ΚΥΠΕ
Η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, τονίζει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, σημειώνοντας η Τουρκία, από την οποία έφθασαν οι μετανάστες στα κατεχόμενα, θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Παράλληλα, το Υφυπουργείο επισημαίνει πως οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος, για την οποία η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Υπογραμμίζει ακόμη ότι στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού αποφασίστηκε η «αποτροπή δημιουργίας διόδων παράτυπων μεταναστών».
Στην ανακοίνωσή του, το Υφυπουργείο σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παρέχει σε καθημερινή βάση ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όποτε ζητηθεί, στους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη Νεκρή Ζώνη.
Επισημαίνει πως «η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ασύμμετρες ροές που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προσήλωση και το σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, πολιτική πρακτική για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία απέσπασε εύσημα από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς».
Όπως σημειώνει, οι παράτυποι μετανάστες έφθασαν (μεταξύ 31/07/2024 και 01/08/2024) στα κατεχόμενα από την Τουρκία διά θαλάσσης, σύμφωνα και με δικές τους μαρτυρίες και «στη συνέχεια, πέρασαν ανεμπόδιστα εντός της Νεκρής Ζώνης», ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας Κύπρου που περιπολούσαν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στους παράτυπους μετανάστες να εξέλθουν της Νεκρής Ζώνης και να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως ασφαλώς και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, γι’ αυτό συνεχίζει την αποτελεσματική επιτήρηση κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ως είναι η υποχρέωσή της.
Τονίζει ωστόσο ότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται τις παραλείψεις της Τουρκίας και να καλείται να αναλάβει την ευθύνη για τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω κατεχομένων», υπογραμμίζει, για να συμπληρώσει ότι «από τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η γενεσιουργός αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες εντός της Νεκρής Ζώνης».
«Η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική», τονίζει.
Το Υφυπουργείο τονίζει ακόμη ότι «από τη στιγμή που η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για επίλυση του προβλήματος της παρουσίας παράτυπων μεταναστών στην Νεκρή Ζώνη, τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος».
Καταλήγοντας, το Υφυπουργείο επαναλαμβάνει την προσήλωση της κυβέρνησης «στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού στη χώρα μας, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εφαρμογή της απόφασης για την αποτροπή δημιουργίας διόδων παράτυπων μεταναστών».