ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Στην ατζέντα τα ελληνικά νησιά

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συγκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Ενα από τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδριάζει σήμερα, θα είναι οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, με την Aγκυρα να προειδοποιεί πως ενδέχεται να λάβει μέτρα. Παράλληλα, στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για την πιθανότητα αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του συμβουλίου να αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν στα βήματα της Ελλάδας» – Νέες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εξεταστούν και οι εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν αναφορές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αλλά και «στις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ουάσιγκτον». Στην Τουρκία υπάρχει ανησυχία πως αν οι ΗΠΑ πουν το «ναι» για τα F-16, θα θέσουν όρους, όπως η μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, φανερά ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «τα όπλα τα οποία συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Διότι οι δυνάμεις και οι δυνατότητές μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή η κατάσταση σημαίνει κρυφή κατοχή (σ.σ. από τις ΗΠΑ) για την εν λόγω χώρα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε εκατοντάδες χρόνια μόχθου σε αυτά τα εδάφη και πολλοί από τους “ομογενείς” και τους ομοθρήσκους μας εξακολουθούν να ζουν εκεί».

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη μπορεί να σας σώσει; Δεν σας σώζει. Απλώς θα τρέχετε χωρίς να πηγαίνετε πουθενά, δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτε άλλο».

Ο Γερμανός πρέσβης

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς παρά την έντονη ρητορική του εξέφρασε την άποψη πως «θέλουμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, με δίκαιο τρόπο, μέσω του διαλόγου».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος παρομοίασε τον πρόεδρο της Τουρκίας με «μικρό αρουραίο». «Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι για τον πρόεδρό μας (σ.σ. Ερντογάν) σε ομιλία του στην προεκλογική εκστρατεία της Κάτω Σαξονίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς. Ο Κουμπίτσκι «στερείται παντελώς πολιτικής ηθικής και υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «τέτοιες απρεπείς δηλώσεις δίνουν μια ιδέα για το πολιτικό και το ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X