ΚΥΠΕ
Η κατάσταση σταθεροποιείται και αναμένεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων εκτιμά το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για μέτρα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι της τελευταίας στιγμής αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας που θα παρουσιάζεται.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση σταθεροποιείται εάν κάποιος λάβει υπόψη και τα χθεσινά νούμερα.
«Συνήθως τις Τρίτες αναμένουμε μια αύξηση λόγω του Σαββατοκύριακου. Δεν την είδαμε χθες κι ελπίζω αυτό να είναι καλός οιωνός. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες να δούμε αν πράγματι τα νούμερα έχουν σταθεροποιηθεί ή αν πέφτουν», σημείωσε.
Αναμένουμε, συνέχισε, ότι θα υπάρξει μείωση όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού, όπου εκεί τα αυστηρά μέτρα ήταν για δύο εβδομάδες. Προς το τέλος των δύο εβδομάδων είδαμε μια αμυδρή πτώση αλλά την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα ήταν πιο θεαματική η πτώση.
«Ελπίζουμε να δούμε το ίδιο και στην παρούσα φάση. Ακόμη τα αυστηρά μέτρα αυτή την Παρασκευή θα κλείσουν δεκαπέντε ημέρες. Θεωρητικά αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε», είπε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί σχετικά με τις ημέρες των Χριστουγέννων θα είναι της τελευταίας στιγμής.
«Βλέποντας την επιδημιολογική μας εικόνα ως έχει αυτή την στιγμή δεν νομίζω να παρθούν επιπλέον μέτρα διότι δεν ανεβαίνουν οι αριθμοί μας. Αν ανέβαιναν θα ήταν δύσκολο να υπάρξουν χαλαρώσεις κι ίσως να χρειάζονταν και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν το βλέπουμε, επομένως θεωρώ ότι αν υπάρξει πτώση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς και πότε θα γίνουν οι οποιεσδήποτε μικρές χαλαρώσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», συμπλήρωσε.
Συνέστησε όπως ο κόσμος προσέχει ιδιαίτερα κατά τις γιορτινές ημέρες κατά τις συνευρέσεις μεταξύ συγγενών και φίλων και να μην υπερβαίνονται οι αριθμοί βάση των πρωτοκόλλων.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «αυτή την στιγμή ακόμη αντέχει το σύστημα υγείας. Είχαμε δει μια πτώση τις προηγούμενες δύο τρεις ημέρες, χθες πάλι ανέβηκαν οι αριθμοί. Τους βλέπω να ανεβαίνουν και λίγο ακόμα. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχαμε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κι έτσι κατά επέκταση αυτό θα αντικατοπτριστεί και στις εισαγωγές που καθυστερούν κατά ένα δεκαήμερο τουλάχιστον».
Για τους θανάτους που καταγράφονται ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι «οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στο γεγονός ότι μπήκε ο ιός στα γηροκομεία. Για τον κόσμο που βρίσκεται εκτός των γηροκομείων έχει μάθει να προστατεύεται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ευάλωτες ομάδες. Αν δεν έχουμε μια εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα αυτά τα άτομα μπορούν να προστατευθούν και θα αποφύγουμε και λοιμώξεις σε ευάλωτα άτομα και ηλικιωμένους και θα αποφευχθούν οι θάνατοι».
Σε άλλη ερώτηση αν η Κύπρος είναι έτοιμη για τους εμβολιασμούς ο Δρ Καραγιάννης απάντησε καταφατικά. «Θεωρώ πως είμαστε. Ο προγραμματισμός έχει γίνει εδώ και καιρό. Άρχισε και υλοποιείται. Τα ψυγεία θα έρθουν τις επόμενες ημέρες, κι όλα τα άλλα είναι στην θέση τους οπότε αναμένονται τα εμβόλια αρχές Ιανουαρίου για να αρχίσει η όλη διαδικασία».
Επισήμανε ωστόσο, ότι «και οι εμβολιασμοί να αρχίσουν δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας την επόμενη ημέρα. Αυτός που εμβολιάζεται θα πάρει περίπου ένα μήνα να αναπτύξει αντισώματα, τρεις εβδομάδες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης»
Ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα πάρει ένα εξάμηνο περίπου. «Ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας που ξέρουμε μέχρις ότου φθάσουμε σε εκείνο το ποθητό αποτέλεσμα του 65% ανοσίας στον γενικό πληθυσμό», κατέληξε.