ΚΥΠΕ
Να δοθούν άμεσα λύσεις στη νοσηλεία και μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος, ζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας από ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή ζήτησε να λάβει ενημέρωση εντός μίας εβδομάδας για τη δυνατότητα νοσηλείας αυτών των ασθενών σε κλίνες της μεταμοσχευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Επίσης, η Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση σε διάστημα ενός περίπου μηνός για τα αποτελέσματα των κινήσεων που γίνονται για εξειδίκευση ιατρών από την Κύπρο σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να περιθάλπουν τέτοιες περιπτώσεις ασθενών. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 200 ασθενείς ήπατος που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και από τους γιατρούς κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις ενέργειες που είχαν εξαγγελθεί από το 2022 από πλευράς Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν προκηρυχθεί θέσεις για γιατρούς που εξειδικεύονται στην ηπατολογία, όμως δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρθηκεαπό τη Δρ Έλενα Ξενοφώντος, Υπεύθυνη της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, η οποία εξειδικεύεται στην ηπατολογία, υπάρχει κενό με την εξειδίκευση γιατρών στο αντικείμενο αυτό. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στη συνεδρίαση ο Σταύρος Κυπριανού, υπάρχουν στις ΗΠΑ ιατρικά κέντρα τα οποία προσφέρουν εξειδίκευση στην ηπατολογία, με προγράμματα διάρκειας ενός έτους.
Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι κινείται ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού, Κύπρος Σταυρίδης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων θα μπορεί ο ΟΚΥΠΥ να ανακοινώσει με ποιο κέντρο θα συνάψει συμφωνία για εκπαίδευση γιατρών και ποιοι γιατροί θα μεταβούν σε αυτό.
Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας με ιατρικό κέντρο στην Αγγλία, για παροχή τεχνικών υπηρεσιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής. Όπως εξήγησε, οι διαπραγματεύσεις με το ιατρικό κέντρο που επιλέχθηκε καθυστέρησαν, καθώς άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιατρικού κέντρου. Εξάλλου, στη συνέχεια προέκυψε ζήτημα και με ασθενή από την Κύπρο, την οποία δεν μπόρεσε το εν λόγω ιατρικό κέντρο να περιθάλψει, μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Έκκληση να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση όσων ανακοινώθηκαν, απηύθυνε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Σταύρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι «τα πράγματα είναι οριακά και σε περίπτωση που γίνονται λάθη ή καθυστερήσεις αυτό πιθανόν να μας κοστίσει την ίδια μας τη ζωή».
Σε ερώτηση αν οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε ασθενείς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θα ήθελε να συνδέσει «την οποιαδήποτε απώλεια ασθενούς με οποιαδήποτε σκόπιμη κωλυσιεργία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν θα βρισκόμασταν στη Βουλή αλλά στα δικαστήρια».
Ως «απόλυτα δικαιολογημένο και ορθό» αποκάλεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, στις δηλώσεις του, το αίτημα για ενδονοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία των ασθενών ήπατος που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, στη μεταμοσχευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς αυτοί χρειάζεται να είναι περιορισμένοι, ώστε να μη μολυνθούν από ενδονοσοκομειακούς ιούς.
«Θα πρέπει και οι γιατροί με τους οποίους θα διαβουλευθεί ο ΟΚΥπΥ να δείξουν την πλήρη κατανόησή τους και αναμένουμε θετική εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ. Δίπλαρος, σημειώνοντας ότι αν σε μία εβδομάδα δεν υπάρξει εξέλιξη, η Επιτροπή θα επανέλθει με έντονο τρόπο, όπως είπε.
Εξέφρασε, ακόμα, την ευχή η σημερινή να ήταν η τελευταία συνεδρίαση που χρειάστηκε να εξετάσει το θέμα της αποστολής γιατρών στο εξωτερικό, για να εξειδικευτούν στην υποειδίκευση της μεταμοσχευτικής ηπατολογίας, αναφέροντας ότι το θέμα είχε εγγραφεί από το 2021. Συνέχισε λέγοντας ότι έχει εξευρεθεί ήδη ο ένας γιατρούς που θα σταλεί για εξειδίκευση και αναμένεται να υπάρξει ακόμα ένας. Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι ο χρόνος για τον οποίο θα χρειαστεί να εξειδικευτούν οι γιατροί αυτοί, ορίζεται μέσα στα πρωτόκολλα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως οποιαδήποτε επέκταση πρέπει να γίνεται εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στη βάση καλών πρακτικών και εμπειριών του εξωτερικού, όπου ήδη υπάρχουν. Σημείωσε, τέλος, ότι το θέμα δεν ολοκληρώθηκε σήμερα, αλλά ότι θα ολοκληρωθεί όταν βρεθούν «οι λύσεις εκείνες που θα βελτιώνουν ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών, ούτως ώστε πια να μην χάνονται ζωές για πράγματα τα οποία αυτονόητα θα μπορούσαν να λυθούν εάν γίνονταν κάποια πράγματα νωρίτερα στον τόπο μας», όπως είπε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι «οι μαρτυρίες των ασθενών και των συνδέσμων τους, είναι για ακόμα μια φορά απόδειξη ότι θα πρέπει η Πολιτεία, ειδικά στα θέματα υγείας, και ο ΟΚΥπΥ, να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση».
Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η πολιτεία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συντομότερο. «Σε κάθε περίπτωση, επειδή για μας τα θέματα που αφορούν τους χρόνιους ασθενείς και τη στήριξή τους στην Κύπρο είναι προτεραιότητα, θα επικοινωνήσουμε και με τον Υπουργό Υγείας για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα επανέλθουμε πριν από το Πάσχα, για να μπορούμε να ελέγξουμε και τον ΟΚΥπΥ για την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί σήμερα», κατέληξε.