ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή Μαυρογιάννη

Ένα θρίλερ διαδικασιών, δημόσιων διαφωνιών οδήγησε τελικά επικύρωση του ονόματος του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με 60% υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ επικύρωσε την πρόταση που κατατέθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος την περασμένη Πέμπτη.

Μέχρι όμως και το τελικό πράσινο φως, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, δημόσιες διαφωνίες ψηφοφόρων και έντονη διαβούλευση. 52 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, 37 τον Αχιλλέα Δημητριάδη (είχε κατατεθεί και το δικό του όνομα προς συζήτηση) και εννέα μέλη απείχαν. Το ποσοστό που έλαβε ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι υψηλό, ωστόσο πρώτη φορά κατατίθενται δύο ονόματα στην Κεντρική Επιτροπή, πλην της περίπτωσης Χριστόφια-Τάσσου που πήγε μέχρι τις κομματικές ομάδες βάσης. 

Είναι γνωστό πως από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα ΑΚΕΛικών κύκλων, ενώ γνωστή ήταν και η διαφωνία προβεβλημένων στελεχών. Όσο όμως κι αν αναστατώνει την ηγεσία όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα, το ΑΚΕΛ ανέκαθεν παρακολουθούσε αντιδράσεις μερίδας της βάσης του για τις επιλογές του. Από την επιλογή Γιώργου Ιακώβου, σε αυτήν του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και στην επιλογή Δημήτρη Χριστόφια, όταν ο ίδιος απολάμβανε μεγάλα ποσοστά αποδοχής ευρύτερα, υπήρχαν εσωκομματικές διαφωνίες και συζητήσεις.

Σήμερα βεβαίως η συζήτηση για το ποιος θα είναι υποψήφιος, τα μπες-βγες, το κάψιμο υποψηφίων αλλά και η παρατεταμένη διαβούλευση, φαίνεται να κούρασε τους ψηφοφόρους και να εκφύλισε εν μέρει τη συζήτηση.

Οι κύριοι λόγοι αντίδρασης στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη συνοψίζονται στους εξής:
• Ήταν διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη και κατ’ επέκταση θεωρείται στενός συνεργάτης του.
• Ήταν στο κρίσιμο δείπνο στο Κραν Μοντανά και κατ’ επέκταση θεωρείται πως έχει μερίδιο ευθύνης για την κατάληξη του Κυπριακού.
• Διαφοροποιείται το δικό του αφήγημα ως προς το ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.
• Δεν παραιτήθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή μέχρι πρόσφατα.
• Θεωρείται πως με την επιλογή Μαυρογιάννη, ο Νίκος Αναστασιάδης και οι χειρισμοί του στο Κυπριακό, θα μείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού στο απυρόβλητο.

Υπάρχουν βεβαίως και τα επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη: 

  • Με βάση τη διεθνή του εμπειρία, μπορεί να σταθεί ως Πρόεδρος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. 
  • Έχει την εμπειρία του συντονισμού της ευρωπαϊκής προεδρίας, με κάποιους να τον θεωρούν ως σκιώδη πρόεδρο.
  • Είναι τεχνοκράτης που στάθηκε δίπλα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη διαπραγματευτική του ομάδα. 

Η περίπτωση Στεφάνου

Υπήρξαν λίγα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έθεσαν το ζήτημα της ιδεολογία και έψεξαν το γεγονός ότι οι υποψήφιοι προέρχονται από τη δεξαμενή της Δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι πρότειναν το κόμμα να κατέλθει με δικό του υποψήφιο και συγκεκριμένα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε αμέσως πως το ΑΚΕΛ δεν κατεβαίνει για να μετρήσει ποσοστά, αλλά για να κερδίσει τις εκλογές. Όπως υπογράμμισε, πρέπει το κόμμα να μείνει στον στρατηγικό σχεδιασμό, που δεν είναι άλλος από την επιλογή προσώπου ευρύτερης αποδοχής που μπορεί να λάβει 50%.

Γιατί απορρίφθηκε ο Αχιλλέας

Υπήρξαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης πρόσωπα που είχαν μιλήσει υπέρ της υποψηφιότητας Αχιλλέα Δημητριάδη, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το κόμμα διατηρεί τη συνέπειά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η κύρια αντίθεση πάντως πηγάζει από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Δημητριάδη που όπως λέγεται θα στοιχίσει στον προεκλογικό και της εμπλοκής του με την Επιτροπή Αποζημιώσεων.

Το θρίλερ στο Πολιτικό Γραφείο

Η απόφαση πάντως σίγουρα δεν ήταν εύκολη. Εδώ και μέρες οι ισορροπίες σε Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο άλλαζαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως αποκάλυψε και η έντυπη «Κ» το τελικό αποτέλεσμα του Πολιτικού Γραφείου ήταν 11 υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη (Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανού, Νεοκλής Συλικιώτης, Χάρης Καράμανος, Χάρης Πολυκάρπου, Άντρος Καυκαλιάς, Χρυστάλλα Αντωνίου, Ανδρέας Βύρας -δεν ήταν ζεστός με κανέναν εκ των δύο, Πανίκος Χάμπας, Ανδρέας Φακοντής, Γιώργος Γεωργίου) υπέρ της υποψηφιότητας Αχιλλέα Δημητριάδη τάχθηκαν 6 (Τουμάζος Τσελεπής, Νίκος Ιωάννου, Ελένη Μαύρου, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Μιχάλης Παπανικολάου).

Η αποχή Στεφάνου

Σε αυτά τα δύο στρατόπεδα απουσιάζει βεβαίως η ψήφος Στεφάνου, σε αντίθεση με τους Λουκαΐδη-Δαμιανού, οι οποίοι είχαν έντονη εμπλοκή και ρόλο. Υπήρχε μέρες προηγουμένως η διαρροή πως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έβλεπε θετικότερα την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς αυτή θα μπορούσε να πετύχει την κομματική συνοχή αλλά και να διασφαλίσει τον β’ γύρο. Τόσο η ψήφος αποχής, όσο και το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου διαφώνησαν μαζί του άνοιξε ένα κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσο ελέγχει ή όχι τελικά τα συλλογικά σώματα.

Οι ερμηνείες ποικίλουν. Υπάρχουν σίγουρα εκείνοι που θεωρούν ότι ο Στεφάνου σε αντίθεση με τους προκατόχους του ήθελε να αφήσει ανεπηρέαστα τα μέλη να εκφραστούν, καθώς δεν επιχείρησε να αλλάξει γνώμη κάποιων ούτε στο παρασκήνιο, όπως γινόταν σε άλλες εποχές εντός του ΑΚΕΛ. Υπάρχει βεβαίως και η θέση κάποιων ότι ο Στέφανος Στεφάνου είχε τελικώς έντονες επιφυλάξεις για τον Αχιλλέα Δημητριάδη μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τη Γραμματεία του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν πως το γεγονός ότι άτομα της επιρροής Στεφάνου που ψήφισαν Μαυρογιάννη, καταδεικνύουν πως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν ήταν θερμός για την εν λόγω υποψηφιότητα. Υπάρχουν βεβαίως και οι επικριτές που τον καταγγέλλουν για ευθυνοφοβία κατά την κρισιμότερη στιγμή του κόμματος.

Το τι ισχύει τελικά θα διαφανεί στην πορεία, ωστόσο, ο Στέφανος Στεφάνου είχε διαμηνύσει από νωρίς πως αυτή τη φορά το κόμμα πάει σε εκλογές για να κερδίσει. Αυτό φαίνεται να υπερίσχυσε της ασφάλειας της κομματικής συνοχής και να συναίνεσε στην επιλογή Μαυρογιάννη.

Ο Τσελεπής και οι διάλογοι

Είναι όμως η επιλογή Ανδρέα Μαυρογιάννη εύκολη για το κόμμα της Αριστεράς και ιδιαίτερα για το αφήγημα του ΑΚΕΛ; Στελέχη ανησυχούν έντονα πως μία τέτοια υποψηφιότητα θα οδηγήσει την αυτοαναίρεση για τις ευθύνες Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά. Ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην πρώτη διαδικτυακή συνέντευξή του «Legal Matters» με τον Χριστόφορο Χριστοφή, μετά την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, ανέφερε πως υπάρχουν μικροδιαφωνίες με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Η σχέση του με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και οι θέσεις του στο Κυπριακό συζητήθηκαν εκτενώς στην τρίωρη συνάντηση που είχε με τη Γραμματεία. Ενώ ο Τουμάζος Τσελεπής υπογράμμιζε ότι υπήρξε πρόταση για κατάργηση των εγγυήσεων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τον κάλεσε να του παρουσιάσει κάτι τέτοιο, καθώς η δική του ενημέρωση, που ήταν άλλωστε στις κρίσιμες συναντήσεις, ήταν πως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Σημείωσε πως υπήρχε η εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά θα έκανε πίσω στο θέμα των εγγυήσεων αλλά δεν υπήρξε οτιδήποτε γραπτώς.

Μάλιστα, ο Γιώργος Λουκαΐδης, όπως ενημέρωσε το Πολιτικό Γραφείο, τον κάλεσε να ξανακοιτάξει τα πρακτικά που δημοσιοποίησε ο «Φιλελεύθερος» με τον διπλωμάτη να επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εις γνώσιν του και αν έχουν κάτι στο ΑΚΕΛ να το παρουσιάσουν.

Η ερμηνεία

Τι σημαίνει συνεπώς η επιλογή Μαυρογιάννη για το ΑΚΕΛ; Το κόμμα προφανώς επιδιώκει μία επιλογή που θα συσπειρώσει έστω και στον β’ γύρο την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, με τον οποίο όπως υπογραμμίζουν ΔΗΚΟϊκά στελέχη τους χωρίζει χάος στο Κυπριακό. Το κόμμα της Αριστεράς επέλεξε –έστω και με ρίσκο το εισιτήριο του β’ γύρου– να βγει από την ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας και να επιλέξει έναν υποψήφιο που να φέρει κοντά ψήφους από άλλα ακροατήρια. Το κατά πόσο αυτό βεβαίως θα επιτευχθεί θα φανεί σίγουρα το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση