Kathimerini.gr
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έλαβε προσωπικά την απόφαση να σταματήσει η αρχική δημόσια εγγραφή της Ant Group, καθώς ο ιδρυτής της, Τζακ Μα, τον είχε εξοργίσει. Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από χρόνια εντάσεων στις σχέσεις του πιο επιτυχημένου επιχειρηματία της Κίνας και μίας κυβέρνησης, που ανησυχεί για την επιρροή του ιδρυτή της Alibaba, αλλά και την ταχύτατη ανάπτυξη του κολοσσού ηλεκτρονικών πληρωμών Ant, που ο ίδιος ελέγχει. Ο Σι επιδεικνύει ολοένα και λιγότερη ανοχή απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες κεφαλαίου και επιρροή και θεωρούνται πρόκληση για την διακυβέρνηση και τη σταθερότητα του καθεστώτος, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Σε ομιλία του στις 24 Οκτωβρίου ο Μα επέκρινε την απουσία καινοτομίας και προόδου στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες, ενώ είχε επικαλεστεί μία φράση του Κινέζου πρόεδρου για να στηρίξει το επιχείρημά του, κάτι που η κινεζική ηγεσία δεν είδε ως θετική αναφορά, αλλά ως έμμεση προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου να «τσαλακώσει» την εικόνα του πρόεδρου και των ρυθμιστικών αρχών. Σε εκδήλωση στη Σαγκαή ο Μα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, είχε θυμίσει την ακόλουθη φράση του Σι: «Η επιτυχία δεν χρειάζεται να προέρχεται από εμένα». Είχε δε εκδηλώσει την πρόθεσή του να βοηθήσει ο ίδιος στην επίλυση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της Κίνας μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών της Ant.
O Σι, που διάβασε κυβερνητικές αναφορές για την ομιλία, εξοργίστηκε σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε εντολή να ανοίξει έρευνα και να σταματήσει η αρχική δημόσια εγγραφή της Ant, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Φρένο συνολικά στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας των κινεζικών αρχών να βάλουν φρένο στην ραγδαία ανάπτυξη και κυριαρχία των διαδικτυακών κολοσσών. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συμβαίνει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή δημοσίευσε πρόσφατα ο προσχέδιο των κανόνων για την πρόληψη της μονοπωλιακής συμπεριφοράς από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, στοχεύοντας να ενισχύσει τους ελέγχους στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (marketplaces) και στις υπηρεσίες πληρωμών.
Όπως επεσήμανε στόχος είναι να εμποδίσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από το να κυριαρχήσουν στην αγορά ή να υιοθετήσουν τακτικές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό. Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης κανόνες που εξετάζουν εάν μια συναλλαγή αντιμετωπίζει τους πελάτες με διαφορετικό τρόπο με βάση τα δεδομένα, την ικανότητα πληρωμής, τις καταναλωτικές τους συνήθειες ή τις συνήθειές τους κατά τη χρήση των υπηρεσιών.