ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τατάρ: Μην αναμένετε μεγάλες ελπίδες για το Κυπριακό μετά το δείπνο

Μια επίσημη διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Μια επίσημη διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα κατεχόμενα.

Είπε ότι τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε στους δύο ηγέτες να συναντηθούν σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς ατζέντα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας και της τρέχουσας κατάστασης του Κυπριακού, ήταν επίσης ένα σημαντικό δείπνο γιατί συζητήθηκαν εκεί διάφορα θέματα.

Ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Γενικό Γραμματέα να γίνει μια συνάντηση 4+1, και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουτέρες έκανε λόγο για μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σχόλια, αλλά αυτή ήταν η αξίωση μας η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η αναφορά των θέσεων και των δύο πλευρών στη συνάντηση ήταν σημαντική και επανέλαβε ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Ανέφερε ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν για ομοσπονδία τα τελευταία πενήντα χρόνια και αφού είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν στο Κραν Μοντάνα το 2017 είπε πως η διαδικασία κατέρρευσε το 2017 "λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων".

«Επανέλαβα ξανά εκεί τη νέα μας πολιτική, μια επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Η άλλη πλευρά φυσικά συνεχίζει τη δική της πολιτική» είπε και ανέφερε ότι μετά το δείπνο, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και η Ολγκίν το είχε επίσης γράψει στην έκθεσή της τον Ιούλιο.

Λέγοντας ότι η αναφορά δύο διαφορετικών θέσεων είναι ένα διπλωματικά σημαντικό μήνυμα, ο Τατάρ είπε ότι «η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι φυσικά κατανοητή σε κάποιο βαθμό».

Είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν ως έχουν εδώ και 50 χρόνια και υποστήριξε ότι η εμμονή σε αυτά και η επιμονή ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση σε αυτό το πλαίσιο απέχει από την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, και πρόσθεσε «αυτό από το οποίο θα μείνουμε μακριά είναι η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση». Ο Τ/ ηγέτης είπε ότι συμφώνησε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, το εμπόριο, την αύξηση διάφορων επαφών "με τη νότια Κύπρο". Ανέφερε ότι θα συναντηθούν στην Κύπρο για να τα συζητήσουν.

Αναφερόμενος στην "απομόνωση και τα εμπάργκο" ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά "κάνει το παν για να αποτρέψει την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων". Με την χαλάρωση "των εμπάργκο και της απομόνωσης μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία αλλά η άλλη πλευρά δεν το θέλει αυτό" είπε.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι είπε στον κ. Γκουτέρες πως εντείνονται οι πιέσεις, όπως 'η σύλληψη ατόμων, οι προσπάθειες να εμποδιστεί ο τουρισμός', κάτι, που όπως είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες ενέργειες.

«Τέτοιες προσπάθειες αυξάνουν την ένταση μεταξύ δύο λαών και δεν έχουν κανένα όφελος για κανέναν", είπε.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και έδειξε πόση σημασία αποδίδει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτό, είπε, μπορεί να μας φέρει έναν οδικό χάρτη. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι φυσικά να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας βάσης για μια συμφωνία με διαβουλεύσεις και εποικοδομητική στάση, είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας, αλλά δεν θα ήταν σωστό να ξεκινήσει μια διαδικασία εάν δεν υπάρχει έδαφος".

«Μην αναμένετε βέβαια μεγάλες ελπίδες για το Κυπριακό μετά από δείπνο», είπε και πρόσθεσε ότι στο δείπνο έγινε ένα βήμα και θα γίνει συνάντηση ευρύτερης μορφής όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Δήλωσε ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να συζητηθεί εκεί. Είναι σημαντικό αποτέλεσμα για εμάς, ισχυρίστηκε, να αποδεχθεί ο Γενικός Γραμματέας ότι μπορεί να γίνει αξιολόγηση για το πώς μια εκτίμηση, που περιλαμβάνει λύση δύο κρατών, μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρύτερης μορφής συνάντηση, είπε ότι επιθυμούν συνάντηση 4+1.

Ο Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι η παράταση της εντολής της Ολγκίν δεν είναι σωστή γιατί έγινε αποδεκτή για 6 μήνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι, και αυτή η περίοδος έχει τελειώσει.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων διόδων που να μπορούν να ωφελήσουν τους δύο λαούς στην Κύπρο», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση