Kathimerini.gr
Του Αιμίλιου Χαρμπή
Η χαµένη σκηνή ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιµού
Ερµηνείες: Γι Ζανγκ, Χάοσουν Λιου, Γουέι Φαν
Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την τελευταία δουλειά του Κινέζου δεξιοτέχνη Ζανγκ Γιμού, ένα φιλμ με πολιτικό σχόλιο αλλά και μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία στον πυρήνα του. Στη μαοϊκή Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης, ένας έγκλειστος σε στρατόπεδο εργασίας το σκάει με έναν μοναδικό σκοπό: να καταφέρει να παρακολουθήσει τα επίκαιρα του σινεμά, όπου εμφανίζεται η μονάκριβη κόρη του, την οποία έχει να δει χρόνια. Οταν ωστόσο ένα ορφανό κορίτσι κλέβει τη συγκεκριμένη μπομπίνα, τα πάντα περιπλέκονται και ένα ολόκληρο χωριό στρώνεται στη δουλειά προκειμένου να σωθούν οι πολύτιμες κινούμενες εικόνες. Ερωτικό γράμμα στο σινεμά, τολμηρό σχόλιο πάνω στην πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά και καλλιτεχνικό κομψοτέχνημα ανά στιγμές, η ταινία του Γιμού γοητεύει δίχως να κάνει πολλά και περίπλοκα.
Σκηνή από ην πολυαναμενόμενη σειρά του Amazon Prime «The Rings of Power».
The Rings of Power
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Δημιουργός: Πάτρικ Μακέι, Τζον Ντ. Πέιν
Ερμηνείες: Μόρφιντ Κλαρκ, Ισµαελ Κρουζ Κόρτοβα
Το πιο πολυαναμενόμενο (μακράν) τηλεοπτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών έφτασε επιτέλους για να μας στείλει ξανά στον επικό, φανταστικό κόσμο του Τζ. Ρ. Τόλκιν. Ως γνωστόν, εδώ βρισκόμαστε χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», οπότε και οι περισσότεροι από τους ήρωες της τριλογίας δεν υπάρχουν στη νέα σειρά. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους, μιας και τα αθάνατα ξωτικά, όπως ο άρχοντας Ελροντ ή η λαίδη Γκαλάντριελ, έχουν δει και αυτές τις εποχές. Η τελευταία, ατρόμητη πολεμίστρια, είναι και η πρώτη που αντιλαμβάνεται πως το κακό αρχίζει να κινείται και πάλι στη Μέση Γη, ξεκινώντας να το αντιμετωπίσει. Οπου κακό βάλτε ξανά τον γνωστό μας Σάουρον, ο οποίος είναι κι αυτός… παλιά καραβάνα.
Το πελώριο μπάτζετ και το βεληνεκές της σειράς του Amazon είναι ολοφάνερα ήδη από τα πρώτα επεισόδια, όπου ειδικά εφέ (κυρίως) αλλά και μεγάλα σκηνικά δημιουργούν έναν εντυπωσιακό κόσμο, με διαφορετικές γωνιές, οι οποίες μας συστήνονται μια μια. Τόσο η οπτική όσο και η αισθητική της σειράς είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες του Πίτερ Τζάκσον, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, αν δεν έφερνε στην οθόνη έναν «Αρχοντα» κάπως πιο «αποστειρωμένο» και στυλιζαρισμένο από όσο έχουμε συνηθίσει. Κατά τα λοιπά η εδώ ιστορία, με τη σφυρηλάτηση των «Δαχτυλιδιών της Δύναμης» του τίτλου, έχει μόλις ξεκινήσει, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη Μόρφιντ Κλαρκ· η Ουαλλή ηθοποιός, στον βασικό ρόλο της Γκαλάντριελ, ξεχωρίζει άνετα από το υπόλοιπο καστ και είναι ένα από τα ατού μιας σειράς που προς το παρόν έχει δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα στους (απαιτητικούς) φαν του Τόλκιν.