Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου COVID-19 παγκοσμίως, κάποια φάρμακα χορηγούνται σε ασθενείς με κορωνοϊό, με κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις. Τα φάρμακα αυτά έχουν χορηγηθεί και σε ασθενείς στην Κύπρο, που είχαν νοσηλευθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, με κάποιες θετικές επιδράσεις. Οι ειδικοί, όμως, την ίδια ώρα, προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται για ενδεδειγμένη θεραπεία κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν μπορεί να γίνει λόγος μετά βεβαιότητας για την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά στην Κύπρο.
Ο Λοιμωξιολόγος, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι τα φάρμακα αζιθρομυκίνη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, είχαν ήδη χορηγηθεί ενδονοσοκομειακά στους πρώτους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Τόνισε, όμως, ότι «μέχρι και τώρα δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19. Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις και μελέτες που αναφέρουν κάποια αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών ενώ την ίδια στιγμή διεξάγονται πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα στην προσπάθεια να βρεθεί πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία».
Ερωτηθείς ο Δρ Κωνσταντίνου αν η αποθεραπεία αριθμού ασθενών στην Κύπρο οφείλεται και στην χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων, απάντησε ότι αυτό «δεν είναι κάτι που μπορεί να λεχθεί με σιγουριά στο παρόν στάδιο. Ο αριθμός ασθενών που χρειάστηκε να λάβει θεραπεία στην Κύπρο είναι μικρός, για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. Η αποτελεσματικότητα μιας αγωγής αποδεικνύεται μέσα από αυστηρά ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες και στη συνέχεια από την ευρεία χρήση της στην καθημερινή κλινική πράξη, αφού πάρει έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Για παράδειγμα, η χορήγηση της φαβιπιραβίρης θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια κλινικής μελέτης με αυστηρά προκαθορισμένα κριτήρια επιλογής και παρακολούθησης των ασθενών. Το πρωτόκολλο θεραπείας που έχει προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δεν είναι ερευνητικό. Η επιστημονική ομάδα έλαβε υπόψιν την υπάρχουσα βιβλιογραφία, κατηγοριοποίησε τους ασθενείς αναλόγως της κλινικής τους βαρύτητας και συστήνει αντίστοιχα συγκεκριμένη αγωγή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο φαίνεται πως οι συνδυασμοί φαρμάκων έχουν βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν την νόσο COVID-19. Αυτό είχε αναφέρει πρόσφατα ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον εντοπισμό νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών. Ωστόσο, και ο Δρ Λοΐζου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για ενδεδειγμένη θεραπεία.