ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ για Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Εξαιρετικά σημαντικό βήμα» - Τι περιλαμβάνει το «πακέτο»

«Η κατάληξη στο τελικό κείμενο του Συμφώνου θεσπίζει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τα 27 κράτη μέλη, και θεσμοθετεί διαδικασίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Παρόλο που για την Κυπριακή Δημοκρατία η επιλογή για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι η ιδανικότερη απόφαση, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση

Το Υπουργείο Εσωτερικών καλωσορίζει τη χθεσινή ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πακέτο των 10 νομοθετημάτων δίνει στα κράτη μέλη τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερες πολιτικές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και, κυρίως, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αλληλεγγύης, ως θεμελιώδης αρχή της Ένωσης.

Μετά από πολύχρονες συζητήσεις, η κατάληξη στο τελικό κείμενο του Συμφώνου θεσπίζει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τα 27 κράτη μέλη, και θεσμοθετεί διαδικασίες, μεταξύ άλλων, για την υποδοχή και τη μετεγκατάσταση μεταναστών, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αυστηρότερες νομικές διαδικασίες και ποινές για τους διακινητές μεταναστών, αλλά και τρόπους διαχείρισης κρίσεων.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, μέσα από την προσέγγισή της για το μεταναστευτικό, έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων τον τελευταίο έναν χρόνο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων και την αύξηση των επιστροφών μεταναστών. Επιπρόσθετα, με στοχευμένες κινήσεις που έγιναν, έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην περαιτέρω σύντμηση του χρόνου έκδοσης απόφασης εντός 30 ημερών.

Εν κατακλείδι, παρόλο που για την Κυπριακή Δημοκρατία η επιλογή για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι η ιδανικότερη απόφαση, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις.

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο»

Στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac (βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ), ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Ακόμα ενσωματώνεται ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία καθώς και ο κανονισμός για τη διαχείριση ασύλου και της μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο νέος κανονισμός καθορίζει, άλλωστε, ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου (συνδυάζει την υποχρεωτική αλληλεγγύη για στήριξη των κρατών-μελών με ευελιξία για το πώς θα γίνεται η συνεισφορά).

Το Σύμφωνο εμπεριέχει νόμο, που θεσπίζει το πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα, όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα.

Η μεταρρύθμιση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020 και πέρασε από διάφορες φάσεις έως ότου καταλήξουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σε συμφωνία επί της αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο.

 Με πληροφορίες από kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση