ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Ο πλούτος της ανατολικής Μεσογείου είναι κοινός

«Εάν μπορούσε αυτός ο πλούτος να διαμοιραστεί με ένα δίκαιο τρόπο, θα είχαν μεγάλο οικονομικό όφελος και η ΤΔΒΚ και η Τουρκία», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Ο πλούτος της ανατολικής Μεσογείου είναι κοινός, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να υπεραμυνθούν μέχρι τέλους των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξη στο BBC Türk, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα επιτρέψουν στην ε/κ πλευρά να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της ανατολικής Μεσογείου προς όφελός της. «Εάν μπορούσε αυτός ο πλούτος να διαμοιραστεί με ένα δίκαιο τρόπο, θα είχαν μεγάλο οικονομικό όφελος και η ΤΔΒΚ και η Τουρκία», δήλωσε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Επανέλαβε την θέση ότι η μεταφορά του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας είναι ο ορθότερος και πιο λογικός δρόμος, καθώς και ότι στην Κύπρο υπάρχουν, κατά την έκφρασή του, δύο χωριστοί «λαοί» και έχει εδραιωθεί πια αυτό, και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να ζήσουν μαζί ή να επανενωθούν.

«Έχουμε μια νέα πολιτική, με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Αντιθέτως, μια συμφωνία στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, που δεν τελεσφόρησε παρά τις χρόνιες προσπάθειες, προβλέπει ότι η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία και ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα αποχωρήσει από το νησί σε κάποια στιγμή, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά υπάρχουν στα πρακτικά των συνομιλιών», υποστήριξε.

Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση με την Τουρκία και θέμα «τιμής», ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι η υλοποίηση της νέας πολιτικής είναι σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων τους.

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά Brexit περίοδο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που γνωρίζει καλά το Κυπριακό και τρέφει συμπάθεια προς τον τουρκοκυπριακό «λαό», αλλά είναι δεμένα τα χέρια της σε θέματα, όπως οι απευθείας πτήσεις και η συμφωνία τελωνειακής ένωσης, εξαιτίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Όσο αφορά το εμπόριο, είπε ότι πιστεύει πως η Βρετανία θα παραχωρήσει κάποιες διευκολύνσεις στους Τουρκοκύπριους και ότι είναι μια χώρα κοντά στον τουρκοκυπριακό «λαό» παρά τις συνθήκες.

Αναφορικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συμβάλλει στην οικονομία, τον τουρισμό και την πολιτική τους, προσθέτοντας ότι παρά την πανδημία, υπήρξαν αρκετοί επισκέπτες μετά το άνοιγμα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις κατά τη διάρκειας συνάντησης στα κατεχόμενα με τον Τούρκο αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την Τουρκική Δημοκρατία, του αγώνα τους σε γεωπολιτικά θέματα και του πλούτου των υδρογονανθράκων, διασφαλίζουν μια σημαντική θέση στην υπεράσπιση των εθνικών τους δικαιωμάτων, συμφερόντων και ενδιαφερόντων στη «γαλάζια πατρίδα».

Απηύθυνε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας «εάν έχετε καλή θέληση, ελάτε να συναντηθούμε σε μια διάσκεψη, στην οποία θα εκπροσωπούνται οι χώρες όλης της περιοχής, να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό», προσθέοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργώντας ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, σύναψε συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες και με κάποιες χώρες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συνάντηση χθες και με τον καθηγητή Δρ Μουχιττίν Σιμσέκ, Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αχμέτ Γιεσεβί στο Καζακστάν, όπου εξέφρασε την ελπίδα το ψευδοκράτος να εξασφαλίσει θέση στον οργανισμό τουρκικών κρατών.

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κύπρο και δεν είναι εφικτή η ένωση τους σε μια ομοσπονδιακή στέγη, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είπε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη, που ζουν πλάι-πλάι». «Εμείς, είμαστε κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους και νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό», είπε καταληκτικά ο Τατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση