ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ - Το ευχαριστώ στην Ελβετία για την συμβολη 10εκ. φράγκων για μεταναστευτικό

Ανέφερε ότι η οικονομική αυτή στήριξη έρχεται σε μια εποχή που ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο έχει υπερβεί τις 16,5 χιλιάδες για το 2022

ΚΥΠΕ

Τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Ελβετία για τη συμβολή των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντας ότι η οικονομική αυτή στήριξη έρχεται σε μια εποχή που το συνολικό ποσοστό των αιτητών ασύλου και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο έχει φτάσει το 6% του συνολικού πληθυσμού.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, ο κ. Νουρής είπε ότι βρίσκεται εκεί μαζί με την Υπουργό της Ελβετίας Karin Keller-Sutter για να συνυπογράψουν τη συμφωνία για την εφαρμογή της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει σημαντική οικονομική στήριξη σε διάφορους τομείς όπως η μετανάστευση και η κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη αναφορά σε προγράμματα υγείας για άτομα με σπάνιες γενετικές διαταραχές, προγράμματα για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια και το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την Κύπρο, τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ειδικά όσον αφορά τη συμβολή της Ελβετίας στον τομέα της μετανάστευσης, ο Υπουργός εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς την Ελβετική Κυβέρνηση, για "αυτή τη σημαντική πράξη αληθινής αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συμβολή των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η οποία θα αξιοποιηθεί στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Κύπρος".

Ανέφερε ότι η οικονομική αυτή στήριξη έρχεται σε μια εποχή που ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο έχει υπερβεί τις 16,5 χιλιάδες για το 2022 και το συνολικό ποσοστό των αιτητών ασύλου και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας έχει φτάσει το 6% του συνολικού πληθυσμού.

"Οι δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές έχουν οδηγήσει σε κατάσταση ανωτέρας βίας, εξωθώντας στα όριά τους τα εθνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής", σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι η χειρονομία της Ελβετικής Κυβέρνησης και η έμπρακτη οικονομική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία δείχνουν την αλληλεγγύη που εδραιώνεται σταδιακά στην Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος.

Είπε ότι η ελβετική συνεισφορά θα χρησιμοποιηθεί σε δύο εξαιρετικά σημαντικούς πυλώνες στους οποίους έχουμε δώσει προτεραιότητα.

Εξήγησε ότι ο πρώτος πυλώνας είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών και ποιοτικών διαδικασιών ασύλου, στο πλαίσιο των οποίων θα δημιουργηθούν νέες υποδομές για τις υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης, ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και, ως εκ τούτου, να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες όσον αφορά τη διαχείριση ζητημάτων ασύλου. Οι νέες υποδομές, πρόσθεσε, θα επιτρέψουν την κατάλληλη στέγαση του πρόσθετου προσωπικού που θα προσλάβει η Υπηρεσία για να είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικότερα και να διαχειρίζεται τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές με πιο αποδοτικό τρόπο.

Ο δεύτερος πυλώνας, είπε ο Υπουργός, είναι η μεγαλύτερη, αποφασιστική ενίσχυση των επιστροφών των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, με σεβασμό στην αρχή για εθελούσια, αξιοπρεπή και ασφαλή επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Η Κύπρος, συνέχισε, έχει επιτύχει να αυξήσει τις επιστροφές τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2022 επιτύχαμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τις 6.000 επιστροφές. Ένας αριθμός που τοποθετεί την Κύπρο, κατά κεφαλήν, στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τις επιστροφές. "Είμαι πεπεισμένος ότι με αυτή τη στήριξη θα επιτύχουμε ακόμη περισσότερα σε αυτόν τον τομέα", είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι "σήμερα η αλληλεγγύη υπερβαίνει τα λόγια και εφαρμόζεται στην πράξη. Ως εκ τούτου, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στην Ελβετία και ιδιαίτερα στην Υπουργό Karin Keller — για την προσωπική της δέσμευση και προθυμία να στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Απευθυνόμενος προς την Υπουργό, της είπε ότι "η δράση σας, αγαπητή Karin, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που η Ευρώπη ταλανίζεται από την κρίση στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς. Σας ευχαριστώ ειλικρινά και είμαι βέβαιος ότι αυτή η ημέρα θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων".

Στις δικές της δηλώσεις, η Ελβετίδα Υπουργός είπε ότι υπέγραψαν διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι η Ελβετία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την υποστήριξη του συστήματος ασύλου στην Κύπρο έως το 2026.

Η χρηματοδότηση, ανέφερε, θα χρησιμοποιηθεί για έργα και προγράμματα στους τομείς των υποδομών, της επιστροφής και του επαναπατρισμού. Ιδιαίτερα στάθηκε στις πολιτικές επιστροφής λέγοντας ότι είναι σημαντικές για την Ελβετία, έτσι ώστε οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο να μπορούν να επιστραφούν απευθείας στη χώρα προέλευσης.

Αυτή η συμφωνία, είπε, αποτελεί μέρος της δεύτερης ελβετικής συνεισφοράς σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ με την οποία η χώρα ενισχύει τη συνεργασία της με τα κράτη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα μεταναστευτικών πιέσεων.

Παρόμοια συμφωνία, είπε, υπέγραψε πρόσφατα και με τον Ελληνα ομόλογό της.

Είπε ότι ο Κύπριος Υπουργός την ενημέρωσε για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και είπε ότι η δευτερογενής μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα όλων των χωρών του χώρου Σένγκεν αλλά και εκείνων που δεν είναι εντός Σένγκεν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X