Kathimerini.com.cy
O Γαστρονόμος Φεβρουαρίου, γεμάτος με ιστορίες και μαγειρικές, είναι αφιερωμένος στους παππούδες μας, τους εκπροσώπους μιας γενιάς που ανδρώθηκε στα δύσκολα και στις μνήμες της κουβαλάει τις μυρωδιές και τις γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας.
Ένας ψήστης από τη Θεσσαλία. Ένας κτηνοτρόφος, κουρέας και κάπελας από την Κρήτη. Ένας μελισσοκόμος-κρεοπώλης-φρουτέμπορος-παντοπώλης-βυρσοδέψης-τσαγκάρης από την Ικαρία. Ένας καπετάνιος που έγινε εστιάτορας και μάγειρας στη Μύκονο. Δύο ακόμα εστιάτορες, ο ένας αυτός που άνοιξε το πρώτο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα, ο άλλος με το ωραιότερο αστικό εστιατόριο της πόλης. Ένας μπάρμαν, συνδημιουργός ενός από τα ιστορικότερα αθηναϊκά μπαρ. Ένας μπακάλης από τη Νάξο. Δύο επιστήμονες, ψαράδες, καλοφαγάδες και οικιακοί μάγειρες.
Πρόσωπα-σύμβολα της τελευταίας γενιάς που ήξερε να κάνει πολλά με ελάχιστα, που δεν πετούσε τίποτα και που μαγείρευε με το βρισκούμενο. Της τελευταίας γενιάς που μεγάλωσε και μας μεγάλωσε με το τσουκάλι της παράδοσης.
Τεντώνουμε τα αυτά μας και ακούμε όσα έχουν να μας πουν πριν ξεφτίσουν οι αναμνήσεις.
Οι πιο νόστιμες συνταγές με θαλασσινά, όλες πεντανόστιμες διά χειρός Αθηνάς Λοιζίδου. Κριθαρώτο με πικάντικες γαρίδες, καλαμάρι γεμιστό με ισπανικό ρύζι, τηγανητές σουπιές με πατάτες του φούρνου κα χταπόδι με φακές.
Όπως κάθε μήνα, ο Στέλιος Παρλιάρος ετοιμάζει απίθανα γλυκά: Για τον Φεβρουάριο έφτιαξε μοναδικά κλασικά αλλά και πρωτότυπα ρυζόγαλα.
Mαζί Κ, Ένθετο Ιδιωτική Εκπαίδευση και Νew York Times.