ΚΥΠΕ
Έχουμε στόχο η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας, να αναπροσαρμόζεται και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου σε χαιρετισμό της την Πέμπτη το βράδυ στην 34η καλλιτεχνική-λαογραφική εκδήλωση του Δήμου Αραδίππου.
Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε πως από πολύ παλιά το θρησκευτικό πανηγύρι είναι γνωστό για τις παραδόσεις με τις οποίες συνδέεται και «σήμερα, αποτελεί μια ευκαιρία διατήρησης εθίμων, τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα στον χρόνο, γι’ αυτό και έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού μας από το 2018, στο πεδίο των κοινωνικών πρακτικών, τελετουργιών και εορταστικών εκδηλώσεων».
Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, «έχουμε στόχο η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητάς μας, να αναπροσαρμόζεται και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Με γνώμονα την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, προβολή και ορθή αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, στηρίζουμε έμπρακτα τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», επεσήμανε.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πρόσθεσε, μοιράζεται «μαζί σας το ίδιο όραμα της ανάπτυξης, προβολής και διατήρησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και γι’ αυτό και η Πολιτεία στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Με την ευκαιρία που δίνεται σε παλαιότερους, αλλά και νέους δημιουργούς –οργανοπαίκτες, ποιητές, χορευτές, τραγουδιστές– να επιδείξουν το ταλέντο τους, καθώς και στους πολιτιστικούς ομίλους του Δήμου να παρουσιάζουν κάθε χρόνο ειδικές παραστάσεις, ακολουθώντας τα μονοπάτια της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, προωθείται η διαφύλαξη και μεταλαμπάδευση των αυθεντικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών μας».
Ανέφερε πως «για τους κατοίκους, άλλα και τους αποδήμους η μεγάλη αυτή λαογραφική γιορτή είναι σημαντική για τη διατήρηση των δεσμών τους με τις λαϊκές παραδόσεις της κοινότητας.