ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος είναι και ο τελευταίος της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφιση που προγραμματίζεται για μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δις δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025. 

Οικολόγοι : Μια νέα στεγαστική πολιτική

Πρόταση για υιοθέτηση του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας

Τα στεγαστικά προβλήματα και οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν ήταν ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι Οικολόγοι κατά την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023. Από το βήμα της Βουλής ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Βουλευτής και Πρόεδρος του Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφού έθεσε βασικά ερωτήματα για το στεγαστικό ζήτημα πρότεινε όπως η Κύπρος υιοθετήσει τον θεσμό της Κοινωνικής Κατοικίας, ο οποίος στην Κύπρο, όπως είπε, έρχεται με αρκετή καθυστέρηση και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Ο κ. Θεοπέμπτου ανάφερε πως Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) έχει ξεκινήσει την ανέγερση Συγκροτήματος Κοινωνικής Στέγασης στη Λάρνακα με την ανέγερση 32 συνολικά κατοικιών, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Το στεγαστικό πρόβλημα, όμως, συμπλήρωσε είναι μεγαλύτερο και παγκύπριο, «αγγίζοντας τους νέους, τους ηλικιωμένους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους πρόσφυγες, τους άνεργους, τα νεαρά ζευγάρια, τα άτομα με αναπηρίες και πολλές άλλες- ευάλωτες και μη- ομάδες του πληθυσμού». Στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου πρόταξε έναν γενικότερο σχεδιασμό και όχι μόνο χαμηλότοκα δάνεια και χρηματοδοτήσεις.

Ενέργεια

Έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι της ενέργειας και τι στροφή που παρατηρείται από πλευράς Ε.Ε σε φιλικές πηγές ενέργειας. Στο κομμάτι των μεταφορών ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από το κράτος να αυξήσει τις υποδομές προκειμένου να γίνει εφικτός ο στόχος της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκόνητα. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ. 

ΔΗΠΑ: Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης ανθρωποκεντρικό 

Ναι στον προϋπολογισμό του 2023 αλλά και κριτική στην κυβέρνηση για τις εκποιήσεις 

Η Δημοκρατική παράταξη θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2023 ανάφερε ο πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν. Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν της οικονομικής κρίσης τα όσα η Κύπρος πέτυχε στον οικονομικό τομέα αφήνοντας αιχμές για τη στάση κάποιων κομμάτων. Στα αρνητικά της κυβέρνησης ο κ. Κάρογιαν εστίασε στο ζήτημα των εκποιήσεων θέμα το οποίο όπως είπε δεν προέκυψε ξαφνικά. Ο κ. Καρογιάν διερωτήθηκε γιατί «δεν έχει καταστεί δυνατός ο σωστός και αντικειμενικός διαχωρισμός των στρατηγικά κακοπληρωτών, από εκείνους που αντικειμενικά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις; Γιατί εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους είναι εκείνοι που η μοίρα, τους μεταχειρίστηκε άδικα λόγω δυσχερειών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;»

Ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ πρότεινε με ισχυρή οικονομία και ένα δημόσιο τομέα ο οποίος δεν θα πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρότεινε μεταξύ άλλων:

-Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

-Την αλλαγή της επιδοματικής φιλοσοφίας του κράτους,

-Τη δημιουργία ενός «Νέου Σχολείου» – φυτώριου ενός ανθρώπινου δυναμικού με ολοκληρωμένη παιδεία και πολλαπλές δεξιότητες.

-Την οργάνωση ενός νέου Συστήματος δια βίου μάθησης, προσαρμοζόμενου διαρκώς στις νέες ανάγκες της αγοράς.
-Τη δίκαιη και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.

-Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης αιτήσεων για εργοδότηση αλλοδαπών.

ΕΔΕΚ: Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρότεινε να ετοιμαστούν προγράμματα και να γίνουν επενδύσεις για ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας 

Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ τόνιζε την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία και να αποσκοπούν στην επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Ακόμη, έκανε λόγο για την αύξηση του κόστους στέγασης, τις εκποιήσεις, τη μείωση των μισθών, και την αυστηροποίηση της διαδικασίας δανειοδότησης, που καθιστούν την απόκτηση κατοικίας από τα νεαρά ζευγάρια «σχεδόν αδύνατη».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρότεινε να ετοιμαστούν προγράμματα και να γίνουν επενδύσεις για ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει σχετική επάρκεια καταναλωτικών αγαθών και να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ετοιμασία προγράμματος ανάπτυξης ειδικών καλλιεργειών για την παραγωγή προϊόντων στη βάση των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών.

«Η ΕΔΕΚ διαχρονικά καταθέτει προτάσεις οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Σιζόπουλος. Οι προτάσεις, συνέχισε, στοχεύουν στην ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος προς όφελος των νεαρών ζευγαριών και των ευπαθών οικογενειών, στην αξιοποίηση των αγροτεμαχίων για στέγαση των ιδιοκτητών τους, στην παραχώρηση δυνατότητας στους πρόσφυγες για μεταφορά συντελεστή δόμησης, και στην προικοδότηση του ταμείου στήριξης των προσφύγων. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ. 

ΕΛΑΜ: Ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται σε όσα θα αναμέναμε

Πλέον η πραγματικότητα είναι μπροστά από όλους μας με τις πιο επίσημες παραδοχές, είπε ο Χρίστος Χρίστου

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος είπε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ξεφύγει από όρια της απλής διαχείρισης, εφαρμόζοντάς ένα στρατηγικό σχέδιο με όραμα, σαφής στόχους και χρονοδιαγράμματα, με αρχή, μέση και τέλος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του προγράμματος.

Στην ομιλία του, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πως «είναι κοινή διαπίστωση πως οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές έχουν την δική τους μοναδική ιδιαιτερότητα», για να προσθέσει ότι «και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν υπηρετήσει ο καθένας από το δικό του πόστο τη σημερινή διακυβέρνηση», πράγμα που κατά την άποψή του «αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως η εκλογή τους δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή».

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, είπε πως «είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, με προεκτάσεις σε όλα τα άλλα ζητήματα και καθοδηγούμενο από την Τουρκία», για να προσθέσει πως το κόμμα του έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ποσά που προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε ότι «πλέον η πραγματικότητα είναι μπροστά από όλους μας με τις πιο επίσημες παραδοχές», για να συμπληρώσει ότι το ΕΛΑΜ προτείνει την άμεση αποκοπή όλων των επιδομάτων και κονδυλίων που αφορούν τους παράνομους μετανάστες, ενώ κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε κάθε κόμμα και Βουλευτή που θέλει να αντιδράσει, να στηρίξει τις τροπολογίες του. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ. 

ΔΗΚΟ: Επιτυχίες της κυβέρνησης την πρώτη πενταετία αποτυχίες την δεύτερη

Ως δεκαετία των κρίσεων χαρακτήρισε την διακυβέρνηση Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Με έντονο προεκλογικό χρώμα ήταν η ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Ο κ. Παπαδόπουλος αφού απαρίθμησε τις κρίσεις υποστήριξε πως η απερχόμενη δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη θα κριθεί πλέον από τον ιστορικό του μέλλοντος «και δεν είναι η πρόθεση μου να την κρίνω σήμερα».

Διευκρινίζοντας πως θα ήταν χρήσιμο να καταγραφεί η τελευταία δεκαετία, τις επιτυχίες και αποτυχίες, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως η διακυβέρνηση Αναστασιάδη «έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία».

Οι επιτυχίες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στις επιτυχίες αναγνώρισε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος, ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, με κοινωνικά παντοπωλεία, με πρωτόγνωρες γραμμές ανεργίας και με ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση, όπως είπε. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως μερίδιο στις επιτυχίες έχουν οι θυσίες του λαού αλλά και η βοήθεια του κόμματος του το οποίο αγνωόντας το πολιτικό ψήφισε δύσκολα νομοσχέδια. «Το «ευχαριστώ» που ακούμε για αυτή την υπευθυνότητα, επί καθημερινής πλέον βάσεως, είναι οι απαξιωτικοί και μειωτικοί χαρακτηρισμοί: είμαστε «τοξικοί», είμαστε «αχταρμάς», είμαστε φόβητρο, «θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια» και άλλα πολλά».

Θετικά και αρνητικά

Στα θετικά της οικονομίας κατά τον κ. Παπαδόπουλου συγκαταλέγεται ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης η υποχώρηση του ποσοστού ενεργείας η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και η μείωση στο 90% του ΑΕΠ το 2022 με πτωτική τάση . Στα αρνητικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας και καύσιμα καθώς και ο πληθωρισμός ο οποίος όπως είπε προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά, επίπεδα στο 8,4% το 2022, κάτι που οδηγεί στην ακρίβεια σε ότι αφορά σημαντικά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες. «Ήδη ένα στα 7 νοικοκυριά στερείται βασικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα και το φαγητό».

ΑΚΕΛ: «Απροβίβαστο» στην 10ετή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η χώρα μας και η κοινωνία μας έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί βήματα προς τα μπροστά. Παταγώδης αποτυχία στο Κυπριακό».

Έντονο αρνητικό πρόσημο έδωσε από το βήμα της Βουλής στη 10ετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Αποτιμώντας συνολικά αυτή τη διακυβέρνηση ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι «στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η χώρα μας και η κοινωνία μας έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί βήματα προς τα μπροστά».

Και εξήγησε:

«Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις.

Κοντά στα υφιστάμενα προβλήματα προκάλεσε καινούρια ενώ τα αδιέξοδα, ειδικά για τους νέους και τις νέες μας.

Η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Στις μέρες μας η κοινωνική ανασφάλεια αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ακρίβειας που αφαιμάσσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Προτιμά τη διατήρηση ψηλών πλεονασμάτων που προέρχονται από τα επιπρόσθετα έσοδα που έχει εξαιτίας αυξημένων εισπράξεων από τις φορολογίες, αντί να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος στη διάθεση πόρων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Διαχρονικά προβλήματα αντί να επιλυθούν εκτραχύνθηκαν. Ειδικά η θεσμική διαφθορά.

Αυτό καταγράφεται σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις. Όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ η οποία καταγράφει ότι από το 2014 και έπειτα υπάρχει σοβαρή διολίσθηση στους τομείς διακυβέρνησης και ειδικότερα στους τομείς της διαφθοράς, της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης. 

Παταγώδης αποτυχία στο Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ. Από το 2017 το εθνικό μας πρόβλημα βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό. Το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ!

Η Τουρκία, παρότι αναπτύσσει προκλητική και επιθετική συμπεριφορά, είναι απενοχοποιημένη στην αντίληψη του διεθνούς παράγοντα.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται συνυπεύθυνη από το διεθνή παράγοντα -μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά- τόσο για το αδιέξοδο όσο και για το διαπραγματευτικό κενό.

Αυτή την κατάσταση η Τουρκία την εκμεταλλεύεται για να δημιουργεί επί του εδάφους νέα κατοχικά δεδομένα χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζει καμία αντίδραση και κανένα κόστος. Το στάτους κβο διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Στη βάση όλων αυτών το ΑΚΕΛ στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Το αισθανόμαστε ως ιστορική ευθύνη να δώσουμε τη μάχη για να αποκαταστήσουμε το ηθικό κύρος της χώρας μας. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να προσυπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας» διαμήνυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Να κρατήσουμε την οικονομία και τη χώρα σε σταθερή τροχιά

Εν ήδη κυβερνητικού απολογισμού η ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ για τον προϋπολογισμό του 2023

Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στα δέκα χρόνια που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου κυριάρχησαν στην ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2022. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου περιέγραψε την κατάσταση της Κύπρου όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2013 και τι παραδίδει η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2023. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακά διαθέσιμα που αρκούσαν για ένα μήνα και παραδίδει ένα μαξιλάρι ενός δισ. ευρώ.

Σήμερα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ περιέγραψε τις επιδόσεις της οικονομίας σήμερα:

  • Η κυπριακή οικονομία τρέχει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης στο 6,0% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό.
  • Στην πραγματικότητα είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο, τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 2,1% και 2,4%, αντίστοιχα.
  • Το ποσοστό ανεργίας το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%.
  • Το δημόσιο χρέος το τέλος του 2022 αναμένεται να περιορισθεί στο 89,3%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 103,6% του ΑΕΠ το 2021 και 115% του 2020.
  • Η Κύπρος ανέβηκε από την 68η στην 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI performance Index. Ο Δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης και των εισοδημάτων. Ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα.
  • Καταγράψαμε την μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες. Με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να αυξάνονται το 1ο εξάμηνο του 2022 στην Κύπρο κατά 160% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.
  • Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες που εν μέσω πρωτόγνωρων οικονομικών προκλήσεων αναβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης.

Το αύριο

Με τόνο προεκλογικό ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσδιόρισε το αύριο τονίζοντας πως μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης:

  • Την ώρα που η Ευρώπη το 2023 θα μπαίνει σε ύφεση, με πολύ βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση απευθύνομαι στον Κυπριακό λαό και λέω στους συμπολίτες μου ότι η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
  • Και δεν μένουν εκεί οι φιλοδοξίες μας. Σκοπός μας είναι μαζί να κάνουμε την Κύπρο μια από τις καλύτερες χώρες όσον αφορά την αξιολόγηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτι, που όπως είπα στην αρχή, έχει άμεσες θετικές συνέπειες σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκυριό και κάθε οικογένεια.
  • Στόχος μου η Κύπρος να είναι ΑΑA οικονομία. Στην επόμενη πενταετία μπορώ να εγγυηθώ μείωση του δημόσιου χρέους στο 30%.
  • Μια οικονομία ΑΑΑ με ένα δημόσιο χρέος μόλις στο 30% του ΑΕΠ σημαίνει τουλάχιστο μισό δισεκατομμύριο λιγότερες δόσεις και λιγότερους τόκους κάθε χρόνο. Σημαίνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο περισσότερη κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σημαίνει προσέλκυση πολύ περισσότερων επενδύσεων.
  • Μια τέτοια πολιτική σημαίνει και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 50% στην επόμενη πενταετία. Είναι η καλύτερη προίκα για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ. 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση