ΚΥΠΕ
Τη θέση του ότι η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε την Τρίτη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια.
Μετά τη συνάντηση στα κατεχόμενα, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Γιέτζια είπε, σε δηλώσεις οι οποίες μεταδόθηκαν στα κατεχόμενα, ότι είχαν μια ειλικρινή, ανοιχτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Τατάρ και υπενθύμισε ότι συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη νωρίτερα το πρωί.
Είπε ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει τη δέσμευσή του για στήριξη της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, και τόνισε τη συνεχή έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τα μέρη να «δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την αναζήτηση λύσης και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να εμποδίζουν την αναζήτηση λύσης».
Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ είπε ότι ενημέρωσαν τον κ. Γιέτζια για τη διαδικασία από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, και είπε ότι η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Δήλωσε ότι είχαν διατυπώσει αυτές τις απόψεις στη συνάντηση 5+1 πέρυσι τον Απρίλιο και ότι η στάση τους δεν άλλαξε.
Είπε ακόμα ότι μετέφερε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, οτι οι περιφερειακές ισορροπίες και η σταθερότητα έχουν γίνει σημαντικές και ότι συνεχίζουν αυτή τη νέα πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Ο κ. Τατάρ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση, οι οποίες συνεχίζονται για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα και ότι μετέφεραν στην κ. Γιέτζια ότι ο ΟΗΕ είναι ένας από αυτούς που το γνώριζαν πολύ καλά.
Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασαν τις απόψεις τους ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα ωφελούσαν και τις δύο πλευρές, αλλά που δεν θα οδηγούν στη επέκταση της εξουσίας της μιας πλευράς επί της άλλης.
Εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για νέα βήματα στην Κύπρο με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και του ρεύματος μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Τατάρ είπε, ότι όπως είπαν και στην Βικτόρια Νιούλαντ, ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια πλευρά της Κύπρου προς την Τουρκία, και η σύνδεση με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, θα προσφέρει μεγάλα οφέλη και στις δύο πλευρές όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.
Είπε ότι αυτό θα είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αποτρέπει τις εκπομπές άνθρακα, θα είναι ρεαλιστικό και σύμφωνο προς τις πολιτικές του ΟΗΕ ενώ θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Γιέτζια τους είπε ότι θα αξιολογούσε αυτό το θέμα.
Είπε ακόμα, ότι μετέφεραν στον κ. Γιέτζια ότι αναζητούν το κατά πόσο υπάρχει κατάλληλο έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αποδοχή ίσης κυριαρχίας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, ειδικά με το έργο που επιτελούν οι Τεχνικές Επιτροπές.