
Kathimerini.com.cy
Αποστολή στο Άγιον Όρος - Τα μυστικά της κουζίνας των μοναχών
Ταξιδεύουμε στην Αθωνική Πολιτεία και καταγράφουμε τις μοναστικές συνταγές και τα σοφά φαγητά της Αγιορείτικης Παράδοσης, τόσο για τις μέρες της νηστείας όσο και για τις μέρες κατάλυσης.
Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Στο αγέρωχο μοναστήρι του 14ου αιώνα προσερχόμαστε σαν ευλαβείς μαθητές, για να μεταλάβουμε τα μυστικά της καλογερικής κουζίνας από τον π. Επιφάνιο τον Παντοκρατορινό.
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
Στην πολυπληθέστερη μονή της Αθωνικής Πολιτείας, όλα τα αγαθά είναι ιδιοπαραγόμενα. Εδώ, οι παμπάλαιες μοναστικές παραδόσεις και οι καινοτόμες πρακτικές του σήμερα συνυπάρχουν αρμονικά.
Ιερόν Κοινόβιον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Σε ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία κοινόβια του ορθόδοξου ελληνικού μοναχισμού και μετόχι της Μονής Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους, ζήσαμε για λίγο παρέα με τις μοναχές και αποτυπώσαμε τα μυστικά νοστιμιάς της νηστίσιμης κουζίνας τους.
Ιερό Κελί Παναγίας Πορταΐτισσας
Λίγο έξω από τις Καρυές μάς υποδέχτηκε ο πατέρας Νικήτας, υπέρμαχος της τροφοσυλλογής και της συντήρησης των προϊόντων της γης και ακάματος συνεχιστής της παράδοσης των παλαιών πατέρων.
Ένα τεύχος που αποτυπώνει τη μαγική πνευματική εμπειρία και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη συλλογή αγιορείτικων συνταγών μαγειρεμένων από τους ίδιους τους μοναχούς του Αγίου Όρους.
Ακόμη:
Η Μαριλένα Ιωαννίδου μάς φτιάχνει μοναστηριακά και νηστίσιμα: Αλάδωτα ρεβίθια με ντομάτα και ταχίνι και σπανακόπιτα με ρίγανη και ελαιόλαδο.
Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 16 Μαρτίου με την «Καθημερινή».