-Κουλία. Την υποψηφιότητα Κυπριανού όμως δεν αποκλείεται βεβαίως να στηρίξει και το Κίνημα Οικολόγων. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Σταύρος Παπαδούρης θεωρούνται πως έχουν πιο προοδευτικό προφίλ. Σε μία τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να μην σταθεί ανάχωμα και ο ΔΗΣΥ, ως μήνυμα σύμπλευσης. Άλλωστε πρόσφατα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η προεδρία της βουλής είναι δουλειά των δύο μεγάλων κομμάτων.
  2. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου: Ένα τέτοιο σενάριο κλείνει προσωρινά τις σκέψεις του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου για το 2023, ωστόσο δημιουργεί την προοπτική για το μέλλον και τις ευγενείς επιδιώξεις του. Ένα τέτοιο σενάριο δίδει την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να βάλει τους δικούς του όρους για την προεδρική υποψηφιότητα και σε αυτό αναμένεται να παίξει ρόλο και το Κίνημα Οικολόγων
  3. Μία υποψηφιότητα κοινής αποδοχής: Δεν αποκλείεται να επιλεγεί μία προσωπικότητα, όπως αυτή του Αδάμου Αδάμου που δεν θα προκαλεί αντιπαλότητες. Πιθανή σε μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Κάτι τέτοιο μπορεί να τύχει καλύτερης αποδοχής στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που ήδη «κλωτσούν» για την συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.

Η περίπτωση Βότση, ο Σιζόπουλος και η κοινής αποδοχής

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το κυβερνών κόμμα. Με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, απέδειξε πως κάθε άλλο από απομονωμένο είναι και πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να ελέγξει το παιχνίδι εντός της βουλής. Δεδομένη θεωρείται η συνεργασία με την ΔΗΠΑ με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν 21 ψήφους. Κοντά τους βρίσκεται και η ΕΔΕΚ και λιγότερο το ΕΛΑΜ. Σε ένα σενάριο σύμπλευσης και των τεσσάρων εξασφαλίζουν 28 από τις 56.

  1. Υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου: Ένα μακρινό σενάριο είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία της βουλής. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να προσκαλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να τον στηρίξουν. Βεβαίως για να γίνει κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα υπάρξει μία παρασκηνιακή συμφωνία όπου θα συμφωνήσει με την Δημοκρατική Παράταξη ή με την ΕΔΕΚ για δικό τους υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο ίδιος έτεινε χείρα συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μία τέτοια υποψηφιότητα φαίνεται απομακρυσμένη.
  2. Επιλογή Καρογιάν/Βότση: Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να επιλεγεί πρόσωπο από τη Δημοκρατική Παράταξη. Το βλέμμα στρέφεται στον Μάριο Καρογιάν, τον οποίο θα ήθελε και το Προεδρικό. Δεν είναι κρυφό ότι ο Πρόεδρος θέλει να έχει άποψη στο ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της βουλής όπως είχε και το 16 με τον Δημήτρη Συλλούρη. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κ. Καρογιάν θα μπει στη βουλή ή αν θα παραδώσει όπως φημολογείται την θέση στον Άγγελο Βότση. Ένα σενάριο υποψηφιότητας Άγγελου Βότση για την προεδρία της βουλής, θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΔΗΚΟ, δεδομένου ότι ο κ. Βότσης τυγχάνει αποδοχής από όλους τους κύκλους. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι τις επόμενες μέρες, στα συλλογικά όργανα της ΔΗΠΑ. Μία τέτοια υποψηφιότητα δεν αποκλείεται να στηρίξει και η ΕΔΕΚ αν λάβει υπόψη κανείς πως ήταν το μόνο κόμμα που συνεχάρη ο Μαρίνος Σιζόπουλος μετά τα αποτελέσματα, εκτός κι αν αποτελεί μία προσπάθεια να κερδίσει συμμάχους για την δική του υποψηφιότητα.
  3. Επιλογή Μαρίνου Σιζόπουλου: Οι σχέσεις ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ είναι σίγουρα πολύ πιο ομαλές από ότι ήταν μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του 2018. Τα δύο κόμματα και συγκεκριμένα Μαρίνος Σιζόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν ήδη έρθει κοντά ιδιαίτερα την περίοδο του προϋπολογισμού. Υπάρχει μία σχετική ηθική υποχρέωση από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου για την στάση που τήρησε η ΕΔΕΚ και πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν πως έχει ήδη κλείσει η συμφωνία από τότε. Ένα τέτοιο σενάριο ανοίγει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με ορίζοντα το 2023. Το ερώτημα είναι πως ακριβώς θα περάσει στο ακροατήριο του ΔΗΣΥ την εν λόγω επιλογή, δεδομένου ότι το 2016, ο ΔΗΣΥ επέλεξε να στηρίξει τον Δημήτρη Συλλούρη καθώς όπως έλεγαν ο Μαρίνος ΣΙζόπουλος, όταν ενάντια στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα έπληττε την εικόνα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει λύση.
  4. Μία κοινά αποδεκτή υποψηφιότητα: Όταν το 2016, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε μία καθόλα αποδεκτή προσωπικότητα για την προεδρία της βουλής, είχε ως στόχο να ανακόψει συνεργασίες που θα είχαν ως ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 18, αλλά και να αποφύγει την στήριξη Συλλούρη για την οποία πίεζε η κυβέρνηση. Είχε τότε βάλει στο κάδρο τους Στέλλα Κυριακίδου, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και Αδάμο Αδάμου. Δεν αποκλείεται, ακριβώς για να ανακόψει συνεργασίες με ορίζοντα το 23 να επιχειρήσει κάτι τέτοιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεννόησης. Σε αυτό ακριβώς το κάδρο, μπαίνει εκ νέου η επιλογή Βότση.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X