Του Απόστολου Κουρουπάκη
Ο κυπριακός κινηματογράφος, παρά τις πολλαπλές εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει διαχρονικά, τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο και οι εκπρόσωποί του να γίνονται δεκτοί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Οι επιτυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά και τις μικρού, καθώς και το ντοκιμαντέρ και το animation. Αναφέρω μόνο μερικές από τις πρόσφατες ταινίες που είχαν παρουσία και βραβεύσεις σε σπουδαία φεστιβάλ της Ευρώπης και όχι μόνο. Η δημιουργική αυτή πορεία και εξωστρέφεια πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, και η Πολιτεία με τους θεσμούς της οφείλει να στέκεται αρωγός στους ανθρώπους του κυπριακού σινεμά. Φυσικά σημαντικό ρόλο στη δημιουργική εξωστρέφεια έχουν να επιτελέσουν και τα εγχώρια διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, τα οποία συν τω χρόνω δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, διεξάγεται και το εργαστήρι TSFM Word-Frame Cyprus, το οποίο θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC) από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022.
Όπως μού λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ISFFC, Ιωακείμ Μυλωνάς το TSFM Word-Frame Cyprus είναι ένα εντατικό εργαστήρι που στόχο έχει να προσφέρει καθοδήγηση σε οκτώ σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους κατά τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας ή υβριδικής ταινίας, που συνδυάζει μυθοπλασία-ντοκιμαντέρ, δημιουργικού ντοκιμαντέρ, animation με ρεαλιστικά στοιχεία κ.λπ. Ο κ. Μυλωνάς μού τόνισε τη σημασία που έχει για τους ανθρώπους του κυπριακού σινεμά αυτό το εργαστήρι, μιας και τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να γράψουν ένα σενάριο και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους δημιουργούς και να ενημερωθούν σχετικά με την ανάπτυξη ενός σεναρίου ή μιας ταινίας μικρού μήκους, την παραγωγή και διανομή της, αλλά και την προώθησή της στο φεστιβαλικό στερέωμα.
Όπως μου λέει ο κ. Μυλωνάς, το TSFM Word-Frame Cyprus είναι ανοικτό σε ανερχόμενους σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ και Αίγυπτο) και φυσικά στην Κύπρο, και οι οποίοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης μιας ταινίας μικρού μήκους. «Αυτές οι συναντήσεις είναι ωφέλιμες για όλους/ες» και προσθέτει πως από τα 10 εργαστήρια, τα πέντε θα διεξαχθούν στην Ιταλία, και τα υπόλοιπα πέντε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ένα επιπλέον εργαστήρι που θα λάβει χώρα στην Ιταλία στο πλαίσιο του 7ου TSFM, κατά τα τέλη φθινοπώρου 2022. «Βασικός στόχος του τελικού εργαστηρίου είναι η δικτύωση ανάμεσα σε Ιταλούς και Ευρωπαίους σκηνοθέτες από διαφορετικά υπόβαθρα, μέσω της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους λοιπούς επαγγελματίες» σημειώνει ο κ. Μυλωνάς. Σχετικά με τη μεθοδολογία του εργαστηρίου ο κ. Μυλωνάς μού εξηγεί ότι η αυτή βασίζεται στη συλλογικότητα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη έργων και νέων ιδεών και όπως σημειώνει: «Εφικτότητα και ρεαλιστικό πλάνο παραγωγής, καλλιτεχνική αξία και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο αποτελούν βασικούς άξονες κατά το στάδιο ανάπτυξης». Το εργαστήρι, όπως εξηγείται στο ενημερωτικό δελτίο για το TSFM θα περιλαμβάνει, επίσης, ενημερωτικά σεμινάρια (masterclasses) που θα εστιάζουν στην παγκόσμια βιομηχανία ταινιών μικρού μήκους και τα οποία θα καλύπτουν μία ευρεία θεματική όπως: φεστιβάλ ταινιών, αγορές, εταιρείες διανομής και πωλήσεων, pitching, ανάπτυξη κινηματογραφικών πρότζεκτ κ.λπ.
Περισσότερες πληροφορίες
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του TSFM μία επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από μέλη του Torino Short Film Market, θα επιλέξει τους οκτώ συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος. Το εργαστήρι είναι μία πρωτοβουλία του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Massimo D’Orzi, του επιμελητή, συνθέτη και σύμβουλου σεναρίου Massimiliano Nardulli, και του υπεύθυνου προγράμματος, ανιχνευτή ταλέντων και διανομέα ταινιών μικρού μήκους Enrico Vannucci.
Εφικτότητα και ρεαλιστικό πλάνο παραγωγής, καλλιτεχνική αξία και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο αποτελούν βασικούς άξονες κατά το στάδιο ανάπτυξης
Η εγγραφή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Αυγούστου 2022. Οι οκτώ δημιουργοί που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν το αργότερο μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και θα προσφέρεται διαμονή για έξι βράδια με ημιδιατροφή.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θ’ αναλάβουν τα έξοδα ταξιδιού, μετακίνησης και τυχόν επιπλέον διαμονή.
https://www.isffc.com.cy/tsfm| https://tsfm.centrodelcorto.it/