ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φίλιπ Ροθ: Στοιχεία ταυτότητας»

Αφιέρωμα στον Αμερικανό συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, που φέτος συμπληρώνει 14 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, για το 2022 έχει ετοιμάσει κύκλο εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», θέτοντας στο επίκεντρο την εξερεύνηση της σχέσης «λόγου», «τόπου» και «μνήμης».

Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Τοπογραφίες» θα είναι ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, με ομιλητές τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού και την κριτικό λογοτεχνίας Σταυρούλα Παπασπύρου για να συστήσουν και να συζητήσουν με το κοινό πτυχές και εκφάνσεις του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. Επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Φίλιπ Ροθ θα αποδώσει ο ηθοποιός Φώτης Αποστολίδης.

Από την εποχή του Χένρι Τζέημς ελάχιστοι συγγραφείς στην Αμερική ανασύνθεσαν τη ζωή με σαφήνεια αλλά και οξυδέρκεια μέσω της γλώσσας όπως ο Φίλιπ Ροθ. Τι είναι ο εαυτός; Μήπως εμείς δεν επινοούμε τον εαυτό μας και αυτή η επινόηση δεν είναι και ο ορισμός της ζωής; Τί είναι ταυτότητα και πως και σε πιο βαθμό καθορίζεται από την «φυλή» ή τις «φυλές» στις οποίες ανήκουμε -π.χ. για τον Ροθ η εβραϊκή και η αμερικανική; Τι είναι η επιθυμία και τι ευθύνη; Πώς θα έπρεπε να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε; Πως συμβιβάζουμε κι εξισορροπούμε όλες τα κομμάτια που συνθέτουν την προσωπικότητά μας; Αυτόν τον οιονεί πραγματικό κόσμο στον οποίο βρεθήκαμε να ζούμε – και κυρίως την αμερικανική κοινωνία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα – ο Ροθ δεν παύει να τον ξεγυμνώνει και να αποκαλύπτει μέσα στην επιτήδευση, την αδικία και τον παραλογισμό της, αναζητώντας την κρυμμένη ανθρωπιά. Είναι ένας συγγραφέας που συνδυάζει μια εν εξελίξει «εθνική» λογοτεχνική ταυτότητα με την προσπάθεια να εγγραφεί στον κανόνα, να συνδεθεί με την αμερικανική λογοτεχνική γενεαλογία. Να ενταχθεί στην παράδοση ενός Χόθορν, ενός Μέλβιλ, ενός Γουίτμαν, αποδομώντας ταυτόχρονα τον εθνικό κανόνα που διαιωνίζει την ιδέα κάποιας εφικτής και μοναδικής «αμερικανικότητας».

«Τοπογραφίες»

Ο τόπος χτίζει τον λόγο κι ο λόγος γίνεται αλλιώτικα αντιληπτός μέσα από την εικόνα του τοπίου. Ο χώρος και ο χρόνος υποδεικνύουν στη γραφή το θέμα ή προσδιορίζονται από εκείνη, αλλάζουν μορφή και παρουσία. Η λογοτεχνία λειτουργεί, παράλληλα, ως καταγραφέας της μνήμης. Μιας μνήμης όχι αποκλειστικά ατομικής, η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια και την ταυτότητα του ατόμου, αλλά μιας μνήμης συλλογικής που διαμορφώνεται σε αλληλεπίδραση με τις διάφορες κοινότητες, γλωσσικές ή άλλες, στις οποίες εντάσσεται το άτομο.

Πληροφορίες
Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρα 7:30 μ.μ. Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση