Του Απόστολου Τομαρά
Το κομμάτι του τελικού πορίσματος, με έντονο ενδιαφέρον απ’ όλες τις απόψεις, είναι το κεφάλαιο που προστέθηκε και αφορά το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το τι έπραξε και κυρίως τι δεν έπραξε στον έλεγχο του ΚΕΠ από το 2016 μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, χωρίς ωστόσο να μειώνονται οι γενικότερες ευθύνες των όσων διαχειρίστηκαν το ΚΕΠ. Από τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα προκύπτει: Πρώτον πως η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε 7 περιπτώσεις, δεν έπραξε το παραμικρό παρά το γεγονός ότι είχε ενώπιον της στοιχεία και καταγγελίες.
Δεύτερον στο πόρισμα αφήνεται να πλανάται το ενδεχόμενο απόκρυψης στοιχείων από τον Γενικό Ελεγκτή ή και παρουσίασης ανακριβειών που ενδεχομένως να αγγίζουν τα όρια διάπραξης πιθανού ποινικού αδικήματος, κάτι για το οποίο θα αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Στο τελικό πόρισμα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές που η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έπραξε τα δέοντα την περίοδο 2016-2020.
• Κατά το 2016, όταν Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διεξήγαγε έλεγχο για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εντόπισε πολύ σημαντικά στοιχεία, ετοίμασε σχετική έκθεση, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε και δεν εκδόθηκε.
• Αναφορές από τους Βουλευτές κ. Κωστή Ευσταθίου και κ. Ηλία Μυριάνθους, ημερομηνίας 25.9.2017 για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Το 2017, έλεγχος για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο χωριό Πέρα Πεδί, από συγκεκριμένο αλλοδαπό επενδυτή, ο οποίος πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση.
• Τον Φεβρουάριο 2019, καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον κ. Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Συλλογή στατιστικών στοιχείων που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία τον Ιανουάριο 2020 και αφορούσαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Έλεγχος της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή και της οικογένειάς του τον Ιανουάριο 2020. • Καταγγελία για παράνομη ή και παράτυπη κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 2.6.2020.
Στο πόρισμα γίνεται λόγος για τρεις περιπτώσεις που ο Γενικός Ελεγκτής φαίνεται να κατέθεσε άλλα από τα πραγματικά γεγονότα. Για την περίπτωση του ελέγχου στο ΥΠΕΣ το 2016, η Επιτροπή χαρακτηρίζει τα ευρήματα σημαντικά τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν. Στην κατάθεσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν γνώριζε για τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣ το 2016 και το έμαθε από το 2019 από τον Σωκράτη Χάσικο. Η Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε σχετικό σημείωμα Ανώτερου Λειτουργού της Ελεγκτικής προς τον κ. Μιχαηλίδη. «Ο Γενικός Ελεγκτής, όπως φαίνεται από το εν λόγω σημείωμα, σε αντίθεση με τις πιο πάνω αναφορές του, ήταν ενήμερος για τη διεξαγωγή του ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, από το 2016. Επιπλέον, τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής βρίσκονται «σε αντίθεση με την κατάθεση του Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος, ενώπιον της Επιτροπής στις 10/12/2020, επιβεβαίωσε ότι, για το θέμα της διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών από την Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016, επικοινώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή «διαρκούσης της έρευνας, ήταν η πρώτη φορά που επικοινώνησα μαζί του...» καθώς και ότι «…στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αφού κύριε έλεγξες το 2016, καταρχήν έπρεπε να βγάλει μια έκθεση να πει κάτι, δεν είπε τίποτε...». Ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό είναι οι διαπιστώσεις της Επιτροπής για την φερόμενη ανακολουθία δηλώσεων Μιχαηλίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «είχε εντοπίσει κάποιες αδυναμίες, η Λειτουργός, όχι για τις κατ’ εξαίρεση (πολιτογραφήσεις)». Ενώ σε άλλο ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «κάτι είχε ετοιμάσει η συνάδελφος (για τον έλεγχο του 2016), αλλά οι Προϊστάμενοι της έκριναν ότι δεν υπήρχε, δεν ήταν αντικείμενο για να προχωρήσουν και το σταμάτησαν». Σημειώνεται πρωτίστως ότι οι πιο πάνω δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή δεν φαίνεται να συνάδουν μεταξύ τους.