Kathimerini.com.cy
Ιστορίες και έθιμα μιας μεγάλης παράδοσης
Ένα μεγάλο γιορτινό οδοιπορικό στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, με μαγειρέματα σε αρχοντικά και καλύβες, σε λίμνες και βουνά. Δοκιμάζουμε λουκάνικα με πράσα σιγοψημένα στη γάστρα, πρασοκεφτέδες, αλλά και κοντοσούβλι ζυγούρι.
Χριστούγεννα στις Πρέσπες
Στο χωριό Ψαράδες στο τριεθνές, στο τραπέζιο των Πρεσπών, στρώσαμε το μεγάλο τραπέζι των Χριστουγέννων παρέα με ντόπιους και μαγειρέψαμε
πιάτα γιορτινά με υλικά και συνταγές του τόπου.
Χριστούγεννα στη Φλώρινα
Οι σελίδες του βιβλίου της κυρίας Ιωάννας Πιτόσκα, «Βαλκανική κουζίνα. Γεύσεις και συνταγές της Φλώρινας», ζωντανεύουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν.
Χριστούγεννα στο Νυμφαίο
Στο αρχοντικό του παπα-Γιάννη στο μαγευτικό Νυμφαίο, τραγουδήσαμε τα βλάχικα κάλαντα και ο Χριστόφορος Πέσκιας μαζί με την πρεσβυτέρα Ηλέκτρα Πιπιάδου-Ζέζιου ετοίμασαν ένα γιορτινό μενού βασισμένο στις βλάχικες παραδόσεις και τις πρώτες ύλες του τόπου.
Χριστούγεννα στο Σκλήθρο
Στο Σκλήθρο, μαγειρέψαμε με την οικογένεια Πασπάλη του εστιατορίου Θωμάς και τον Λευτέρη Λαζάρου ένα γιορτινό μενού με άρωμα Ξινόμαυρου, της εμβληματικής ποικιλίας του τόπου, μαζί με κάστανα, μανιτάρια, πιπεριές, αγριογούρουνο και μαστιχωτά τοπικά τυριά.
Ακόμη:
Η Μαριλένα Ιωαννίδου μάς ετοιμάζει ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο μενού με παραδοσιακά προϊόντα. Ο παραδοσιακός τραχανάς, το πουργούρι, το χαλούμι, το χοιρομέρι, η κουμανταρία και τα κυπριακά γλυκά, συνδυασμένα σε ένα ασυνήθιστο γιορτινό μενού.
Γαστρονόμος Δεκεμβρίου. Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή».