ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Αίγυπτο πέφτουν οι πρώτες υπογραφές για πώληση του φυσικού αερίου

Η πρώτη Συμφωνία αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την ΕΝΙ και την TOTAL και η δεύτερη αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Chevron, τη Shell και η NewMed

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στις Συμφωνίες που θα υπογραφτούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Κάιρο ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος, σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν παρόντα στη χθεσινή περιφερειακή σύσκεψη για την επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά και όσους απουσίαζαν αφού «με τις αποφάσεις τους συνέβαλαν στο να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες κοστολογημένες ανακοινώσεις πέραν των 30, ύψους 122 εκ. ευρώ».

Η συμφωνία βάζει τους όρους με τους οποίους η Κύπρος εμπορευματοποιείται το φυσικό αέριο, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα Αφροδίτη

Πρόσθεσε ότι «ήταν μια πολύ πετυχημένη συνάντηση όπως ήταν και ο διάλογος που ακολούθησε. Τα όσα ακούσαμε ήταν απόλυτα εύστοχα και δικαιολογημένα.

Θα προχωρήσουμε με όλες τις επαρχίες σε τέτοιου είδους περιφερειακές συσκέψεις. Η επόμενη θα καθοριστεί πολύ σύντομα, θα γίνει στη Λάρνακα και θα ακολουθήσουν όλες οι επαρχίες της Κύπρου.

Σας ευχαριστώ για την πολύ σημαντική προεργασία που έγινε για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Την ίδια στιγμή, αυτή η περιφερειακή σύσκεψη που έγινε μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής μας για λογοδοσία στον κυπριακό λαό, είναι συνέχιση και ενός διαλόγου που ξεκινήσαμε και πριν την προεκλογική εκστρατεία, για αυτό λέω για τον διάλογο που ακολούθησε των ανακοινώσεων μας. Τα όσα αναφέρθηκαν είναι σημαντικά και πρέπει να ανταποκριθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε και, θέλω να το πω και δημόσια, αυτά που ακούσαμε ήταν απόλυτα δικαιολογημένα».

Αναφερόμενος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάνουμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί τη Δευτέρα θα υπογράψουμε στην Αίγυπτο δύο σημαντικές Συμφωνίες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι οι πρώτες Συμφωνίες εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου σε κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη Συμφωνία αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την ΕΝΙ και την TOTAL και η δεύτερη αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Chevron, τη Shell και η NewMed. Πρόκειται για καθοριστικές Συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και από οικονομικής πλευράς, αφού μιλάμε για εμπορευματοποίηση, αλλά και γενικότερα για τον στόχο μας για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Για αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, να κάνουμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση».

Οι δηλώσεις του Παπαναστασίου

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου προέβηκε σε δηλώσεις, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός Ενέργειας στην επίσκεψη στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για να υπογράψει ένα Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο θα είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και του εργολάβου του Αφροδίτη.

Όπως είπε, εργολάβος του Αφροδίτη είναι η κοινοπραξία Chevron ως διαχειρίστρια εταιρεία, είναι η Shell και η NewMed.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης είναι μια συμφωνία, η οποία ουσιαστικά βάζει τους όρους με τους οποίους η Κύπρος εμπορευματοποιείται το φυσικό αέριο, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα Αφροδίτη, είπε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πάει σε συγκεκριμένο σημείο προσαιγιάλωσης και από εκεί θα διοχετεύεται προς μία κατεύθυνση. Σημείωσε ότι είναι οι πρώτοι όροι για την εμπορευματοποίηση αυτού του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, είπε ότι αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός για να υπογράψει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο παραδόθηκε από την κοινοπραξία για το «Αφροδίτη». Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έχουν συμφωνηθεί σαν μέρος αυτής της διαδικασίας τα νέα ορόσημα που θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Επίσης, είπε ότι σε προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε παρθεί απόφαση να εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός Ενέργειας στην ίδια συνάντηση, η οποία θα είναι στην Αίγυπτο και ξεκινά τη Δευτέρα, η λεγόμενη «συμφωνία φιλοξενούσας χώρας». Όπως εξήγησε, η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας είναι μια συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της ΕΝΙ και της Τοtal και αφορά το βυθοτεμάχιο 6 και όλα τα κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται μέσα σε αυτό, με σημαντικότερο το «Κρόνος». Όπως είπε ο Υπουργός, στη συμφωνία αυτή υποδεικνύεται η κατεύθυνση του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από το συγκεκριμένο βυθοτεμάχιο και ο προορισμός και η κατάληξη σε τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου του βυθοτεμαχίου 6, για να πάει το φυσικό αέριο πλέον υγροποιημένο στις διεθνείς αγορές.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για τα παραπάνω, είπε ότι «σε αυτό το στάδιο, η συμφωνία, την οποίαν πρόκειται να υπογράψω σε λίγο, αφορά τα ορόσημα», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα σε αυτά, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής διέπεται από εμπιστευτικότητα.

«Καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικές συμφωνίες. Είναι οι πρώτες συμφωνίες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα εμπορευματοποίησης φυσικού αερίου και είναι ένα ορόσημο μόνο το γεγονός ότι υπογράφονται τη Δευτέρα και η σημασία τους φαίνεται και από την παρουσία των δύο Προέδρων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι κάποιες από τις ενέργειες θα διενεργηθούν εντός του 2025, προσθέτοντας ότι τα ορόσημα υποδεικνύουν χρονοδιαγράμματα για όλα τα στάδια του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής και την εμπορευματοποίηση των κοιτασμάτων.

Όσον αφορά το ζήτημα του πλοίου «Προμηθέας» και κατά πόσο στη συνάντηση στην Αίγυπτο θα συζητηθεί και πιθανή συνεργασία με την Αίγυπτο, μέχρι να μπορεί να αξιοποιηθεί στο Βασιλικό, ο Υπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είχε γίνει όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου και σαν μέρος της όλης διαδικασίας αναφέρθηκε επίσης το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για να χρησιμοποιήσει τον «Προμηθέα». «Είναι σκοπός μου να το συζητήσουμε στην επίσκεψη στην Αίγυπτο τις επόμενες μέρες», είπε.

Ερωτηθείς αν είμαστε θετικοί για την αποδοχή αυτής της πρότασης, ο Υπουργός είπε ότι «για να αποδεχτώ μια πρόταση, πρέπει πρώτα να μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Και για να την υλοποιήσουμε θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο "Προμηθέας" σαν πλωτή μονάδα αεριοποίησης, να πιστοποιηθεί και μετά να εξεύρει τον τόπο χρήσης του».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πότε αναμένονται τα πρώτα έσοδα από το «Κρόνος» και το «Αφροδίτη», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι και αυτά είναι μέρος της συμφωνίας. Το κοίτασμα το οποίο έχει κοντινές υποδομές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου είναι το κοίτασμα «Κρόνος», συνέχισε, οπότε «καταλαβαίνετε ότι το πρώτο κοίτασμα το οποίο θα φέρει κυπριακό φυσικό αέριο στην επιφάνεια θα είναι από το "Κρόνος", λόγω των υποδομών, οι οποίοι οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» θα πάει εξολοκλήρου για τις ανάγκες της Αιγύπτου ή αν θα πάει και για επανεξαγωγή, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι σχετικά με αυτό, καθώς είναι μέρος των εμπιστευτικών συμφωνιών που υπογράφονται στις επόμενες ώρες. «Καταλαβαίνετε ότι θα περιμένετε να βγουν οι ανακοινώσεις, οι οποίες θα είναι από κοινού με τους διαχειριστές των κοιτασμάτων, οπότε λίγη υπομονή», είπε, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση μέσα από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση