ΚΥΠΕ
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της κυβέρνησης για την προστασία και περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, έχουν περάσει από τα λόγια στις πράξεις, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου σε χαιρετισμό της για τη 8η πορεία υπερηφάνειας στο Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα.
Όπως είπε, η χώρα μας, έρχεται συνεχώς ακόμη πιο κοντά στα πρότυπα για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που καθορίζονται από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς.
Το 2021, είπε ετοιμάστηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει ως βασικό της στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων σε όλους τους τομείς της ζωής. Στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Τον Φεβρουάριο του 2022, πρόσθεσε, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την προστασία και περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα, με επίκεντρο το χώρο εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, τον περασμένο Μάιο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η εκδήλωση IDAHOT+ με τη συμμετοχή 250 ατόμων από όλη την Ευρώπη, όπου αντηλλάγησαν απόψεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.
Παράλληλα είπε ότι γίνεται ακόμα ένα βήμα μπροστά, αφού το πολυαναμενόμενο για την ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα Νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση, μετουσιώνοντας έτσι μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που συμπεριλαμβάνονται στην εθνική μας στρατηγική, σε πραγματικότητα.
«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο, συμβατό με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Πρωτίστως όμως, σημείωσε, διασφαλίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού με βάση το οποίο οι τρανς συνάνθρωποι μας θα μπορούν να κινήσουν διαδικασίες ώστε να μεταβληθεί η επίσημη καταχώριση φύλου και ονόματος, χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, χωρίς ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Με διαδικασίες μάλιστα γρήγορες, διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες.
«Ανεξαρτήτως των πιο πάνω θετικών εξελίξεων, αναγνωρίζουμε ότι υπολείπεται μεγάλο έργο ώστε να βάλουμε ένα τέλος σε όλες τις μορφές διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», είπε.
Χρέος μας, πρόσθεσε, «είναι να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να αναβαθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών μας».
Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και διακρίσεων δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας αλλά και θέμα κουλτούρας.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο σε διάρκεια έργο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ενέργειες ευαισθητοποίησης, ώστε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αποδοχής, της συμπεριληπτικότητας και της ισονομίας», είπε.
Τέλος ανέφερε ότι η δέσμευση της πολιτείας για προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων δεν σταματά εδώ, αλλά είναι συνεχής μέχρι τον τελικό στόχο. Που δεν είναι άλλος, συμπλήρωσε, παρά μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.