Της Μαρίνας Οικονομίδου
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, σιγοψιθύριζαν στα πολιτικά πηγαδάκια, όταν διέρρευσαν τα πρώτα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και αυτό γιατί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε σηκώσει από την αρχή πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όταν προεκλογικά μιλούσε για αυτή την πρώτη του πολιτική πράξη. Ήταν ίσως σε μία προσπάθεια να απαντήσει πως δεν θα υποκύψει σε ένα πάρε-δώσε με τα κόμματα που τον στήριξαν καθόλη τη διάρκεια του προεκλογικού, ακολουθώντας την πεπατημένη; Ήταν ίσως γιατί άλλα πρόσωπα ανέμενε και αλλιώς κατέληξε η όλη διαδικασία; Το σίγουρο είναι πως εξαρχής διαπιστωνόταν πως θα ήταν μία δύσκολη εξίσωση δεδομένου ότι ο ίδιος έβαλε κάτω πολλές δικλίδες. Διαβεβαίωνε πως θα υπάρχει 50% εκπροσώπηση γυναικών, πρόσωπα από κάθε επαρχία, πρόσωπα που έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους στο εξωτερικό και θα αποφεύγονταν κομματικά στελέχη ή πρόσωπα που διετέλεσαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις υπουργοί.
Το πόσο επαρκές θα είναι το υπουργικό συμβούλιο θα διαφανεί συν τω χρόνω και σίγουρα είναι νωρίς για να απαξιωθεί. Ήδη ωστόσο πρόσωπα συζητούνται εντόνως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το οργιώδες παρασκήνιο που έχει εκτυλιχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του νεοεκλεγέντα Προέδρου και των αρχηγών των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.
Τα ονόματα
Η «Κ» είχε αποκαλύψει την ονοματολογία του υπουργικού συμβουλίου και επιβεβαιώθηκε το απόγευμα με την επίσημη ανακοίνωσή του. Υπουργός Εξωτερικών διορίζεται ο Κωνσταντίνος Κόμπος, Υπουργός Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός, Υπουργός Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Άμυνας ο Μιχάλης Γιωργάλλας, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας η Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ο Αλέξης Βαφειάδης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ο Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Πέτρος Ξενοφώντος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γιάννης Παναγιώτου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η Άννα Προκοπίου, Υπουργός Υγείας η Πόπη Κανάρη, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου η Ειρήνη Πική, Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω η Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω ο Κωστας Κουμής, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω η Μαριλένα Ευαγγέλου, Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους , Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος η Δόξα Κωμοδρόμου, Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, Διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μαριλένα Ραουνά, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Πηνελόπη Παπαβασιλείου. Επίτροπος Ισότητας των Φύλων διορίζεται η Τζόζη Χριστοδούλου και Επίτροπος Περιβάλλοντος η Μαρία Παναγιώτου.
Το οργιώδες παρασκήνιο και η απομάκρυνση της Αναστασίας
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» εκτυλίχθηκε ένα μεγάλο παρασκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων που τον στηρίζουν. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κλειδώσει αρχικά στην Αναστασία Παπαδοπούλου ωστόσο ο Μάριος Καρογιάν έβαλε βέτο σε κάτι τέτοιο. Είχε ο ίδιος προτείνει συγκεκριμένο δικηγόρο για το εν λόγω υπουργείο που απορρίφθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ στη συνέχεια έθεσε ως όρο να μην μπει η κα Παπαδόπουλου στην εν λόγω θέση καθώς έχει δικηγορικό γραφείο και είναι όπως σημείωσε κομματικό στέλεχος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές της «Κ» πρότεινε στην κα Παπαδοπούλου οποιοδήποτε άλλο υπουργείο, ωστόσο η ίδια αρνήθηκε καθότι εκτιμούσε πως οι γνώσεις που έχει αρμόζουν για το Δικαιοσύνης και όχι για άλλο υπουργείο. Στην θέση της στο υπουργείο Δικαιοσύνης μπήκε την τελευταία στιγμή το όνομα της διεθνολόγου Άννας Κουκκίδου Προκοπίου το οποίο ακουγόταν εντόνως για το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι παλιοί γνώριμοι
Στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχουν δύο πρόσωπα με υπουργική εμπειρία. Ο ένας είναι ο πρώην υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών. Το γεγονός ότι ο κ. Ιωάννου είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας στην κρίσιμη περίοδο της εφαρμογής του ΓεΣΥ αλλά κυρίως το ότι είχε βγάλει εις πέρας και με θετικό πρόσημο τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, είχε ανεβάσει τους δείκτες δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις. Το όνομά του συζητείτο αρχικά για το υπουργείο Εμπορίου, ωστόσο την τελευταία στιγμή φέρεται να υπήρξε διαφοροποίηση. Αναμένεται να διαφανεί αν θα χειριστεί επαρκώς το μεγαλύτερο υπουργείο της κυβέρνησης και το δύσκολο πλέον κομμάτι του μεταναστευτικού. Πρωήν υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου διετέλεσε και ο νυν υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Αν και επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράζουν ανακούφιση δεδομένου ότι ονόματα που διέρρεαν δεν κρίνονταν για τους ίδιους επαρκή για να διαχειριστούν την οικονομία, τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο ένας υπουργός που θήτευσε σε υπουργική θέση 20 χρόνια πριν, θεωρείται ανανέωση.
Οι συνεργάτες
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αξιοποιήσει πλήρως τους συνεργάτες του καθώς σχεδόν όλοι έχουν αναλάβει από κάποιο ρόλο στο υπουργικό σχήμα. Η δημοσιογράφος Μαριλένα Ευαγγέλου έχει αναλάβει το απαιτητικό υφυπουργείο Πρόνοιας, το στέλεχος μεγάλου ελεγκτικού οίκου Γιάννης Παναγιώτου το κρίσιμο υπουργείο Εργασίας που θα έχει να διαχειριστεί ΑΤΑ και κατώτατο μισθό από την πρώτη μέρα, η δικηγόρος Μαρίνα Χατζημανώλη το υφυπουργείο Ναυτιλίας και ο στενός του συνεργάτης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επιστρέφει στο Προεδρικό και στον γνώριμο ρόλο του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου.
Παιδείας και Υγείας εκ των έσω
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως για το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να βάλει ένα πρόσωπο που προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας. Η τελευταία φορά που επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο ήταν επί Κώστα Χαμπιαούρη, όταν ανέλαβε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σήμερα τα πράγματα ενδεχομένως να διαφέρουν. Η Αθηνά Μιχαηλίδου διετέλεσε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από τον Ιούλιο του 2022, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του νεοσύστατου Υφυπουργείου Πολιτισμού. Αναμένεται να διαφανεί αν η ίδια θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και η Πόπη Κανάρη που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα οποία τα τελευταία οκτώ στη θέση της Διευθύντριας
Οι κομματικοί
Αξίζει να σημειωθεί πως δύο πρόσωπα έχουν καθαρά κομματικό προφίλ από το υπουργικό συμβούλιο. Η επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου η οποία είναι εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ και ο πρώην βουλευτής Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο πρόσωπα ήταν επιλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου. Η περίπτωση Γιωργάλλα θεωρείται πως προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, η οποία μέσω twitter ανακοίνωσε την παραίτησή της από την προεδρία του κόμματος.
Ο πλέον πολυσυζητημένος διορισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτός του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος ανέλαβε το υφυπουργείο Πολιτισμού. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηγιάννης είχε στηρίξει σθεναρά τον Νίκο Αναστασιάδη το 2013 και σήμερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη.