ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρώγοντας με τον Αλεξάντερ Πέιν

Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο θερινό σινεμά της Αιδηψού, λίγο πάνω από το σημείο που σκάει το κύμα, προβάλλεται η ταινία Μικρόκοσμος του ελληνικής καταγωγής και δις βραβευμένου με Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν – ο σκηνοθέτης είναι παρών. Μετά το τέλος της ταινίας, απόλυτα συντονισμένος με το κλίμα της βραδιάς, συνομίλησε με το κοινό για τις ιδέες που ενέπνευσαν την ταινία: η υπερκατανάλωση, οι πλασματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, η τροφή που παράγει και καταναλώνει και ο όγκος των απορριμμάτων που αφήνει στο πέρασμά του. Έτσι ξεκίνησε το φετινό Εvia Film Project, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. 

Την επομένη της πρεμιέρας, το φεστιβάλ είχε σχεδιάσει ένα χαλαρό γεύμα για τους ανθρώπους που εργάζονται στη διοργάνωση και για τον διάσημο προσκεκλημένο του. Το ραντεβού είχε οριστεί για τις δύο το μεσημέρι στην ταβέρνα Λαγουδέρα, στον παράλιο οικισμό του Αγιόκαμπου. Το μενού θα ετοίμαζαν οι Fennel. 

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, σε ρόλο φιλόξενου οικοδεσπότη, σερβίρει τον κόσμο από τις πιατέλες και τσουγκρίζει τα ποτήρια με τους καλεσμένους του. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; τον ρωτώ. «Είμαστε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, οι δράσεις μας είναι εστιασμένες στο σινεμά, αλλά στο τέλος της ημέρας όλα καταλήγουν στο φαγητό, όλοι συγκεντρωνόμαστε γύρω από ένα τραπέζι. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα πρέπει να ξεκινάει από την τροφή. Πώς παράγουμε, πώς καταναλώνουμε, πώς διαχειριζόμαστε ό,τι απομένει». Ο Αλεξάντερ Πέιν παρεμβαίνει στη συζήτησή μας. «Πρέπει να επιμείνουμε στα εποχικά, τοπικά προϊόντα, να μαγειρεύουμε με ό,τι βρίσκουμε». Ο κ. Ανδρεαδάκης συμφωνεί: «Αν έχει φουρτούνα η θάλασσα, δεν θα φάμε ψάρι, το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών θαλασσών σήμερα είναι οι τράτες στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση, πρέπει να θυμηθούμε το πρακτικό πνεύμα των μανάδων και των γιαγιάδων μας». Οι δύο άνδρες σχολιάζουν τη σύγχρονη διατροφή. «Πλέον τρώμε πέντε-έξι φορές την εβδομάδα κρέας, παλιά το κρέας υπήρχε στο μενού μία φορά στις δέκα μέρες. Είναι τρελό, είναι εντελώς ανθυγιεινό», υποστηρίζει ο κ. Πέιν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση