ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξι προτάσεις για άνοιγμα των τουριστικών μονάδων

Το πλαίσιο που βάζουν στο τραπέζι οι ξενοδόχοι για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επιτυχής έκβαση του στοιχήματος της 21ης Μάϊου, ημερομηνίας άρσης των μέτρων που επιβλήθηκαν για περιορισμό της πανδημίας, θα είναι το πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα. Το δεύτερο και πιο καθοριστικό θα γίνει αμέσως μετά και θα αφορά το άνοιγμα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, στις διεθνείς αγορές. Μια προσπάθεια δύσκολη και αρκετά περίπλοκη, όσο η υγειονομική κρίση παραμένει σε φάση περιορισμού και όχι ριζικής αντιμετώπισης, με φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο.

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, δύσκολα θα μεταβληθεί ακόμα και σε συνθήκες ανάκαμψης της επιδημίας, λένε οι ειδικοί, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάκαμψη των οποίων θα πάρει χρόνο. Δεδομένα και εκτιμήσεις που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία αλλά και το δυνατό χαρτί της, που είναι η τουριστική βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που απομένει για άνοιγμα των αεροδρομίων είναι κάτι περισσότερο από 30 ημέρες, ουδείς γνωρίζει πώς θα ανοίξει ο ξενοδοχειακός τομέας και το κυριότερο πόσες μονάδες θα επιλέξουν να υποδεχθούν τουρίστες. Η λειτουργία του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων δεν θεωρείται δεδομένη και εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την οικονομική βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ζήτημα το οποίο ακροθιγώς έχει ήδη τεθεί και αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Οι ξενοδόχοι

Η κατεύθυνση που δίνεται από πλευράς του κλάδου των ξενοδόχων είναι κυρίως προς τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος με ίδιες δυνάμεις. Στη βάση ενός υπομνήματος το οποίο έχει αποσταλεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού, οι ξενοδόχοι βάζουν στο τραπέζι την κρατική στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Στα σημεία πολιτικής που προτείνονται, ο ξενοδοχειακός κλάδος αναδεικνύει την ανάγκη της κρατικής αρωγής, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως και σε άλλες κρίσεις, του παρελθόντος, οι ξενοδόχοι ζητούν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα προτείνουν:
- Μείωση τέλους ΦΠΑ στο 5%.
- Αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και άλλων εισφορών/φορολογιών και τελών για τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020.
- Παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για παραχώρηση χαμηλότοκων δανειοδοτήσεων
- Ένταξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην βιομηχανική ταρίφα της ΑΗΚ ώστε να καταστεί εφικτή η δυναμική επανατοποθέτηση της τουριστικής μας βιομηχανίας στο αναμενόμενο, ιδιαίτερα έντονο ανταγωνιστικό πεδίο, του μεσογειακού τουρισμού.

Πακέτο στήριξης

Στο οικονομικό κομμάτι, από πλευράς των ξενοδόχων, τίθενται και άλλα δυο ζητήματα που αφορούν την στήριξη του μισθολογίου των εργαζομένων καθώς και κυβερνητικές εγγυήσεις προς τις ξενοδοχειακές μονάδες που έκαναν προπωλήσεις τουριστικών πακέτων.

Συγκεκριμένα ζητείται:

-Παράταση του υφισταμένου Σχεδίου Αναστολών Απασχόλησης τόσο στις περιπτώσεις ολικών όσο και μερικών αναστολών λειτουργίας, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν, και για όση περίοδο θα διαρκεί η κρίση.
-Παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων για προπληρωμές που έγιναν προς τα ξενοδοχεία, τόσο από διοργανωτές ταξιδίων και ΟΤΑs όσο και από μεμονωμένους πελάτες, αντί επιστροφών ή και ακυρώσεων, μέσω της έκδοσης προς όφελος τους credit vouchers, με δυνατότητα αξιοποίησης μέχρι και την 31/12/2021.

Η στόχευση

Εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, οι ξενοδόχοι σε συνθήκες πανδημίας στρέφουν την προσοχή τους στην εσωτερική τουριστική αγορά με όπλο την προσέλκυση κυπρίων τουριστών. Επί του προκειμένου, το βάρος πέφτει προς την πλευρά του κράτους και το Υφυπουργείο Τουρισμού από το οποίο ζητείται δυναμική εκστρατεία για ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού μέσω:

-Ειδικής διαφημιστικής εκστρατείας του Υφυπουργείου Τουρισμού.
-Ειδικού Σχεδίου/Κονδυλίου Κοινωνικού Τουρισμού με επιχορήγηση 7ήμερων διακοπών στα ξενοδοχεία (ως έγινε και σε προηγούμενες περιόδους κρίσης).

Στο κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού, οι ξενοδόχοι εντοπίζουν ευκαιρίες κάλυψης των ζημιών που θα υποστούν τα ξενοδοχεία ένεκα και των περιορισμών που αναμένεται να υπάρξουν στην προσφιλή συνήθεια μεγάλης μερίδας κυπρίων για διακοπές εκτός Κύπρου.

Εκτός Κύπρου

Με βάση τα σημεία πολιτικής που τίθενται δεν φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσέλκυση τουριστών από τις διεθνείς αγορές. Στο υπόμνημα υπάρχει μια γενική αναφορά για συντονισμένη εκστρατεία μάρκετινγκ από μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Hermes Airports για στήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των διοργανωτών ταξιδιών για την επαναφορά των προγραμμάτων τους για την Κύπρο το συντομότερο δυνατό, τόσο από υφιστάμενες όσο και από νέες αγορές. Στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας και το αποτύπωμά της στις τουριστικές μονάδες προτείνεται η καθιέρωση εγχειριδίου από το Υφυπουργείο Τουρισμού προς τις ξενοδοχειακές μονάδες για τις πρέπουσες διαδικασίες που θα ακολουθούνται για κατοχύρωση της ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών τους, όσο και του προσωπικού (π.χ. για απολυμάνσεις, καθαριότητα, αποστάσεις ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X