ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η υπόθεση Μενέντεζ ανοίγει ξανά μέσω της τηλεόρασης

Τα δύο αδέλφια, που εκτίουν ποινή ισοβίων για τον φόνο των γονιών τους από το 1990, ενδέχεται να αποφυλακιστούν

Kathimerini.gr

Αιμίλιος Χαρμπής

Σε περασμένες δεκαετίες ήταν οι μεγάλες δημοσιογραφικές έρευνες που έφερναν στο φως νέα στοιχεία και επηρέαζαν την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα δικαστικές υποθέσεις που είχαν τελεσιδικήσει να ανοίγουν εκ νέου και να επανεξετάζονται. Πλέον, αυτό γίνεται (και) με αφορμή τηλεοπτικές σειρές ή πόντκαστ αληθινών εγκλημάτων που μετατρέπουν τηλεθεατές και ακροατές σε… ντετέκτιβ· πολύ περισσότερο, όμως, δημιουργούν εστίες «θορύβου» στο διαδικτυακό δικαστήριο, τον οποίο δύσκολα κανείς αγνοεί.

Σίγουρα δεν τον αγνόησε ο Τζορτζ Γκασκόν, εισαγγελέας της κομητείας του Λος Αντζελες, ο οποίος πρόκειται να ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της ποινής των Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ – τα δύο αδέλφια έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη δίχως τη δυνατότητα αναστολής, για τη δολοφονία των γονιών τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη απόφαση λίγους μόνο μήνες μετά την κυκλοφορία του docudrama «Τέρατα: Η ιστορία των Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ» στο Netflix, καθώς και ενός συνοδευτικού ντοκιμαντέρ, στο οποίο τα δύο αδέλφια δίνουν εκτενείς συνεντεύξεις μέσα από τη φυλακή.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε μάλιστα τα δύο τηλεοπτικά προγράμματα, αναφέροντας πως «εστίασαν σε τεράστιο βαθμό την προσοχή του κοινού στο θέμα» και προκάλεσαν πολλά αιτήματα για περαιτέρω πληροφορίες. Πίσω στη δεκαετία του ’90, τα δύο αδέλφια είχαν ισχυριστεί ότι εκτέλεσαν τους γονείς τους όντας σε «αυτοάμυνα», έπειτα από χρόνια λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Εκείνη την εποχή το επιχείρημά τους είχε γίνει δεκτό με σκεπτικισμό, ωστόσο, το 2024 τα συγκεκριμένα ζητήματα αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία. Κάπως έτσι η ποινή τους ενδέχεται να οριστεί εκ νέου στα 50 έτη με τη δυνατότητα αναστολής, η οποία δύναται μάλιστα να ισχύσει άμεσα και να αποφυλακιστούν καθώς οι Μενέντεζ ήταν κάτω των 26 ετών όταν διέπραξαν τους φόνους.


Ο Κούπερ Κοχ (μπροστά) και ο Νίκολας Αλεξάντερ Τσάβες υποδύονται αντίστοιχα τους Ερικ και Λάιλ Μενέντεζ στη σειρά του Netflix. [Cr. Miles Crist/Netflix © 2024]

Η απόφαση Γκασκόν, πάντως, έχει και έξτρα παρασκήνιο, αφού έρχεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το εισαγγελικό αξίωμα, κατά τις οποίες ο Δημοκρατικός νυν εισαγγελέας τίθεται αντιμέτωπος με τον συντηρητικό Νέιθαν Χόχμαν, σε μια γενικώς προοδευτικών τάσεων κομητεία, η οποία μάλλον καλοβλέπει την επανεξέταση της υπόθεσης Μενέντεζ. Η… ειρωνεία είναι ότι τα δύο αδέλφια είχαν αρχικά καταγγείλει τη σειρά του Netflix, πιθανότατα λόγω του τίτλου «Τέρατα», ωστόσο, το περιεχόμενό της μπορεί τώρα να συμβάλει αποφασιστικά ώστε οι ίδιοι να αποκτήσουν ένα καινούργιο μέλλον.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι, βέβαια, το μόνο που αποδεικνύει την επιρροή της σύγχρονης τηλεόρασης. Πριν από μερικούς μήνες, η βραβευμένη (πια) με έξι Emmy σειρά του Netflix «Μικρό ταρανδάκι» έφερε στο προσκήνιο τον δημιουργό και πρωταγωνιστή Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος μέσω αυτής αφηγήθηκε μια τρομακτική εμπειρία εμμονικής καταδίωξης (stalking) με θύτη τη Φιόνα Χάρβεϊ. Αν και η ταυτότητα της τελευταίας αποκρύπτεται στη σειρά, γρήγορα το κοινό την εντόπισε, με τη γυναίκα να μηνύει Netflix και Γκαντ για συκοφαντική δυσφήμηση ζητώντας ένα πελώριο ποσό σε αποζημίωση. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας θεώρησαν δεδομένο ότι η υπόθεση θα καταπέσει, αλλά η πρόσφατη απόφαση του δικαστή Γκάρι Κλάουσνερ τους διέψευσε, δικαιώνοντας (μερικώς) τη Χάρβεϊ και υποχρεώνοντας το Netflix να τοποθετήσει τα σχετικά disclaimer στους τίτλους της σειράς. Φαίνεται πως η πολλή δημοσιότητα δεν έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση