Kathimerini.com.cy
Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Τατάρ τους δήλωσε ότι «η Ολγκίν πρότεινε μια τριμερή συνάντηση. Ωστόσο, την απορρίψαμε".
Ο κ. Τατάρ, μετά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επίσης, επικαλέστηκε την απουσία κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως γράφει η «Χαμπέρ Κίπρις», επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον μια ξεχωριστή οντότητα, μια αρχή και ένα κράτος στην περιοχή».
Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η τουρκική εισβολή, θα μπορούσαν να είχαν συμβεί πολύ δυσάρεστα γεγονότα στο νησί.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της κυριαρχίας, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο όλοι να αποδεχτούν τις πραγματικότητες στο νησί και ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην προ του 1974 εποχή. Αυτή τη θέση μετέφερε και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, είπε.
Ελπίδα Ολγκίν οι ηγέτες να «ακούσουν τους πολίτες»
Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες» εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι, στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε, όπως είπε, για τη διεθνή υποστήριξη σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού και για την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».
Ο κ. Τατάρ «επανέλαβε τη θέση του. Του είπα για τα ταξίδια μου σε ορισμένες χώρες και ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει μια διαρκή λύση στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ είναι σημαντικό και τώρα η ευθύνη είναι των ηγετών», επεσήμανε.
Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ακούσει «την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τους νέους ανθρώπους».
«Συναντήθηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι, σε ολόκληρο το νησί, επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος», πρόσθεσε.
Οπότε, είπε, «είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες».
Κάλεσμα σε ηγέτες για κοινό έδαφος
Παράλληλα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, μετά τη σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρος της ΚΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ότι είναι ευθύνη των δύο ηγετών να ακούσουν την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών για πρόοδο.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ότι η εντύπωση που αποκόμισε η ίδια από τις συναντήσεις της με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι όλοι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός «και να συμβεί κάτι στο νησί».
«Ελπίζω ότι οι ηγέτες ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, και νομίζω ότι είναι ευθύνη των ηγετών και για αυτό προσπαθώ, να συνεχίσω να εργάζομαι, γι’ αυτό το κοινό έδαφος», είπε η κ. Ολγκίν.
Στις δηλώσεις της η κ. Ολγκίν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το κοινό έδαφος «είναι στην κοινωνία των πολιτών», αλλά ότι θα πρέπει «να πάμε στους ηγέτες και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν προς τα εμπρός».
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Ολγκίν απάντησε «φυσικά» και ότι συζήτησε μαζί του για όλες τις συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Ευρώπη και μίλησε μαζί του για πολλά θέματα.
Αναφερόμενη στις επαφές της σε Ευρώπη, Μόσχα και Ουάσιγκτον, η κ. Ολγκίν σημείωσε επίσης ότι μετέφερε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διαρκή λύση του Κυπριακού.
«Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» για επίτευξη προόδου, είπε.
Επανέλαβε ότι συνεχίζει να εργάζεται, σημειώνοντας ότι επιτελεί διπλωματικό έργο και δεν θα ήθελε να πει περισσότερα για αυτό.
ΚΕ: Έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της Ολγκίν - Επόμενη συνάντηση στις 13 Μαΐου
Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό.
Η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν είναι στις 13 Μαΐου».
Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κας Ολγκίν ή αν είναι κάτι που επέβαλε ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 13 Μαΐου».
Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια. «Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της κατασκευής πλωτής πλατφόρμας από τις ΗΠΑ στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να μετακινηθεί στην τοποθεσία που πρέπει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ολοκληρώνεται και η φόρτωση των φορτίων σε αμερικανικό πλοίο που είναι στη Λάρνακα και μόλις ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα επί τόπου στη Γάζα θα μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό το στάδιο της πρωτοβουλίας».
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ