ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος ΕΚΤ: Αναστολή δόσεων δίχως διαχωρισμό δανειοληπτών

Τα μέτρα που λήφθηκαν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές στοχεύουν στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, είπε ο κ. Enria

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση πως το σχέδιο αναστολής δόσεων θα πρέπει να παρέχεται σε όλους τους χρεώστες, χωρίς να γίνεται επιλεκτικός διαχωρισμός με κριτήριο την βαθμίδα της πιστοληπτικής τους ικανότητας εξέφρασε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη σε συζήτηση, στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μαυρίδης τόνισε αρχικά ότι, όπως υποδείχθηκε και από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, οι τράπεζες πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί η ευελιξία που οι Ευρωπαϊκές Αρχές διαμόρφωσαν με πρωτοφανή μέτρα, όπως την Αναστολή Δόσεων προς τις τράπεζες και υπέδειξε ότι χωρίς τέτοια μέτρα, οι ζημιές από τα κόκκινα δάνεια θα ήταν περισσότερες. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε από τον κ. Enria να εξηγήσει το κριτήριο στις Οδηγίες από την Ευρ. Αρχή Τραπεζών προς τις αρχές των κρατών-μελών και τις τράπεζες, το οποίο δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση του Σχεδίου Αναστολής Δόσεων με βάση την πιστοληπτική ικανότητα (creditworthiness) των χρεωστών. Σημειώνεται ότι, το εν λόγω κριτήριο αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης του Σχεδίου, που εφαρμόστηκε ήδη στην Κύπρο.

Στην απάντησή του, ο κ. Enria, εξήγησε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές στοχεύουν στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο αναστολής δόσεων θα πρέπει «να παρέχεται σε όλους τους χρεώστες, χωρίς να γίνεται επιλεκτικός διαχωρισμός» με κριτήριο την βαθμίδα της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Επιπλέον, αναφερόμενος στις κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό -μετά από άλλη ερώτηση του κ. Μαυρίδη-, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί η ρευστότητα για να διατηρηθεί η παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας, να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να πληρωθούν οι πιστωτές (προμηθευτές).

Σε δήλωσή του ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε τα εξής: «Η σημερινή δήλωση του Πρόεδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τη θέση των Ευρωπαϊκών Αρχών για το σχέδιο αναστολής δόσεων. Παρόλο που δεν έχω λάβει απάντηση σε σχετική επιστολή μου από τις 15/4/2020 προς τις κρατικές αρχές (Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας), προσδοκώ ότι έστω και τώρα, μετά και την σημερινή δήλωση, θα εισακουστούν οι Ευρωπαικές Αρχές και θα υπάρξει επανόρθωση του Σχεδίου στην Κύπρο, όσο ακόμα είναι δυνατό. Η λογική του Σχεδίου Αναστολής Δόσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο αυξάνει τα κόκκινα δάνεια με ζημιές για τις τράπεζες και οδηγεί στην οικονομική συντριβή πολλούς χρεώστες, νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις »

Οι δύο προτάσεις του Κώστα Μαυρίδη (διόρθωση του Σχεδίου Αναστολής Δόσεων και για δανεισμό με κρατική εγγύηση για πληρωμή πρώτα των προμηθευτών) βρίσκονται ήδη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έχει ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση