ΚΥΠΕ
Δεν πρέπει να αποφεύγουμε τις συναντήσεις, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως τα ΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε ειδική εκπομπή του «Μπαϊράκ» για τον σεισμό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει έναν ενιαίο, εθνικό στόχο «με την εκκλησία, τους θεσμούς και τις οργανώσεις της. Αυτός ο εθνικός στόχος, ανεξάρτητα από το τι λένε την ώρα των εκλογών, είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο μία κυριαρχία και ένα έθνος στην Κύπρο, που υποτίθεται ότι είναι νησί της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη μια κυριαρχία και την κυπριότητα. κι αυτό επειδή αυτή η πεποίθηση τους βολεύει».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η νοοτροπία πίσω από αυτό είναι ότι η Κύπρος είναι ένα ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία σε ένα τέτοιο νησί, ειδικά επειδή είναι στην ΕΕ, η εγγύηση της Τουρκίας πρέπει να λήξει αργά ή γρήγορα γιατί η ΕΕ θα διασφαλίσει την ασφάλειά της. Θα φύγει και ο τουρκικός στρατός».
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με αυτή την νοοτροπία των Ε/κ «μαζί μας δεν πρόκειται να γίνει καμία συμφωνία» κι επανέλαβε ότι οι Τ/κ έχουν την δική τους κυριαρχία, ένα χωριστό «κράτος» και η διοίκηση του «κράτους» τους, όπως και οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς.
Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, συνέχισε, «διασφαλίζει πραγματικά την ασφάλειά μας και μπορούμε να περπατάμε σε αυτή τη χώρα με ασφάλεια και ησυχία παντού, μπορούμε να κοιμόμαστε καλά κάθε βράδυ στο σπίτι μας».
Διαφορετικά, είπε, «είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει ασφάλεια. Και έχουμε υποφέρει στο παρελθόν. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα επιτευχθεί συναίνεση με την πάροδο του χρόνου».
Ο διεθνής παράγοντας πρέπει οπωσδήποτε «να λυγίσει το χέρι της νότιας Κύπρου. Το είπαμε στους Βρετανούς Βουλευτές (που ήρθαν στο βορρά)», είπε. Δεν είμαστε μόνοι, ανέφερε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα με τους Τουρκοκύπριους. «Εάν αποδεχτείτε δύο ξεχωριστές κυρίαρχες δομές, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού, μπορούμε να συζητήσουμε επίσημα το Κυπριακό. στο τραπέζι. Θα συνεχίσω να το λέω αυτό στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης απευθυνόμενος προς την ε/κ πλευρά.
Βαρώσι
Απαντώντας σε ερώτηση για το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο ξενοδοχείο Golden Sands, το οποίο ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει εάν το ΗΒ θα υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» γι’ αυτό, αλλά «τελικά, αυτό το ξενοδοχείο είναι εκεί, μπορούν να κάνουν αίτηση αν θέλουν».
«Η πολιτική μας είναι ότι η διοίκηση των ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) έχει στο Βαρωσι δικαιώματα και νόμους. (Το ΕΒΚΑΦ) τεκμηρίωσε με όλα τα έγγραφα ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκαν σε βακούφικα. Εκεί λοιπόν χρειάζεται συμβιβασμός. Το κτίριο ανήκει στον επενδυτή, το κτίριο μπορεί να είναι Βρετανικό, Αμερικάνικο, ε/κ ή τ/κ, όποιος το κατέχει. Αν κάνει αίτηση μπορεί να το πάρει πίσω», είπε.
Η διαδικασία, συνέχισε, στην «επιτροπή» προχωράει αργά, αλλά λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις με την πάροδο του χρόνου και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες κινήσεις, ειδικά στην πιλοτική περιοχή του 3,5%.
«Το άνοιγμα του Βαρωσίου είναι ένα σημαντικό βήμα από μόνο του. Το Βαρώσι βρίσκεται εντός των συνόρων της τδβκ», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι η παραλία του Βαρωσίου και οι δημόσιοι χώροι της είναι ένα εναλλακτικό κέντρο έλξης.