ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Περό σε ηλικία 92 ετών

Εκτός από τη συγγραφή, το 1970 ο Περό συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία

ΑΜΠΕ

Ο συγγραφέας Ζιλ Περό πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 92 ετών όπως έγινε γνωστό από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Εκτός από τη συγγραφή, το 1970 ο Περό συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία. Τη δεκαετία του 1990 έγραψε βιβλίο – καταπέλτη για τον βασιλιά του Μαρόκου, Χασάν Β’.

Το 1978, η κυκλοφορία του βιβλίου-έρευνας «Το κόκκινο πουλόβερ» (Le Pull-over rouge) πολλαπλασίασε τις αμφιβολίες για την ενοχή άνδρα που είχε οδηγηθεί στην γκιλοτίνα δυο χρόνια νωρίτερα, μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού.

Η ποινή του θανάτου καταργήθηκε στη Γαλλία το 1981, όμως τα αιτήματα να υπάρξει αναψηλάφηση της δίκης του Κριστιάν Ρανουτσί δεν ευοδώθηκαν ποτέ.

 

Το 2006 ο Περό δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έρευνα για την υπόθεση ώστε να υπάρξει νέα ποινική διαδικασία «δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» ελπίζοντας ότι μια μέρα θα ξανάνοιγε η υπόθεση.

Ενα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα του Περό ήταν το πολύκροτο – στη Γαλλία – βιβλίο του «Ο φίλος μας ο βασιλιάς» το οποίο κυκλοφόρησε το 1990 και παρουσίαζε τον απολογισμό των 30 χρόνων της μοναρχίας του Χασάν Β΄ στο Μαρόκο. Το έργο του έθετε ερωτήματα για τη συνέργεια κάποιων γαλλικών ελίτ.

«Τα βιβλία του Ζιλ Περό σημάδεψαν τη γενιά μου. Υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά το ‘Ο φίλος μας ο βασιλιάς’», σχολίασε ο Πιερ Ασκί, δημοσιογράφος και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF).

Το 2014, ο συγγραφέας έγραψε τον πρόλογο ενός επικριτικού βιβλίου για τον σημερινό βασιλιά του Μαρόκου, γιο του Χασάν Β. Το βιβλίο με τίτλο «Ο Μοχάμεντ Στ’ πίσω από τις μάσκες» και υπότιτλο «Ο γιος του φίλου μας» (που παρέπεμπε ακριβώς στο βιβλίο του Ζιλ Περό), έγραψε ο μαροκινός και άλλοτε συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, Ομάρ Μπρούξι.

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής Εντουί Πλενέλ κάνει λόγο στην πλατφόρμα X για έναν «φοβερό αφηγητή» και «στρατευμένο» λογοτέχνη.

Ο Ζακ Πεϊρόλ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και κατόπιν τη λογοτεχνία. Με το ψευδώνυμό του, το 1969 υπέγραψε το επιτυχημένο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, «Φάκελος 51» (Le Dossier 51) το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση