Kathimerini.com.cy
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την σημερινή συνάντηση. Επικεντρωθήκαμε στο μεγάλο ζήτημα, αυτό που απασχολεί την παγκόσμια κοινωνία, την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γνωστές οι θέσεις μου, οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού.Η παραβίαση της κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους, η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου είναι για εμάς απόλυτα καταδικαστέα. Μαύρες μέρες περνά η ανθρωπότητα, μαύρες μέρες όμως πέρασε το 1974 και ο τόπος μας.
Τώρα που ευαισθητοποιούνται στην Ευρώπη και παγκόσμια, είναι η ώρα να θυμίσουμε ότι οι ίδιες συνθήκες με τον ίδιο παράνομο τρόπο μια δύναμη όπως η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και κατακρατεί ακόμη το 40% Ευρωπαϊκού εδάφους.
Φυσικά μιλήσαμε και για τις επιπτώσεις. Η θέση μας είναι γνωστή ότι συμβαδίζουμε με την Ευρώπη, αλληλέγγυα στην κοινή αντιμετώπιση των σημερινών συνθηκών.
Την ίδια ώρα αξιολογούμε η κάθε χώρα τις επιπτώσεις και εκτιμούμε και θέλουμε και ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αρωγός στο να αναχαιτιστούν νέα κύματα ακρίβειας αλλά στήριξης και των κρατών που θα έχουν τις περισσότερες επιπτώσεις.
Βεβαίως και μιλήσαμε και για τα εσωτερικά ζητήματα που τρέχουν όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανταλλάξαμε τις απόψεις και δεν μπορούμε να αποκρύψουμε ότι ακροθιγώς μιλήσαμε και για τις Προεδρικές Εκλογές με γνωστές τις θέσεις των δύο κομμάτων. Ευχαριστώ».
Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:
«Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, για μια όντως πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση που έγινε με δική του πρωτοβουλία.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί το ουκρανικό ζήτημα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα γιατί οι επιπτώσεις που θα έχεις στην πατρίδα μας θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα επιδείξουμε ως έχουμε συνηθίσει μια εποικοδομητική συνδρομή και συνέργεια σε εκείνες τις αποφάσεις της κυβέρνησης που θα μπορέσουν να συμβάλουν εις τον περιορισμό των επιπτώσεων και κυρίως στην στήριξη της κυπριακής οικονομίας η οποία ενδεχόμενος θα πληγεί από αυτήν την κρίση.
Την ίδια όμως στιγμή δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε την υποκρισία την οποία δυστυχώς επιδεικνύουν ορισμένες δυνάμεις. Αφενός μεν ο Αμερικανοβρετανικός παράγοντας ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που όπως από την αρχή την καταδικάσαμε γιατί δεν πρέπει να παραβιάζεται είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά η κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, ούτε να τίθεται σε αμφισβήτηση η κυριαρχία της. Αλλά την ίδια στιγμή ήταν οι δυνάμεις που στήριξαν την Τουρκία το 1974 για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους. Όπως επίσης και μέχρι σήμερα δεν προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες για να μπορέσει να επέλθει μια δημοκρατική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή.
Από την άλλη πλευρά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορούν με ταχύτητα φωτός να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία και στην Λευκορωσία αλλά για τα ίδια ζητήματα της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών από το 1974 να επιδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική στάση, διασφαλίζοντας τα δικά τους ενδεχομένως οικονομικά και όχι μόνο συμφέροντα. Δεν είναι δυνατόν δυνάμεις όπως η Γερμανία να στέλνουν σήμερα στρατιωτικές ενισχύσεις και στρατιωτικό οπλισμό στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Ρωσική εισβολή αλλά την ίδια στιγμή να στέλνουν και στρατιωτικές δυνάμεις, οπλικά συστήματα και άρματα μάχης στον κατοχικό στρατό για να κατέχει το 37% της πατρίδας μας.
Όπως δήλωσε και ο κ. Αβέρωφ προηγουμένως συζητήσαμε και τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ μεταφέραμε τις θέσεις και τις απόψεις μας γιατί θεωρούμε ότι κάποιες από τις προτάσεις μας εάν υιοθετηθούν θα έχουν θετική συμβολή στην μεταρρύθμιση και θα επιλύσουν κάποια προβλήματα τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργηθούν όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργία της.
Και όπως επίσης τονίστηκε ακροθιγώς ανταλλάξαμε και κάποιες απόψεις γύρω από το θέμα των προσεχών προεδρικών εκλογών. Φυσικά για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εσωκομματικού διαλόγου με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ακούμε τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, τους προβληματισμούς τους και την ώρα που θα πρέπει, τα συλλογικά όργανα του κόμματος, όχι πολύ καθυστερημένα φυσικά, θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπήρξε κρούση από το ΑΚΕΛ για συνάντηση και αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Δεν θα περιοριστώ στις όποιες ενδείξεις ή στην όποια σημειολογία. Όπως έχουμε τονίσει από την αρχή από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αρνηθούμε τη συνάντηση με κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα και με κανένα ενδιαφερόμενο υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη έχουμε συναντηθεί και με τον κ. Ηλιάδη που ζήτησε την συγκεκριμένη συνάντηση. Εμείς είμαστε θετικοί να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόσκληση συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων. Όμως από την πλευρά της ΕΔΕΚ πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν πρόκειται να έχουμε καμία τοποθέτηση προτού ολοκληρώσουμε τον εσωκομματικό μας διάλογο και προτού τα συλλογικά μας όργανα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις».