ΚΥΠΕ
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος είπε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ξεφύγει από όρια της απλής διαχείρισης, εφαρμόζοντάς ένα στρατηγικό σχέδιο με όραμα, σαφής στόχους και χρονοδιαγράμματα, με αρχή, μέση και τέλος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του προγράμματος.
Στην ομιλία του, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πως «είναι κοινή διαπίστωση πως οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές έχουν την δική τους μοναδική ιδιαιτερότητα», για να προσθέσει ότι «και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν υπηρετήσει ο καθένας από το δικό του πόστο τη σημερινή διακυβέρνηση», πράγμα που κατά την άποψή του «αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η εκλογή τους δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή».
Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, είπε πως «είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, με προεκτάσεις σε όλα τα άλλα ζητήματα και καθοδηγούμενο από την Τουρκία», για να προσθέσει πως το κόμμα του έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ποσά που προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ανέφερε ότι «πλέον η πραγματικότητα είναι μπροστά από όλους μας με τις πιο επίσημες παραδοχές», για να συμπληρώσει ότι το ΕΛΑΜ προτείνει την άμεση αποκοπή όλων των επιδομάτων και κονδυλίων που αφορούν τους παράνομους μετανάστες, ενώ κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε κάθε κόμμα και Βουλευτή που θέλει να αντιδράσει, να στηρίξει τις τροπολογίες του.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ προτείνει για επίλυση του προβλήματος να σταματήσει η επιδοματική πολιτική, αφού δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να αποτελεί τον πλέον ελκυστικό προορισμό, ενώ σημειώνει πως το πρόβλημα θα επιλυθεί με σύναψη διακρατικών συμφωνιών για εφαρμογή μαζικών απελάσεων.
Επίσης, σημείωσε πως «το ΕΛΑΜ έχει προτείνει δημοσία την παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους βρίσκονται στην Κύπρο, ώστε να ταξιδέψουν σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμούν», καθώς και «αυστηρό έλεγχο της Γραμμής Αντιπαράταξης με φυσικά και τεχνητά εμπόδια».
Επιπλέον, είπε πως το ΕΛΑΜ προτείνει «αναστολή αποδοχής αιτήσεων ασύλου», σημειώνοντας πως «το έπραξε η Ελλάδα στα γνωστά γεγονότα του Έβρου».
Αναφέρθηκε ακόμα στη δημόσια υγεία, που είναι μία άλλη πτυχή του προβλήματος, λέγοντας πως τα άτομα αυτά επωφελούνται από το Γενικό Σύστημα Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να πληρώνουν έστω και ένα ευρώ, όπως κάνουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στα όσα έχουν ακουστεί για τα άτομα με ενεργή φυματίωση στο Πουρνάρα και την απειλή που προκύπτει για τη δημόσια Υγεία, εκφράζοντας τη θέση πως «θα έπρεπε τα άτομα αυτά να εντοπιστούν και να απομονωθούν μέσα στο χώρο και όχι να τους επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση».
Σε σχέση με τα φαινόμενα γκετοποίησης και επεισοδίων, ο κ. Χρίστου είπε πως «το ΕΛΑΜ έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου δίπλα στους κατοίκους για αυτό το μεγάλο πρόβλημα και στον κόσμο υπάρχει το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου».
Αναφορικά στην Οικονομία, ανέφερε πως «επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενοι βιώνουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημειώνοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να επινοήσουμε λύσεις που πιθανών να μην χρησιμοποιήθηκαν ποτέ προηγουμένως».
Προς σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει ως παράταξη σειρά εισηγήσεων , πρωτίστως για βοήθεια σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Μέχρι σήμερα συναντούμε την άρνηση της κυβερνητικής πλευράς στην λήψη απόφασης για την εφαρμογή τους. Γενικά απουσιάζει από τον κρατικό σχεδιασμό το όραμα για το μέλλον.
Αναφερόμενος στους νέους, είπε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο για τα λαμπρά μυαλά της Κύπρου, που ξενιτεύονται ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον και τους βλέπουμε να διαπρέπουν στο εξωτερικό, για να υπογραμμίσει πως το ΕΛΑΜ προτείνει τη δημιουργία συστήματος «πρώτη εργασία», που απαλλάσσει εντελώς τον φόρο πρώτης μίσθωσης ενός νεαρού κάτω των 30 ετών.
Σε ό,τι αφορά στους μονογονιούς, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ επανέλαβε την πρόταση του κόμμα του για άμεση κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την Αλιεία, είπε πως «μπροστά σε μία επισιτιστική κρίση που έρχεται, πυρήνας της πολιτικής του Κράτους θα έπρεπε να ήταν η επένδυση στον παραγωγικό τομέα», σημειώνοντας ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το Κράτος οφείλει να προστατεύσει την ντόπια παραγωγή, να την ενισχύσει και να δώσει κίνητρα σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό του εξωτερικού και των κατεχομένων».
Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Χρίστου είπε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαν κανένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την κυβέρνηση, «παρά μόνο μεσοβέζικες λύσεις που δεν έλυσαν στην ουσία τους τα προβλήματα», ενώ για το θέμα της Άμυνας είπε πως η θέση του κόμματος του παραμένει σταθερή για ισχυροποίηση και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στην υγεία, λέγοντας πως «χρήζει άμεσης στήριξης τα κρατικά νοσηλευτήρια, τόσο με προσωπικό, όσο και με εξοπλισμό», ενώ για τους συνταξιούχους είπε πως «το κράτος επιλέγει να τους κρατά στο περιθώριο».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα «έχουν στα χέρια τους υπερεξουσίες εις βάρος των δανειοληπτών, τους οποίους έντεχνα το Κράτος ονομάζει στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Αναφορικά στο ψήφισμα που πέρασε η πλειοψηφία των βουλευτών την προηγούμενη Παρασκευή για τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, ο κ. Χρίστου έκανε λόγο για ένα «ψήφισμα μίσους», ενώ μίλησε για αναβίωση -με τον χειρότερο τρόπο- παλαιών παθών, ερίδων και συγκρούσεων.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως», είπε, «ότι το ΑΚΕΛ βλέποντας την συσπείρωση του χαμηλά και τα ποσοστά του υποψήφιου για την Προεδρία που στηρίζει χαμηλότερα, επέλεξε αυτήν την ώρα να σπείρει ξανά την διχόνοια στον λαό πιστεύοντας ότι έτσι θα επωφεληθεί σε εκλογικά ποσοστά. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Αριστερά επένδυσε στην εσωτερική αντιπαράθεση από το 1974 μέχρι σήμερα για να αποκτήσει πολιτικό εκτόπισμα. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση κατάφερε δυστυχώς να ρυμουλκήσει ακόμα 4 κόμματα μαζί της πετυχαίνοντας το στόχο της», είπε συγκεκριμένα.