ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υφ. Πολιτισμού η Κασσιανίδου

Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός (τακτικές και αναπτυξιακές δαπάνες) για το 2025 ανέρχεται περίπου στα 58.5 εκ. ευρώ έναντι ποσού 51 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί το 2024

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το έτος 2025. Όπως αναφέρεται στη δήλωση της υφυπουργού, κυρίας Βασιλικής Κασσιανίδου, ο προϋπολογισμός θέτει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη και πλήρη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας, την ανάδειξη και περαιτέρω προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την ενίσχυση της πολιτιστικής εξωστρέφειας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτούσια η δήλωση

Παρουσιάσαμε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το έτος 2025. Έναν προϋπολογισμό που θέτει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη και πλήρη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας, την ανάδειξη και περαιτέρω προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την ενίσχυση της πολιτιστικής εξωστρέφειας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Γι αυτό και η κατανομή των δαπανών στον προτεινόμενο προϋπολογισμό αποτυπώνει την προσπάθεια υλοποίησης των στρατηγικών μας αυτών στόχων.

Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός (τακτικές και αναπτυξιακές δαπάνες) για το 2025 ανέρχεται περίπου στα 58.5 εκ. ευρώ έναντι ποσού 51 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί το 2024. Οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται στο 36% του συνόλου του Προϋπολογισμού του Υφυπουργείου.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται στο Σχέδιο Δράσης του Υφυπουργείου για υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων οι οποίοι είναι:

  1. Η στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας και η αναβάθμιση υποδομών
  2. Η διαφύλαξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς
  3. Η πολιτιστική εξωστρέφεια
  4. Η πολιτιστική παιδεία και εκπαίδευση

Μέσω αυτών των αξόνων, έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα δράσης για το 2025 που περιλαμβάνει:

  • Την κατάθεση στη Βουλή και συζήτηση του Νομοσχεδίου για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη που έχει ετοιμαστεί.
  • Την αναβάθμιση των χορηγικών προγραμμάτων στη βάση στοιχείων και έρευνας που πρόκειται να αρχίσει πολύ σύντομα.
  • Τη δημιουργία και αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών - ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η συντήρηση 12 κτηρίων που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Υφυπουργείου ενώ προωθείται η αγορά ή η κατασκευή δύο νέων κτηρίων (Ξυλουργείο Τμήματος Αρχαιοτήτων και Νέο Κτήριο Κυπριακής Βιβλιοθήκης). Να μην ξεχνούμε και το αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου το οποίο όμως βρίσκεται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και είναι υπό την παρακολούθηση του ίδιου Υπουργείου.
  • Η εξασφάλιση πόρων πέραν και επιπροσθέτως του Προϋπολογισμού μέσω της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και μέσω της στόχευσης πόρων από το Ταμείο Συνοχής, και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
  • Την υιοθέτηση Φορολογικών Κινήτρων για μόχλευση χορηγιών από ιδιώτες.
  • Τη δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων και αποθετηρίων για καταγραφή, διαχείριση, προστασία και προβολή του αρχαίου πολιτισμού, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής.
  • Την συντήρηση και αποκατάσταση αρχαίων μνημείων του Πίνακα Α, δηλαδή μνημείων που βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και μνημείων του Πίνακα Β δηλαδή μνημείων των οποίων ιδιοκτήτες είναι άλλοι φορείς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει την ευθύνη συντήρησης και αποκατάστασης 1351 μνημείων (Πίνακα Α’ και Πίνακα Β’) Παγκύπρια. Σε αυτό τον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται 12 επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, 24 μνημεία, παραδοσιακές οικίες και κηρυγμένα χωριά.
  • Την εκπόνηση μελέτης από διεθνή οίκο για σχεδιασμό στρατηγικής πολιτιστικής διπλωματίας ώστε να προωθηθεί η εξωστρέφεια του κυπριακού πολιτιστικού αποθέματος σύγχρονου, παραδοσιακού και αρχαίου και να εντοπιστούν τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την άσκηση της διπλωματίας του πολιτισμού.
  • Την ανάπτυξη προγράμματος το οποίο ήδη υλοποιείται σε 15 σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης για την πολιτιστική παιδεία και εκπαίδευση, προγραμμάτων για την προώθηση της φιλαναγνωσίας με τη συμμετοχή 6 δημοτικών /κοινοτικών βιβλιοθηκών και άλλων τόσων σχολικών βιβλιοθηκών και την προσφορά της Κάρτας Πολιτισμού Νέων.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, με τους περιορισμένους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους (θυμίζω ότι ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πολισμού ανέρχεται μόλις στο 0,45% του συνολικού κρατικού Προϋπολογισμού του 2025) εργάζεται συντεταγμένα, με πλήρη αφοσίωση και με καινοτόμο προσέγγιση για να αναπτύξει τον τομέα του Πολιτισμού τόσο υπό την έννοια της ανάπτυξης της πολιτιστικής συνείδησης και καλλιτεχνικής παραγωγής όσο και υπό την έννοια της συνεισφοράς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X