ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ειδικός στην «Κ»: Τι δεν πρέπει να λάβετε μετά τον εμβολιασμό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις θρομβώσεις

Για την θρομβωτική θρομβοπενία επαγόμενη από εμβόλιο μίλησε στην «Κ» ο βοηθός διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Μάριος Αντωνιάδης. Ο γιατρός δίνει επίσης σημαντικές συμβουλές για το τι πρέπει ν' αποφύγουμε μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ απαριθμεί τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ιατροί συστήνουν στα άτομα που εμβολιάζονται να λαμβάνουν ασπιρίνη, ο Δρ Αντωνιάδης τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι λανθασμένο. Όπως σημειώνει, όσοι εμβολιαστούν θα πρέπει να μην λάβουν στη συνέχεια ασπιρίνη, εκτός κι αν την λαμβάνουν συστηματικά. Η ασπιρίνη δεν θα πρέπει να λαμβάνεται επίσης πριν τον εμβολιασμό. Επίσης δεν χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας.

Σε ό,τι αφορά στην θρομβωτική θρομβοπενία συνεπεία εμβολιασμού, ο γιατρός εξηγεί ότι είναι εξαιρετικά σπάνια και συμβαίνει από ένα έως οκτώ περιστατικά για κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών. 

«Συμβαίνουν ταυτόχρονα στον οργανισμό δύο αντίθετα από τη μια θρομβώνει και από την άλλη αιμορραγεί με αποτέλεσμα εάν η κατάσταση αφεθεί, να γίνεται απειλητική για την ζωή του ατόμου», εξηγεί ο Δρ Αντωνιάδης.

Τι πρέπει να μας ανησυχήσει

 Υπάρχουν δύο ειδών συμπτώματα όπως εξηγεί ο Δρ Αντωνιάδης. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από τη θρόμβωση και αυτά που παρουσιάζονται λόγω αιμορραγίας. Τα συμπτώματα λόγω αιμορραγίας αφορούν σε στίγματα ή εκχυμώσεις. Ο συνδυασμός των δύο επιφέρει παρατεταμένο πονοκέφαλο μέχρι σύγχυση, προβλήματα εμβολής, άλγος στον θώρακα (εάν έχουμε πνευμονική εμβολή), πόνο στην κοιλιά, πόνο στα άκρα (εάν η θρόμβωση είναι στα άκρα) που θα συνδυάζεται με ερυθρότητα ή θερμότητα ή με παγωμένα άκρα.

Τα συμπτώματα πιθανώς να εμφανιστούν από την 4η μέχρι και 30 ημέρες έπειτα από τον εμβολιασμό. Άρα εάν προκύψει οτιδήποτε ασυνήθιστο θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε με τον προσωπικό μας γιατρό.

Ο Δρ Αντωνιάδης τονίζει ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ υπάρχει το θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται από τους επαγγελματίες υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση