ΚΥΠΕ
Την προσήλωση της Κυβέρνησης στη διαρκή στήριξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιδιώκοντας την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κύπρου και τη συνακόλουθη ανάδειξή της σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του το βράδυ της Δευτέρας στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε χαρακτηριστικά πως «είναι ένας τομέας που δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη».
Στον χαιρετισμό του ο ΠτΔ ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει διαγράψει, από ιδρύσεώς του, μια πορεία ανάπτυξης και καταξίωσης, μια πορεία για την οποία νιώθουμε περήφανοι, υιοθετώντας μια στρατηγική που εδράζεται στη συνεχή αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών του, στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση.
«Ταυτόχρονα, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και οι σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου συνθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο η φοιτητική κοινότητα μπορεί να παρακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων προγραμμάτων, υπό την καθοδήγηση του άρτια καταρτισμένου ακαδημαϊκού προσωπικού του» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας μας, το Πανεπιστήμιό Λευκωσίας ήταν από τα πρώτα που αντιλήφθηκε την ανάγκη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και κατάφερε να προσελκύσει πληθώρα φοιτητών και ακαδημαϊκών και να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας και του εξωτερικού.
«Ένιωσα περήφανος όταν άκουσα από κάποιον ξένο που ζει στη χώρα μας, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσέφερε πρώτο παγκοσμίως το κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αλυσίδα Συστοιχιών (Blockchain) και Ψηφιακά Νομίσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, καθώς και τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο, τους ακαδημαϊκούς, το διοικητικό προσωπικό και βεβαίως όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την επιλογή τους. «Ο ζήλος και η προσήλωση στην προαγωγή και ανάδειξη του έργου του Πανεπιστημίου, αποτελούν τις βασικότερες συνιστώσες της ακαδημαϊκής του συγκρότησης και της ποιοτικής – γιατί μας ενδιαφέρει η ποιότητα - τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρει» τους είπε.
Κα υπέδειξε πως «αυτό ακριβώς το επίπεδο της ποιοτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσα από την αφοσίωσή του στην αριστεία και μέσα από τη συνδρομή της Πολιτείας, διαχρονικά είναι που επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ως Κυβέρνηση».
«Αυτήν την Ανώτερη Εκπαίδευση που θα δώσει στους αυριανούς επιστήμονες και πολίτες τις εξειδικευμένες γνώσεις και την κατάρτιση που απαιτούν οι διεθνείς κοινωνίες και οικονομίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και καινοτόμες στο σημερινό περιβάλλον» όπως πρόσθεσε.
Και εξήγησε πως ακριβώς, στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διαρκή στήριξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, «επιδιώκοντας την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πατρίδας μας και τη συνακόλουθη ανάδειξή της σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας – είναι ένας τομέας που δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη».
Θέλουμε, υπογράμμισε ο ΠτΔ, οι νέες και οι νέοι μας να μπορούν να λαμβάνουν από τα Πανεπιστήμια της πατρίδας μας τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν την ακαδημαϊκή, την επαγγελματική και την προσωπική τους ανάπτυξη, την οποία θα αξιοποιούν και προς όφελος και της εξέλιξης της κοινωνίας μας. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε την κοινωνία της γνώσης, με βασικούς της πυλώνες την καινοτομία και την ευρηματικότητα και με απώτερο στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας, τη μείωση της ανεργίας, την πρόοδο και την ευημερία» συμπλήρωσε.
Και υπενθύμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας εμπλέκονται μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, άλλα τέσσερα Υπουργεία (Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας) . «Η στρατηγική θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, μέσα από την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων μας, τη διασύνδεση των ερευνητικών προγραμμάτων των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, την προώθηση διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών και την επικαιροποίηση των σχετικών νομοθεσιών» τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της δράσης του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, μεριμνά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν τα Πανεπιστήμιά μας. «Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της κινητικότητας και της ανταλλαγής γνώσεων, έχουμε εξελίξει σε ευρύτερο επίπεδο τη συνεργασία και τη συνέργεια των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.
Στόχος, όπως εξήγησε, είναι οι απόφοιτοι μας να παραμείνουν στην πατρίδα μας, τόσο για να λάβουν την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση σε ένα περιβάλλον εφάμιλλο του εξωτερικού όσο και να εργαστούν, αξιοποιώντας τις ικανότητές τους προς όφελος της κοινωνίας μας. Και επεσήμανε πως προς τον σκοπό αυτό η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει μηχανισμούς που διασυνδέουν την προσφορά της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αναφύονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. Ήδη, όπως ανέφερε, το αρμόδιο Υπουργείο υλοποιεί, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας, συγκεκριμένο έργο που στοχεύει την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων ανάμεσα στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.
«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα παρουσιαστούν και τα πορίσματα που αφορούν την πορεία των αποφοίτων μας συγκριτικά με την πορεία των αποφοίτων άλλων δεκαέξι χωρών της ΕΕ» ανέφερε.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε, κινείται και η προσπάθειά μας που αφορά στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Πανεπιστημίων, με στόχο τον συσχετισμό και τη μετατροπή της παραγόμενης γνώσης σε εμπορεύσιμα προϊόντα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε εταιρείες, εξηγώντας ότι πιο σημαντικό στην έρευνα και την καινοτομία είναι η εμπορευματοποίηση του προϊόντος που παράγεται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.
«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω την οφειλή και το χρέος που έχουμε απέναντι στους νέους και τις νέες μας, απέναντι στους απόφοιτους μας. Ένα χρέος που θα εξοφληθεί, ανάμεσα σε άλλα, μέσα από την παροχή ποιοτικής και συνεχώς αναβαθμισμένης παιδείας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο ΠτΔ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι ήδη οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς, όπως αυτοί διαπιστώνονται και από τα μετρήσιμα αποτελέσματα της εφαρμογής τους.
«Σε αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις Υπηρεσίες, λαμβάνοντας πρώτα και πάνω από όλα υπόψη τις ανησυχίες και τις ανάγκες της νέας γενιάς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να της προσφέρουμε ένα πιο λαμπρό, πιο ελπιδοφόρο μέλλον» διαβεβαίωσε.
Απευθυνόμενος στους νέους πτυχιούχους τους είπε ότι ήδη, σήμερα, έχουν πετύχει ένα πολύ σημαντικό προσωπικό τους στόχο. «Η παρουσία απόψε εδώ των δικών σας ανθρώπων, των καθηγητών σας και όλων εμάς στη σημαντική αυτή στιγμή που σηματοδοτεί την επισφράγιση και αναγνώριση των κόπων και της απαιτητικής προσπάθειας που καταβάλατε δηλώνει την περηφάνια όλων και την εμπιστοσύνη προς εσάς» τους είπε, καλώντας τους να αναλογιστούν σε κάθε τους βήμα τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι την αποψινή στιγμή, την που βίωσαν αρκετές φορές και να κρατήσουν από όλα αυτά το θάρρος και τη μαχητικότητα με τα οποία τα αντιμετώπισαν φτάνοντας να κρατούν στα χέρια τους, το πτυχίο τους.
«Συνεχίστε, επομένως, να θέτετε στόχους, να ξεπερνάτε εμπόδια, να διεκδικείτε και να διανοίγετε δρόμους για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία» πρόσθεσε ο ΠτΔ και συνεχάρη όλους τους πτυχιούχους ευχόμενος προς όλους καλή επιτυχία για τη συνέχεια.