ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνιση η αμοιβή ανδρών-γυναικών στην ΕΕ, στο 13,7% το χάσμα στην Κύπρο

Τι αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων

ΚΥΠΕ

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 14%, ενώ στην Κύπρο το τελευταίο καταγεγραμμένο (2017) χάσμα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία ανέρχεται στο 13,7%, αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου για για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση Αμοιβή.

Στο μήνυμά της για την ημέρα αυτή που φέτος γιορτάζεται στις 10 Νοεμβρίου, η κ. Αντωνίου σημείωσε ότι για κάθε €100 ευρώ που αμείβεται ένας άντρας κατά μέσο όρο, μια γυναίκα αμείβεται κατά μέσο όρο μόνο €86,30.

Η Επίτροπος τόνισε ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Σήμερα, πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά, φαινόμενα όπως το «κολλώδες πάτωμα» και η «γυάλινη οροφή» συνεχίζουν να εμποδίζουν την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Αν και η αγορά εργασίας είναι στελεχωμένη με αξιόλογες, προσοντούχες και ικανότατες γυναίκες, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η αξία τους υποτιμάται όσον αφορά την άνοδο τους στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας, με τους άνδρες να καταλαμβάνουν τις περισσότερες ιεραρχικά ψηλότερες θέσεις, ανάφερε.

Οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες εκτελεστικές θέσεις εργασίας και υπολογίζεται ότι λιγότερο από 6,9% των διευθυνόντων συμβούλων των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη είναι γυναίκες, πρόσθεσε. "Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ακόμη ότι οι γυναίκες που κατέχουν ανώτερες διευθυντικές θέσεις αμείβονται κατά 23% λιγότερο ανά ώρα σε σύγκριση με τους άνδρες που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα στερεότυπα για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και ο επαγγελματικός διαχωρισμός, λειτουργούν ακόμη και σήμερα ως εμπόδια για την ανέλιξη των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης".

Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας και επαγγελματικής ενδυνάμωσης της γυναίκας, θα πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα που να γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εργασία, ούτως ώστε να γίνεται πλήρης χρήση του παραγωγικού δυναμικού της εργατικής δύναμης, είπε η Επίτροπος. Επίσης, συνέχισε,θα πρέπει να προωθηθούν καλύτερες συνθήκες ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, με σκοπό την αντιμετώπιση των διάφορων δημογραφικών προκλήσεων.

Εν όψει των πιο πάνω στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019-2023 ένας από τους επτά βασικούς στόχους είναι η Επαγγελματική Ενδυνάμωση της Γυναίκας και η Συμφιλίωση Εργασίας-Οικογένειας, ανέφερε η κ. Αντωνίου σημειώνοντας τους ενδιάμεσους στόχους σε αυτό που, μεταξύ άλλων, είναι η καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, η ενίσχυση της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην απασχόληση, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητα, η καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φύλου στο χώρο εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση