ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Αίγυπτος απαντά στο Netflix για τη «μαύρη» Κλεοπάτρα

«Είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά»

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου διεμήνυσε χθες, Πέμπτη πως η Κλεοπάτρα είχε «λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά», μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το ντοκιμαντέρ του Netflix όπου η βασίλισσα με την ξακουστή ομορφιά παρουσιάζεται μαύρη.

Η σειρά δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», με παραγωγό τη Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και πρωταγωνίστρια την Αντέλ Τζέιμς, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου.

«Ως η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα αγωνίζεται να προστατεύσει το θρόνο της, την οικογένεια και το μύθο της σε αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις ειδικών» σημειώνει το Netflix στο δελτίο της νέας του παραγωγής.

«Με λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά η Κλεοπάτρα»

Ωστόσο, ακόμη και προ πρεμιέρας, η Βασίλισσα Κλεοπάτρα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Μια διαδικτυακή εκστρατεία που κατηγορεί την παραγωγή πως «ξαναγράφει την ιστορία», έχει ήδη εξασφαλίσει 40.000 υπογραφές.

Ήδη, υπήρξαν εκκλήσεις για την απαγόρευση του Netflix στη χώρα λόγω προσβλητικού περιεχομένου και και τώρα η βουλεύτρια Saboura al-Sayyed επαναφέρει το θέμα ζητώντας στη βουλή την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας.

Χθες, το υπουργείο επανήλθε με μια μακροσκελή ανακοίνωση που περιλάμβανε δηλώσεις πολλών ειδικών οι οποίοι συμφωνούσαν στο ότι «η Κλεοπάτρα είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά».

«Τα ανάγλυφα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, διανθισμένη με εικόνες που αποτυπώνουν την Κλεοπάτρα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Για τον Μοστάφα Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η απεικόνιση της διάσημης βασίλισσας ως μαύρης δεν είναι τίποτα λιγότερο από «παραχάραξη της αιγυπτιακής ιστορίας».

Όπως λέει, δεν υπάρχει κάτι ρατσιστικό στην άποψη που στόχο έχει την «υπεράσπιση της ιστορίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας, ενός σπουδαίου κεφαλαίου στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου».

«Αναχρονιστική η κόντρα»

Ειδικοί και αναλυτές στην Αίγυπτο συχνά καταγγέλλουν εκστρατείες κυρίως αφροαμερικανικών ομάδων που διεκδικούν την προέλευση του αιγυπτιακού πολιτισμού.

«Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μελαμψή;» διερωτάται η σκηνοθέτης της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, Τίνα Γκαράνι, στο Variety την περασμένη εβδομάδα. «Και γιατί κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται η Κλεοπάτρα να είναι λευκή; Η εγγύτητά της με τη λευκότητα φαίνεται να της δίνει αξία, και για ορισμένους Αιγύπτιους φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία» σημείωσε η ίδια.

Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν πως τέτοιου είδους κόντρες είναι ανιστόρητες καθώς αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν σύγχρονες απόψεις για τη φυλή και απόψεις για το πώς εκλαμβανόταν στην αρχαιότητα η ιδέα της φυλής.

«Το να ρωτάς αν κάποιος ήταν ‘μαύρος’ ή ‘λευκός’ είναι αναχρονιστικό και λέει περισσότερα για τις σύγχρονες πολιτικές επενδύσεις απ’ό,τι για την προσπάθεια κατανόησης της αρχαιότητας με τους δικούς της όρους» σημειώνει στο Time η Ρεμπέκα Φούτο Κένεντι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Denison.

Πηγή: Guardian

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση