ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς αναγνώριση δεν υπάρχουν συνομιλίες, θα πει στην Κουεγιάρ ο Τατάρ

Υποστήριξε ότι αδίκως δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα το ψευδοκράτος, «αλλά το να είσαι κράτος δεν σημαίνει απαραίτητα και αναγνώριση», ανέφερε

ΚΥΠΕ

«Για μας, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας περνά μέσα από την αποδοχή της 'κυριαρχικής μας ισότητας' και του 'ισότιμου διεθνούς καθεστώτος'. Εάν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, τότε και εμείς δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην "Κίπρις", ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ερωτηθείς τι θα πει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξή του στην "Κίπρις", ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι ο διορισμός της πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας στη θέση της «προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, θα είναι για έξι μήνες και μέσα σε αυτούς τους μήνες θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για επαφές».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι αδίκως δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα το ψευδοκράτος, «αλλά το να είσαι κράτος δεν σημαίνει απαραίτητα και αναγνώριση. Το να είσαι κράτος, χρειάζεται γη, υπάρχει γη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Χρειαζόμαστε ιστορία. Χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεστε επίσης μια άλλη χώρα να σας αναγνωρίσει. Αυτή η χώρα είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Από τη στιγμή που η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, ο όρος της κρατικής υπόστασης έχει εκπληρωθεί πλήρως», ανέφερε.

Για τον κ. Τατάρ, η παρουσία φοιτητών και τουριστών από δεκάδες χώρες, το εμπόριο, οι εισαγωγές, οι υπηρεσίες, οι πληρωμές μέσω εμβασμάτων, δείχνουν ότι υπάρχει «κράτος» στα κατεχόμενα, αλλά τα ΗΕ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. «Διότι τα κράτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυστυχώς βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Δεν ανταποκρίνονται στη δική μας αντίληψη για τη δημοκρατία τόσο θετικά όσο θα θέλαμε. Μας κρατούν στο ψυγείο και εύχονται να αλλάξει η συγκυρία εδώ εις βάρος μας και να τους υπακούσουμε και να πάμε να μας ταΐσουν οι Ελληνοκύπριοι»., επεσήμανε.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ σε έξι μήνες, απάντησε ότι θα ερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες ή όχι. «Θα αισθανθεί τον παλμό. Θα έχει αυτές τις συζητήσεις με τις εγγυήτριες χώρες, με εμάς και με τη 'νότια Κύπρο'. Για εμάς, η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και της θέσης μας για ισότιμο εθνικό καθεστώς", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "αν δεν τα αποδεχθεί αυτά, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα υπάρξει συνεργασία των δύο κρατών. Μπορεί να μην μας αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή, αλλά αν θέλει μια συμφωνία, θα μας αναγνωρίσει. Θα αναγνωρίσει και θα συνεργαστεί μαζί μου. Αν δεν το κάνει αυτό, δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία μαζί μου. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, την κυρία που έχει διοριστεί σήμερα ως ειδική απεσταλμένη, να το επιβεβαιώσει αυτό», επεσήμανε.

Θα της πει, συνέχισε: «Κοιτάξτε, οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί. Η άλλη πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να μας σύρει στην ομοσπονδία. Όταν λέτε ομοσπονδία, το 'τουρκικό μας κράτος της βόρειας Κύπρου' εξαφανίζεται. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας τερματίζονται. Ο τουρκικός στρατός αποσύρεται από το νησί. Γιατί θα υπάρχουν μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ‘ναι’ σε αυτά», ανέφερε.

Στην ερώτηση εάν λέει δημοσίως προς την κ. Guellar εκ των προτέρων ‘αν έρθετε με αυτούς τους όρους για διαπραγματεύσεις, μην έρθετε’, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε: «Αν έρθει, ας έρθει. Θα έρθει, θα ακούσει και θα φύγει. Αν δεν τα αποδεχθεί, θα ακούσει και θα φύγει. Εγώ, αυτό το είπα και στα ΗΕ και στην ΕΕ. Το είπα και στη 'νότια Κύπρο'. Το είπα και στην Αγγλία. Το λέω σε όλους. Επομένως, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Διότι η Τουρκία μας υποστηρίζει πλήρως σε αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα του ψευδοκράτος στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, ο κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στο υψηλότερο επίπεδο. «Πρώτα απ' όλα, το κυπριακό ζήτημα είναι ένα διαφορετικό θέμα.Ήταν μια επίσκεψη που έγινε για να γίνουν κάποια ανοίγματα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ. και να δοθούν μηνύματα φιλίας για τις σχέσεις Αθήνας-Τουρκίας, μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών. Υπήρξαν επίσης πολύ σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Όταν όμως κοιτάμε το Κυπριακό, αυτό είναι εκτός. Διότι υπάρχει μια διαμάχη που συνεχίζεται εδώ και έναν αιώνα», ανέφερε.

Υποστήριξε δε ότι το ψευδοκράτος είναι πιο γνωστό από πριν επειδή επιτελεί σπουδαίο έργο – όπως υποστήριξε – και πρόσθεσε ότι οι πρέσβεις και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκικής Δημοκρατίας παντού, «προσπαθούν να εξηγήσουν την υπόθεση της 'τδβκ' σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Κύπρο, γιατί όλοι έχουν θέση, συμφέρον, προσδοκία και ευθύνη εδώ. Σε σύγκριση με το παρελθόν, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση, πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για εικασίες και φήμες. «Ρωτάω και τους δικούς μου 'θεσμούς'. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε ο διοικητής μου για θέματα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιχείρηση που να σχετίζεται με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Τόσο η δήλωση του Ισραήλ όσο και οι δηλώσεις άλλων- τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε σε σχέση με ισχυρισμούς από πλευράς Ισραήλ για δραστηριότητα τρομοκρατικών οργανώσεων στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ πρώτοι όσον αφορά τους αλλοδαπούς που μένουν στα κατεχόμενα είναι οι Τούρκοι πολίτες και μετά οι Ιρανοί. «Μετά έρχονται οι πολίτες από το Καζακστάν και μετά οι Ρώσοι», σημείωσε. Υπάρχουν επίσης, συνέχισε, πολλοί Βρετανοί και πολίτες άλλων χωρών. Ανέφερε δε ότι στις ελεύθερες περιοχές 100.000 Ρώσοι πολίτες και 100.000 Βρετανοί πολίτες έχουν σπίτια και υποστατικά κι άλλες 100.000 είναι από άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση